Експерт: Спиране на Facebook и Instagram е нереалистично

Тази заплаха се появява периодично с всеки годишен отчет на тяхната комисия, каза Димитър Ганчев
8 фев 2022 09:00, Ния Христова
52
 
Марк Зукърбърг заплаши, че достъпът до Facebook и Instagram може да бъде спрян за Европа. 
 
"Тази заплаха се появява периодично с всеки годишен отчет на тяхната комисия. Не трябва да я възприемаме твърде буквално. Те описват рисковете, които биха могли да възникнат пред компанията и използват случая да упражнят политически натиск към Европейската комисия. Не смятам, че тази хипотеза е реалистична", каза членът на УС на "Интернет общество" Димитър Ганчев пред Bulgaria ON AIR.
Още по темата
Той припомни, че Европейският съд отмени клаузи, които се използваха през годините.
 
"Те разрешават при определени ситуации данни за европейски граждани да бъдат изнасяни извън територията на Европейския съюз. Оказва се, че тези клаузи не защитават в достатъчна степен по-строгите изисквания в директивата за GDPR", допълни Ганчев.
 
Според него едно от решенията е сървърите на Facebook и Instagram да бъдат в Европа.
 
"Намирайки се в Европейския съюз, американското правителство не може да иска от европейските оператори достъп до тези данни. Но по един или друг начин те ще продължат да работят в Европа, съобразявайки се с европейското законодателство. През 2022 г. между ЕС и САЩ се очаква да се постигне ново споразумение за личните данни. Но проблемът не е само местоположението на тези данни. Европейското законодателство постави и други ограничения - прехвърлянето от една фирма в друга, а Meta иска да може да ги прехвърля между своите дъщерни фирми", разясни Ганчев.
 
"По-трудно ще бъде да се съобразят с изискването данните да не се дават на трети лица. В момента те са достъпни за американските, не са достъпни за европейските. А Европа иска да стане точно обратното", добави Димитър Ганчев.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога няма да го спрат просто ей така. Това е машина за лесни пари от реклами, която най-добре таргетира потребителите спрямо социалния им профил и оставените от тях следи. По-добре от теб знаят какво искаш и на какво ще кликнеш. Милиони малки бизнеси също зависят от тях защото вече нямат уебсайтове, а само ФБ страница.
18
1
 
14
 
! Отговори
чвор преди 2 години
Да изчезват! Уж близо, а в същото време толкова далеч един от друг...
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Експерт - казал нещо? По какво е експерт? Какво е учил, за да е експерт по нещо, което е чуждо? Направо са смешни. Какво работи, за да е експерт по Facebook/instagram, абсолютно безмислена статития, явно няма за какво да пишат.
16
0
 
14
 
! Отговори
9 преди 2 години
Зукърбърг гаргите ще плаши! Ако изгуби Европа заедно с Азия губи половината свят...не ми се вярва да е толкова глупав! Иначе ако ги няма тези платформи ще направи услуга на човечеството...
15
0
 
21
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Аз моя facebook периодично си го спирам.. ей така за личен експеримент. Чувството е интересно.. като го спреш за 1-2 седмици осъзнаваш с колко ненужна информация си пълниш главата всеки ден. Някой неща дори и да не искаш да ги запомниш, като ги прочетеш те ти влизат в главата. Като цяло избягвам социалните мрежи точно поради тази причина - пълня си главата с ненужна информация, най-вече глупости
14
0
 
26
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Това не са социални, а асоциални мрежи!
13
0
 
16
 
! Отговори
Праведен преди 2 години
И защо, цялата олигофрения е там !
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова е нереалистично, че в Австралия вече се случи.
11
0
 
6
 
! Отговори
4 преди 2 години
А, стига, бе, как не са се сетили! Може би е комплексен въпрос с много фактори и много последствия, които трябва да се вземат предвид?
10
1
 
19
 
! Отговори
Nimand преди 2 години
Би било наистина много много добре !! Ако тези глупости изчезнат !!!
9
2
 
13
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Математика,к'во каза?
8
1
 
15
 
! Отговори
Живко Линейката преди 2 години
Да го направят платен,сами ще си го спрем,тоя мишок Зукърбърк се чуди как да привлече внимание да вдигне акциите
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На кой му пука? Може би само на 80-тях процентовците
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трета новина по същата тема за 24часа
5
3
 
12
 
! Отговори
българина преди 2 години
нереалистично е колонията да не си промени Регламента за личните данни, така че да им удобно на феодалите. Но за ЮП който не отговарял на регламента, там промяна нямаше. прословутите западни безценни двойни стандарти
4
1
 
26
 
! Отговори
Х преди 2 години
Жалко, можеше просто да ги спрат и готово.
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХАХАХАХАХАХ трябва и "ЕКСПЕРТ" да включите в ПРОПАГАНДАТА!!! Смешните сте за промиване на мозъци. ФАКТ! Файсбук е ВИНОВЕН за държавен преврат в Мианмар!
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съвсем реалистично е. В момента са в страхотна криза и може да стане дори наложително да се освободят от слабите си пазари и да се концентрират в САЩ. Евро глупостите ще са само претекст.
1
0
 
35
 
! Отговори
филанкиши преди 2 години
Това за мен изобщо не е проблем , не ги ползвам!