Ще остане ли Европа без Facebook и Instagram?

Зукърбърг заплаши, че социалните мрежи могат да бъдат спрени
7 фев 2022 13:22, Нели Христова
192
Ще остане ли Европа без Facebook и Instagram?
Снимка: БГНЕС

Ако Meta не получи възможност да прехвърля, съхранява и обработва данните на европейските си потребители на сървъри в САЩ, Facebook и Instagram може да бъдат спрени в Европа, съобщава собственикът на гиганта сред социалните медии Марк Зукърбърг в годишния си доклад.

Ключовият въпрос за Meta е трансатлантическият трансфер на данни, регламентиран чрез т.нар. щит за защита на личните данни и други типови споразумения, които Meta използва или е използвала за съхраняване на данни от европейски потребители на американски сървъри. Действащите споразумения, които дават възможност за прехвърляне на данни, в момента са подложени на сериозен контрол в ЕС.

В годишния си доклад до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ Meta предупреждава, че ако не бъде приета нова рамка и на компанията не бъде позволено да използва настоящите типови споразумения "или алтернативи", компанията "вероятно" няма да може да предлага много от своите "най-значими продукти и услуги", между които Facebook и Instagram, в ЕС, информира "Гардиън".

Обменът на данни между държавите и регионите е от решаващо значение за предоставянето на нейните услуги и целевата реклама, подчертава Meta. Поради това преди това тя е използвала трансатлантическата рамка за трансфер на данни, наречена "Щит за защита на личните данни", като правно основание за извършване на тези трансфери на данни. Този договор обаче беше анулиран от Съда на Европейския съюз през юли 2020 г. поради нарушения на защитата на данните. Оттогава ЕС и САЩ подчертаха, че работят по нова или актуализирана версия на договора. В допълнение към Щита за защита на личните данни Meta използва и т.нар. примерни споразумения или стандартни договорни клаузи като основно правно основание за обработване на данни от европейски потребители на американски сървъри. Тези примерни споразумения са подложени на еднакво внимателна проверка в Брюксел и други части на ЕС.

Ник Клег, вицепрезидент по глобалните въпроси и комуникации на Meta, предупреди, че "липсата на безопасен, сигурен и законен международен трансфер на данни ще навреди на икономиката и ще възпрепятства растежа на бизнеса, основан на данни, в ЕС, точно когато се стремим да се възстановим от Ковид-19".

"Въздействието ще бъде усетено от големи и малки бизнеси, в множество сектори", каза той. "В най-лошия случай това би могло да означава, че малък технологичен стартъп в Германия вече няма да може да използва базиран в САЩ доставчик на облачни услуги. Испанска компания за разработване на продукти вече няма да може да извършва дейност в няколко часови зони. Френски търговец на дребно може да открие, че вече не може да поддържа кол център в Мароко", подчерта Клег.

Той добави: "Докато създателите на политики работят за намирането на устойчиво и дългосрочно решение, ние призоваваме регулаторите да възприемат пропорционален и прагматичен подход, за да сведат до минимум смущенията за хиляди бизнеси, които, подобно на Facebook, добросъвестно разчитат на тези механизми за прехвърляне на данни по сигурен и безопасен начин."

След изявлението на Клег говорител на Meta заяви пред City A.M.: "Нямаме абсолютно никакво желание и планове да се оттегляме от Европа, но простата реалност е, че Meta, както и много други бизнеси, организации и услуги, разчитат на трансфера на данни между ЕС и САЩ, за да работят с глобални услуги. Подобно на други компании, ние спазваме европейските правила и разчитаме на стандартни договорни клаузи, както и на подходящи мерки за защита на данните, за да оперираме с глобални услуги. По принцип бизнесите се нуждаят от ясни, глобални правила, за да защитят трансатлантическите потоци от данни в дългосрочен план, и подобно на повече от 70 други дружества от широк кръг индустрии, ние следим отблизо потенциалното въздействие върху нашите европейски операции в хода на тези събития."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
2
 
! Отговори
Бай Хикс преди 2 години
Споко, няма да го спре за Европа със сигурност. Брат му, Джорджано, живее в България. :)))))
162
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Можеше да кажат ви изкупиха ни точка подигравка с народа ама пари искат
161
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още нещо.Аз съм лесен тока е скъп платил съм сиго какво ме интересува тока да не би Булсат дар прекаран през мрежата бе.Всички плащаме и фирмен и домашен е що за глупости са това.Сега ми дига с пет лева за приемник и лев на пакет.Е кои нормален ще плати това откачам го не стига че ми дължи 135лева за три месеца предплатен пакет от четири един работи е кво е това
160
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Булсатком.Искам да попитам само едно кака се променят планове че тока скъп по средата на месеца
159
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е браво ,голем праз )
158
0
 
1
 
! Отговори
до 161 преди 2 години
Уиндоус умря, след спирането на ХП и 7. Дори и тогава, имаше някои ограничени напук неща в тях. Сложи си някакъв Дебиан, и не се занимавай с глупости.
157
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стискам палци. Все едно па цял живот сме живели с фейсбук....Големо важно. Ще ми накриви дедовия като го спре. Хахахха . Спирай веднагаааа!
156
0
 
9
 
! Отговори
Анонимна преди 2 години
Нищо няма да спрат! И да го няма фейса, още 3-4 ще дойдат на негово място. Светът е вече дигитален,те хората вече се разхождат във виртуалното пространство,скоро матрицата ще стане документален филм, вие се радвате че една от многото социални мрежи я махали. Социалните мрежи са наясно, че все повече хора започват да вадят хляба си чрез тях,печелят от реклами най-вече, а за рекламите им трябват потребители. Никой няма да я изпусне тази златна мина, ако фейса я отстъпи.Тва са милиони акаунти...
155
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До всички анонимници който са за спирането, спрете бе фейзбук и инстаграм да спират да ви спрът мозъците по хубаво ще стане полудяха децата вие не сте вред дано ви спрът работата щото сте изкукуригали от много работа!!!! Боже господи дано ви спрът най скоро мозъците че да нямате адекватност в главата пууу за тва България ще потъне, щото ние българите сме едни *** не защитаваме България а не ви интересува е за тва ще ни крадът парите и ще намаляват заплатите !!! Един път не се застъпихте!
154
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано дано ги спре тоя. Да си живее у местата и да не ме занимава.
153
1
 
4
 
! Отговори
ми преди 2 години
ха де!
152
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПО ДОБРЕ ДА ГИ СПРАТ ЧЕ ОГЛУПЯХА ХОРАТА. А ЗА ДЕЦАТА ПЪК ДА НЕ ГОВОРИМ.
151
9
 
9
 
! Отговори
Martinez M преди 2 години
Дано не стане Инстаграм поне да ни оставят
150
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дай Боже таз година ФБ и Инстаграм, догодина Уиндоус.
149
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако всички оставят фб, и заведат дела за личните си данни, Цукърбърг ще стане безработен. Така че не разбирам заплахата на фб...
148
1
 
14
 
! Отговори
absurd преди 2 години
Цял живот с фейсбук сме били,хайде моля ви се
147
0
 
4
 
! Отговори
Влечуго преди 2 години
Цуки е от нашите. Влечуго.
146
6
 
27
 
! Отговори
Дай Боже! преди 2 години
Ще почерпя, ако се махнат!
145
3
 
32
 
! Отговори
Дядо от село преди 2 години
Щастие за всички ! Най после свобода в отношенията между хората ! Стоп на глобализацията и роботизиране на населението!
144
3
 
17
 
! Отговори
Цукерсюс преди 2 години
Идеално. Почвам да мисля за разработката *** нова европейска социална мрежа, че кифлите и инфлуенсърите без работа ще останат.