Словакия дава военни летища за ползване от армията на САЩ

Братислава ще получи 100 млн. долара за модернизацията им
9 фев 2022 16:52, Елка Василева
55
Словакия дава военни летища за ползване от армията на САЩ
Снимка: архив, БГНЕС

Парламентът на Словакия днес одобри военен договор със Съединените щати, съобщи Асошиейтед прес.

Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната беше прието със 79 гласа "за" срещу 60 гласа "против" в 150-местния законодателен орган. При гласуването се противопоставиха позициите на депутатите от четирипартийната управляваща коалиция и тези от опозицията.

Още по темата

Договорът позволява на американската армия да използва две словашки военновъздушни бази - Малацки-Кухиня и Слиач - за 10 години, а Словакия, която е член на НАТО, ще получи 100 млн. долара от САЩ за тяхната модернизация.

Сделката беше подписана от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и министъра на отбраната на Словакия Ярослав Над на 3 февруари във Вашингтон. За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде подписано от президентката Зузана Чапутова, която я подкрепя.

Гласуването се проведе на фона на опасенията, че Русия ще нахлуе в Украйна, посочва АП и допълва, че Словакия има обща граница с Украйна.

Договорът беше подкрепен от правителството на премиера Едуард Хегер, който заяви, че той значително ще повиши националната сигурност.

Споразумението обаче среща яростна съпротива от страна на опозицията, която твърди, че то ще накърни суверенитета на страната, ще направи възможно постоянното присъствие на американски войски на словашка територия и дори ще позволи евентуално разполагане на ядрени оръжия в Словакия.

Правителствата на Словакия и САЩ отхвърлиха тези твърдения.
"Нищо в днешното споразумение не предвижда създаване на постоянни бази или присъствие на американски войски в Словакия и споразумението напълно зачита суверенитета и законите на Словакия", заяви Блинкън по време на церемонията по подписването на документа в Държавния департамент на САЩ миналата седмица.

Когато вчера депутатите обсъждаха споразумението, хиляди хора се бяха събрали на митинг срещу него пред сградата на парламента.

САЩ имат такива споразумения с 23 други членки на НАТО, включително Полша и Унгария - още две държави, които са съседи на Украйна на източния фланг на алианса.

За всяка конкретно разполагане на американски сили ще е необходимо одобрението на словашкото правителство и парламент.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
источна европа са предатели русия ги освободи от фашизма а сега тъгнаха против освободителя си господ ще ви накаже с глад и студ
36
1
 
0
 
! Отговори
Пеавилно преди 2 години
Руските орди не са славяни, а някакви неизвестни северно-азиатски запартъци.
35
0
 
0
 
! Отговори
Military man преди 2 години
Чехо-словаките помнят руските нашественици. Въпреки подмолната работа на КаГеБешкофцете, Путинягата е отново в ролята на губеща фигура. Да видим и чуем словото на Фигурант-ът оДносно Наци.Сигурността на БеГе. Шоуто наближава.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не желая на територията на България никакво вмешателство и подкрепа. За това са се борили нашите герои. Ако някой много иска да ни помага и да ни пази - до границата. Тук в родината ми искам ние да сме силни и да се пазим сами!
33
2
 
0
 
! Отговори
мда преди 2 години
Има някои народи дето още помнят руския ботуш като настъпи какво се случва ... други много бързо забравяме, а трети, като Орбания, направо си хващат палците на краката пред путин (или по гей-партита, както стана ясно от лайфстайла на един от големите защитници на "семейните ценности").
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Полша и Словени и Унгария НЕ дават!
31
3
 
1
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Браво на братята словаци! Трябва да последваме техния пример и ние да модернизираме нашите летища за да са удобни за американските ВВС! Ние българите сме славянски народ, също като братския словашки народ! Всъщност, името Словакия (Slovensko, sloven) и съответно словак идва от славянин, тоест славянски народ, като нашия!!!
30
2
 
2
 
! Отговори
россия преди 2 години
сами карате русия и да ви отговори със същото пробутвате се на воина с русия вие сте демократи воина не искате а запалвате фитила на воината комара иска да ухапе мечката до смърт много е смешно дали това щеви спаси от руските мишени полша пирибалтиа румъния българия сега и словакия тешко ви и горко жал ми е за народа ви
29
0
 
2
 
! Отговори
антиджендар преди 2 години
До 45 АнонименАйсектер беГендарНатовски
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И у нас хората които се занимават професионално с путинджилък да се готвят за масови протести против модернизирането на българските летища.
27
7
 
3
 
! Отговори
да те светна преди 2 години
До анонимен 40: Империята на злото на 21 век се нарича САЩ и ако свърши както свърши империаята на злото на 20 век СССР ще е най добре! Но аз дълбоко се съмнявам, защото американското зло е най голямото зло съществувало на Земята до сега и се опасявам, че с неговото премахване ще престане да съществува шестата цивилизация обитавала Земята до сега. Това пък може да е добре!
26
6
 
2
 
! Отговори
Препоръчвам ви! преди 2 години
Утре да гледате от 22:00 ч. по американскта телевизия Травел ТВ американския документален филм: Нострадамус - ядрен апокалипсис. Така преди всички други ще разберете кога и как ще бъде унищожено злото наричащо се САЩ в ядрен апокалипсис!
25
6
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До 38. Точно историята ни учи ,да сме по-далеч от човешкото зло,наречено руски империализъм.
24
4
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Малко сте русофилчета. Нямате думата.
23
2
 
2
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Браво Канадци!!! Freedom convoy!!!
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След Украйна .Русия ще влезе в България по покана на русофилите.
21
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тежко им е на русофилето, разбирам ги. Обаче, свиквайте дрогаре! Нема лабаво, както казваше вашият кремълски васал.
20
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И там дългата ръка на Масква плаща на нашистки партийки. Претрепва се от работа товарищ Путин, но няма да го огрее!
19
10
 
2
 
! Отговори
запознат преди 2 години
Тези летиша са веч цели за ликвидация в руските ядрени стратегически ракети и всичко в радиус от 200 км. около тези летища ще бъдат радиоактивна зона за 50 години след ядрения удар!
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова ли дойде при нас някакъв американски съветник? Ще набива канчето на Канадеца?