Словакия ще изпрати своите Миг-29 и С-300 на украинците

Страната иска НАТО да подсигури въздушното пространство
17 мар 2022 19:27, Анисия Иванова
323
Словакия ще изпрати своите Миг-29 и С-300 на украинците
Снимка: БГНЕС

Словакия настоява най-напред за осигуряване на въздушното ѝ пространство от страните от НАТО, а едва след това може да предостави своите МиГ-29 и ПВО системи С-300 на украинците. Това заяви словашкият министър на отбраната Ярослав Над при посещението на своя американски колега Лойд Остин в Братислава.

„Усилено се обмисля възможността нашето руско оборудване за охрана на въздушното пространство да бъде дарено на Украйна. Всъщност само руските компании могат да поддържат в действие изтребителите МиГ-29 и системата за противовъздушна отбрана С-300. Питам се как да го обслужваме, модернизираме, осигуряваме резервни части, когато страната, която може да направи това, е агресор, и всяко сътрудничество е невъзможно", каза той преди срещата с Остин. „Словакия също настоява първо да бъде осигурено въздушното ѝ пространство с помощта на страните от НАТО, а едва след това може да даде своите МиГ-ове и С-300 на украинците“, допълни той.

Според ръководителя на министерството на отбраната Словакия координира действията си за защита на Украйна както с Европейския съюз, така и със САЩ. Според Над, за да постигне целите на НАТО откъм способности, Словакия трябва да се съсредоточи върху сухопътните сили и да изгради тежка механизирана бригада. "Говорихме и за това, че тук имаме стари руски отбранителни системи като С-300 или Миг-29", каза Над и добави, че е обсъдил с американския си колега, че страната вече няма да използва руски машини, щом изтребителите F-16 пристигнат от САЩ. „Това трябва да стане през 2024 г.“, съобщи министърът.

Ртководителят на Пентагона Лойд Остин започна речта си, като спомена, че днес има насрочена среща с президента Зузана Капутова и министър-председателя Едуард Хегер. "Готови сме заедно да помогнем на Украйна, за да може тя да защити сигурността си от непровокираното нахлуване", каза той.

Остин благодари на Словакия за това, че предоставя хуманитарна помощ на украинските граждани.

На въпрос дали САЩ може да осигури на Словакия заместител на системата за противовъздушна отбрана С-300, която ще дари на Украйна, Остин не даде категоричен отговор.

"Това, което украинците успяха да постигнат, е, че успяха да попречат на Русия да доминира в небето и го направиха чрез противоракетни системи. Нашата цел е да ги подкрепим в това. Водим разговори с редица партньори, за да им предоставим възможно най-много материали. Ще се обърнем към редица партньори, за да видим какво трябва да се направи", каза американският министър и добави, че засега това е всичко по въпроса.

Министърът на отбраната на САЩ коментира и войната в Украйна и опустошителните бомбардировки на Русия срещу цивилни обекти.

"Обръщаме се към Путин - да сложи край на тези ужасяващи действия. Защото жертвите са цивилни, а не войници", каза Остин в края на пресконференцията и добави, че цивилните не трябва да бъдат обект на нападения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
1
 
8
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Неграмотен, това са словаци, а не словенци....
196
20
 
5
 
! Отговори
nimportequi преди 2 години
За какво са ни тия стари съветски *** само събират прах да им ги даваме на Украйна те американците ще ни дадат по-нови и без това имат бол.
195
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как ще кацнат в Украйна бе, да не си мислите, че ония ще гледат със скръстени ръце как прелитат спокойно.
194
19
 
8
 
! Отговори
АЗОВ преди 2 години
Ще има лов на Путинофили! Сафари!
193
13
 
7
 
! Отговори
До 206 преди 2 години
Така е, прав си. За съжаление, биват единици и не успяват да повлияят на широките маси, които си остават русофилско настроени. И до днес.
192
16
 
9
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Браво на словенците :)
191
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 193Не се лъжи, срещу алкохолиците и Грипените няма да ни помогнат, единствената гаранция е да сме достоен член на НАТО.Опасявам се, че с това дърпане назад и странене от другите държави в НАТО, защото сме "по-така "с Русия, ако се стигне до алкохолизация на България от НАТО ще се отдръпнат и няма да ни защитят.
190
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 198/201 Реално погледнато започва още преди това, когато будните ни революционери са имали "удоволствието" да станат свидетели на Руската имперска политика, която въобще не е имала намерение да се съобразява с българите, камо ли с държава България. Руската империя е възнамерявала да ни направи неин преден пост за достъпа до Проливите. Ние сме били само една стъпенка за тях и нашите революционери много добре са го осъзнали, още преди 1878ма.
189
3
 
6
 
! Отговори
Германия ще прати преди 2 години
Нови противотанкови системи и ПВО !!!
188
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прехвърлянето на тези самолети ще подобри живота . Нали и Путин търси да подпише мирен договор, няма РуШШия да се сърди за което
187
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човека взе парите каза чакай малко,чакай самолета.Сащ откраднаха милиарди от малка България.Тулупа да бъде съден като национален предател.
186
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 164/198 В тоя конфликт или си в защита на демокрацията и правовия ред, или си с агресорите военопрестъпници. Няма такъв филм като "нас това не ни засяга". Която и от двете страни да излезе победител, това ЩЕ НИ ЗАСЕГНЕ, тъй че трябва да заемем позиция и да се борим да я защитаваме.
185
7
 
7
 
! Отговори
До 198 преди 2 години
Това деление започва след 1878г., когато обществото се разделя на две - едната част иска сляпо да се подчиняваме на Русия, а другите част иска да водим независима политика. Целият политически и обществен живот на България от 1878г насам е белязан е противопоставян от сблъсъка между двете групи.
184
3
 
24
 
! Отговори
ВЕЛИКО Н.С. преди 2 години
Правителството на Петков бе избрано да вкара ръководството на ГЕРБ в затвора и да намали корупцията. Никакви делегирани права за вкарване на България във война не е имало. Вкарването на България във война може да има огромни последици за България. ОСТАВКА И ИЗБОРИ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.
183
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 190 "Голями хитряги тези словаци, хем да си разкарат старата техника хем и да се натегнат на украинците." За сметка на това руските генерали ръководещи БА яко се дърпат, да не би случайно Митрофанова да ги привика. Як страх ги тресе, и тия щели да "воюват".
182
5
 
19
 
! Отговори
До 164 преди 2 години
Категоризирането на русофили и русофоби, е много актуално.Като ваксъри и антиваксъри. А реално,освен слепи крайни убеждения има и трезво мислещи хора. Украйна е част от много по-голяма геополитическа игра. Реално, тя е жертвата в случая.Ние нямаме място в този конфликт,и не,не бива да го поддържаме,с наливане на оръжия.Имала съм възможност да посетя Украйна,много добре знам какво е положението там.Много започнахме да се делим българите и да си слагаме етикети,което е показателно.
181
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо утре ще продаде ли България?Според вас защо ще идва Алцхаймера в България?
180
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 178 "Петков да го пита кво става със самолетите до кога ще ги чакаме или направо да връщат парите." Парите си стоят по сметката на България, никой не ги е "вземал" още, че да ги "връща".
179
5
 
6
 
! Отговори
ВториУкраинскиФронт преди 2 години
Как да не се сетиме.Та омразата към СССР в душите на хитлеристките внуци колкото и да я прикриват един ден ще я изсипят.За тях дошлите украинскибежанци в Германия с тяхните лъжи,тяхното нагло и вулгарно поведение към самите германци ще докара вафетата да сътворят още една бартоломеева нощ в Дойчланд.Цялата им сила на сплотената мъст ще се изсипе в/у плаващото през МолдоваСловакияЧехия до Германия като накакъв Втрои Украински фронт на синьожълто общество което ще се стане епицентър на реваншизма
178
8
 
4
 
! Отговори
Агитка на Динамо преди 2 години
Киев : Ние си ги думкаме и без самолетчета !Ха,ха, ха, ха