Шефката на ЕЦБ Лагард е оптимист за Еврозоната

Икономиката не показвала признаци на стагнация
Обновена: 24 мар 2022 22:39 | 24 мар 2022 22:39, Камелия Цветанова
32
Шефката на ЕЦБ Лагард е оптимист за Еврозоната
Снимка: БГНЕС

Икономиката на еврозоната не показва признаци на стагнация въпреки вече видимите ефекти от войната в Украйна за Стария континент, заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард , цитирана от БТА.

"Предвид вече започналото възстановяване на икономиката, не се вижда стагнация нито за 2022, нито за 2023, нито за 2024 г.", продължи шефката на ЕЦБ в отговор на въпрос за опасенията от "стагфлация".

Още по темата

При лош сценарий, ако войната се проточи и има тежки отражения върху снабдяването с енергия например, растежът ще спадне до 2,3 на сто тази година и през 2023 г., а през 2024 година - до 1,9 на сто, прогнозира ЕЦБ.
Повишаването на цените на суровините и вероятните големи нарушения на веригите за доставки заради руската инвазия в Украйна пораждат опасения от световно забавяне на икономиката в момент, когато всички излизат от две години пандемия.

Еврозоната може да изгуби 1,4 пункта от растежа си за една година заради войната в Украйна, прогнозира миналата седмица Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

ЕЦБ от своя страна преразгледа по-рано през март към понижение прогнозата си за растежа на еврозоната до 2,7 на сто за тази зима.

Що се отнася до инфлацията, франкфуртската институция очаква 5,1 на сто тази година, като темпът може да скочи до 7,1 на сто при тежък сценарий на конфликта. Показателят обаче ще спадне до 2,7 на сто през 2023 г. и 1,9 на сто през 2024 г., прогнозира ЕЦБ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
27
 
! Отговори
българина преди 2 години
да видим коя система ще издържи тази с оръжията и ресурсите или печатницата
9
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тази гнусна *** благодарете за жестоката инфлация, същата *** все още поддържа Отрицателни лихви и изкупува нищо неструващи книжа срещу планини от Евро.Всички други централни банки поне спряха безумието с отрицателните лихви и ги вдигат постепенно.. Тази *** ще ни вкара в ХИПЕРИНФЛАЦИЯ.
8
1
 
16
 
! Отговори
bl преди 2 години
Уф бе, слагайте поне един знак 18 като показвате такива страхотии. Тази изглежда като щерка на Фреди Крюгер, която редовно се къпе в охладителните басейни на Фукушима.Някои хора са със слаби сърца. Имайте милост!
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и тази почва да заприличва на Мадлийн Олбрайт на външен вид.
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
наистина всичко цъфти и върже ,затова в зап европа има многохилядни митинги срещу високите цени на всичко. А в САЩ хората се кефят на цени от 6 долара за галон бензин и 70 % от американците живеят от заплата на заплата и нямат 1000 долара спестени.
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на газа стигна 1350 долара в Европа . А каква ще е цената на торовете ? 3 ,4 или 5 пъти по висока от година назад . А тогава каква ще е цената на олиото , хляба храните ? А тогава Саудитска арабия какво ще прави при тези цени на храните ? Нищо не и е наред на фалиралата еврозона. Много държави се готвят да не ви вземат хартийките .
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С 50 хиляди евро месечна заплата и аз бих се чувствал относително стабилно...
3
0
 
10
 
! Отговори
М рима преди 2 години
Не е ли ти време веке..
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само дърта но и шизофреничка то всичко потъва тя оптимист хаха
1
1
 
19
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Тая баба по дърта и от Сталинка :)))