Треска за олио и брашно. Оказаха се най-търсените продукти в Германия

В повечето магазини тези стоки вече са дефицитни и просто ги няма
Обновена: 3 апр 2022 10:18 | 3 апр 2022 10:10, Петя Славова
200
Треска за олио и брашно. Оказаха се най-търсените продукти в Германия
Снимка: БГНЕС

Германците трескаво изкупуват олиото и брашното. Търсенето е нараснало с 200 процента - гласят официалните данни, а в повечето магазини дефицитните стоки просто ги няма, пише "Дойче Веле".

"Дали някой случайно не знае къде бих могла да намеря днес бутилка олио и пакет брашно? Знам, че е невъзможно, но може някой и да ми даде идея или пък да ми предостави това, от което имам нужда?". Вопълът на Анете, публикуван в мрежата за съседски контакти nebenan (източник на полезна информация и възможност за обмен на вещи и услуги) представя като рентгенова снимка ситуацията, в която са изпаднали немалко германци. Запасяването с насъщни хранителни продукти тече вече от дни, а магазините така и не могат да заредят опразнените рафтове за олио, брашно и какво ли не още. "Ама вие имате мая?", казва удивено на касата в един от супермаркетите ощастливена клиентка. "Да, но пък сме разпродали торбите за боклук", отвръща касиерката и дава да се разбере, че всичко се изкупува наред.

Още по темата

Тоалетна хартия поне този път има

Но да се върнем към nebenan и реакциите, на които се натъква въпросът на Анете. "Всичко това се дължи единствено и само на хората, които се презапасяват. Никой човек няма нужда от такива количества олио и брашно, каквито бяха накупени през последните седмици", коментира Андреас, а Хуберт се старае да бъде полезен и съобщава в кой супермаркет (но на значително разстояние) дефицитните продукти все пак ги има.

"В вчера имаше брашно, а можете да проверите и в мелницата в съседното село", препоръчва друга съседка, която допълва и, че биомагазините са местата, в които ценните стоки могат да се намерят без проблеми. Но на съответните цени - като например 5,50 евро за бутилка рапично олио. "Всичко това се дължи на тези, които се презапасяват", отбелязва и Роберт, а Юта препоръчва да се премине към ползването на зехтин - хем е по-здравословен. Катарина е поредната, която отправя остри упреци към презапасяващите се. Според нея те са безогледни егоисти, нещо повече - дори ги нарича идиоти.

"В ALDI вчера нямаше и едно шише олио. А можехме да допуснем, че хората са поумнели след последния път (когато сходно презапасяване стана факт покрай кризата с коронавируса)", отбелязва в съседския форум Гудрун. В него могат да бъдат открити и ценни съвети с какво би могло да се замести олиото - като например с екзотичното масло гхи, което обаче надали ще се окаже по-евтина алтернатива. Или пък с кокосово масло. "Тоалетна хартия поне този път има достатъчно", успокоява съседите си Аника, припомняйки коя беше най-дефицитната стока при предишната пазарна психоза.

"Почти толкова зле е, колкото при първия локдаун"

А за актуалната психоза предпоставките са факт, дори се увеличават - откакто една от най-големите вериги ALDI официално обяви, че от понеделник вдига цените на редица продукти - масло, месо, колбаси. "Те ще поскъпнат значително", каза говорителят на веригата Флориан Шолбек, обосновавайки се с по-високите цени, които трябва да се плащат на доставчиците. "От началото на войната в Украйна има такива скокове в цените, каквито досега не сме преживявали." Фактори за поскъпването са и увеличените цените на фуражите и торовете, и увеличените цени на енергията.

"Почти толкова зле е колкото по време на първия локдаун", казва пред АРД Беате Шварц, собственичка на малък магазин за хранителни стоки в Майнц. Тя не може да се начуди на клиентите си: "Не ги разбирам - купуват олио и брашно като луди". А Беате вече не може да им осигури търсеното - от седмица не получава олио от доставчика си. Затова е написала бележка, която е поставила на празния рафт "Не, олио няма".

Запасяването не е рационално

Социологът професор Армин Насехи от университета "Лудвиг-Максимилиан" в Мюнхен има обяснение за изкупуването на основните продукти: "Извънредните ситуации ни напрягат, карат ни да се страхуваме. Ние се опитваме да контролираме ситуацията и чрез запасяването симулираме дееспособност". Освен това хората са податливи на влияние: "Когато изведнъж всички започват да купуват олио, си мисля, че и аз трябва да купя".

В резултат колективното поведение води до изкуствен дефицит на определени стоки, а оттам нататък този ефект се задълбочава все повече. Професорът подчертава, че актуалните покупки на определени продукти не са рационални: "Все пак сме доста далеч от извънредна ситуация. А ако се стигне дотам, би било по-смислено да се складират други неща, не точно олио".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още по темата: Германиябрашноолио
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И каква стана тя? Фейсбук и смартфон има, олио няма. К'о ще ядем ся? Таман гледам по фейса една стара украинска демократична рецепта с олио и брашно ...
55
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споку ве, са катобсе затопли ще спретнем един мощен гей пард и нещата ще цъфнат и вържат на върба в сряда. Те това е важното индивидът да се пише ХХХ
54
1
 
33
 
! Отговори
Позор преди 2 години
САЩ са отворили резерва си за горива но цените не падат и хората са настръхнали срещу Байдън но "свободните" медии си мълчат все пак фондация"америка за България"не плаща за истината!
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера в карефефур бутилка слънчогледово- 3,79, зехтин на реномиран производител 2 бутилки за 8,09 евро. Пакет брашно от 0,45 гледам че вчера ме търсеха 0,77
52
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа сама разруши икономиката и стандарта на живот под натиска на САЩ . С налагане на санкции на Русия и Китай. Основни търговски партньори...Все по зле ще става в Европейския съюз.
51
1
 
30
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
В западна Европа и сащ има криза и напрежение за продукти,горива и одобрители,пестицеди и торове за селското стопанство но цензурата спира истината...
50
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарности на ултра глобалистите, с любезното съдействи на форума от Давос, за светлото бъдеще, богатите баснословно богати, бедни, а да бедните да го таковат таковат, както рече римсия сенат.
49
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руски ***, вехт съм, забравям и не помня преди колко години (1 или 2) написах следния пост, но си спомням, че го написах: ___ Мина времето, когато европеецът се радваше на весел, охолен и безгрижен живот. Богатите руснаци, избрали в близкото минало Европа и Северна Америка за постоянно жителство, работа, отглеждане и възпитание на децата си, се връщат в Русия, защото сега в пандемията, европейците все повече заприличват на роботи и зомби, а Европа и Северна Америка - на една обикновена лyдницa.
48
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който санкции налага другиму... Ще страда много!
47
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашистът Шолц дори ходи да проси от Катар, но го отсвириха, всичките производствени капацитети катарците са договорили вече с Китай и Азия.
46
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Положението в ЕС и САЩ от ден на ден става все по-зле. Хората гладуват, еврото и долара се обезценяват главоломно. Бвзработицата достигна невиждани нива. Запада загива без Русия!!!
45
2
 
30
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
При Ковид-а така беше с тоалетната хартия, чак до САЩ стигна истерията и Нина Добрев пусна клипче, как рафтовете на магазините празни и как не можела да си купи гъзпапиp :))) Сега по време на войната пък с олиото същата работа. Най-вероятно тази психоза пак да обиколи света :))) Станислав Лем навремето го беше определил това като "колективен разум". В някой епохи се раждат велики музиканти, в други велики художници, а сега явно се раждат велики мал0yмници :)))
44
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Когато ЕС се управлява от недалновидни политици, негативните последици не закъсняват. Цените ще растат, а с това и социалното недоволство. Европа се превръща от мечтано място за живеене в нестабилен и врящ котел с потенциал от взрив, който ще унищожи постигнатото от поколения. Няма как да е другояче, когато доброволно си се поставил във васална позиция." ...такъв е амер. план. Нямаме нито един управленец, който не *** под американските "широко отворени очи".ЕС-една добра идея с лошо изпълнение
43
1
 
27
 
! Отговори
Руски трол преди 2 години
Когато ЕС се управлява от недалновидни политици, негативните последици не закъсняват. Цените ще растат, а с това и социалното недоволство. Европа се превръща от мечтано място за живеене в нестабилен и врящ котел с потенциал от взрив, който ще унищожи постигнатото от поколения. Няма как да е другояче, когато доброволно си се поставил във васална позиция.
42
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Свободата,Санчо,е едно от най-ценните блага,с които Русия дарява хората." Ако се смилят над нас, и дано това се случи(дано четат мненията на истинските българи), ще ни освободят отново! Слава на Украйна, ...в състава на Русия!!!
41
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ще видите какво нещо е гневът на хрисимите немски бабички. Те ще обърнат политиката и на американците даже. Не знаете за какво става дума!
40
22
 
5
 
! Отговори
... преди 2 години
"Свободата,Санчо,е едно от най-ценните блага,с които Бог дарява хората." - всички плащаме,по-малко или повече за войната за свобода на украинците,защото агресорът утре може да посегне и на нашата свобода...
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да се компенсира с Акъл, ама е константна величина ама населението и алчността расате в геометрична прогресия.
38
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запасяването си е съвсем рационално. Хората са наясно че ги управляват зелки и се запасяват, щото предния път който не беше се запасил нямаше с какво да си бърше ***.
37
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ес от съюз за стомана, енергетика , стана съюз който едвам си осигурява брашно и олио, за по-нататък лелемале , ес ще е гмо дигитализирана лаборатория