Вебер към Фон дер Лайен: Арестът на Борисов поставя под въпрос демокрацията

От ЕНП са притеснени, че е замесена и Европейската прокуратура
5 апр 2022 16:08, Нели Христова
197
Вебер към Фон дер Лайен: Арестът на Борисов поставя под въпрос демокрацията
Снимка: БГНЕС

Неоправданото задържане на представители на опозиция поставя под въпрос демокрацията и върховенството на закона в България. Това заявяват в писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, председателят на Комисията по бюджетен контрол в Европарламента Моника Холмайер и координаторът на Групата на ЕНП в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Йерун Ленарс.

Повод за писмото е арестът на бившия премиер Бойко Борисов, бившия министър на финансите Владислав Горанов и пресаташето на ГЕРБ Севделина Арнаудова 17 март 2022 г. В писмото до фон дер Лайен тримата евродепутати посочват още, че домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова са претърсени и те са задържани без да са им повдигнати обвинения, съобщават от пресслужбата на ЕНП.

„Действията на полицията вероятно нарушават множество процедури от Наказателно-процесуалния кодекс на България. Нарушенията може да включват липса на достатъчно доказателства за започване на производство, неоправдано използване на процедурата за спешно процедура, липса на предварително одобрение и последващо валидиране на операцията от съда и присвояване на компетентността на прокуратурата от полицията“ се посочва още в писмото до шефа на Европейската комисия.

Председателят на Групата на ЕНП Манфред Вебер и евродепутатите Холмайер и Ленарс изразяват пред Урсула фон дер Лайен и сериозното си притеснение от факта, че българското Министерство на вътрешните работи е въвлякло Европейската прокуратура във вътрешнополитически борби. „Притеснени сме, че опитът за замесване на Европейската прокуратура в тази вътрешнополитическа борба, включваща злоупотреба с правни и административни ресурси, може да повлияе негативно на общественото доверие в Европейската прокуратура и да подкопае текущите и бъдещи разследвания“, посочват още европейските депутати.

В заключение председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер и колегите му Моника Холамйер и Йерун Ленарс от проучвателната мисия, която ЕНП изпрати в България, настояват пред Урсула фон дер Лайен Европейската комисия да следи отблизо ситуацията в България. „Изключително важно е всички участници и институции да зачитат принципите на демокрацията и върховенство на закона. Всяко нарушение на закона трябва да се разследва безпристрастно от компетентните органи, в съответствие със законовите процедури и без политическа намеса“, се посочва още в писмото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що пара хвърли мафията и Божков, то не бяха алкохолици, наркомани, палатки, и сега Борисов пак първи.
32
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чекмеджетата пълни с пачки евраци, златните кюлчета, пищова на нощното шкавче, тъмното бандитско минало в Еесовската Зона не са факти, които поставят под въпрос демокрацията.
31
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дойдохме си на думата, няма демокрация. Щом така или иначе няма демокрация, най-добре да идва Путин да ни управлява.
30
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички видяха как Кирил Петков защитаваше Васил Божков. Наричаше го уважаеми г н Божков, навеждаше си почтително главата, говореше как обвиненията срещу него са неиздържани юридически.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледайте независими канали, където хората стоят под коршумите и могат да кажат. Не, разни анализатори по би ти ви и нова. Гледайте хора, които са там и без пропаганда и независими. Но не ви изнася. Ония как мразят Байдън, не е истина, а са там в Мариопул. Тоя пендер го не понасят, а, нещо да кажете2
28
9
 
13
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Дори по време на война няма отърване от Винету. На всяка крачка Винету. Погледнеш под леглото пак Винету. Зад завесите и там Винету. Винету в Банкя. Винету в Брюксел. Няма отърване. Те в Англия за английската кралица не пишат толкова, колкото тука за нашия смахнат Винету.
27
8
 
11
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
ЗА ДВАНАДЕСЕТ ГОДИНИ СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ ИМАШЕ РЕЙТИНГ ОКОЛО 20 % И ОМРАЗА 64-80 % ! ПАРЛАМЕНТА ГО НАЗНАЧАВАШЕ С ГЛАСОВЕ НА КУПЕНИ ПАТЕРИЦИ !!! И СЕГА , ОТ ВЧЕРА , ИЗСЛЕДВАНЕ ПОКАЗВА - 65 % ГО ИСКАТ ЗАД РЕШЕТКИ !!!
26
4
 
9
 
! Отговори
Бойко е Божество преди 2 години
Невинно свято божество всичко му е простено и позволено.
25
6
 
7
 
! Отговори
д преди 2 години
Вебер да си говори какво иска - Урсула в четвъртък е в България, а Борисов едвам го търпеше ;)
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименДемокрацията е за да може робите да си мислят, че са свободни. .....................Ами да, то робите поне си знаят, че са роби.
23
7
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
ще счупят стомната тия!!..НЕИЗБЕЖНО е!..Уж ВСИЧКИ СА РАВНИ ПРЕД Закона,обаче некой пипне ли техна МАРИОНЕТКА и надават вой до небесата:..-"Демокрацията а потъпкана!"...Много се извратиха СЪВРЕМЕННИТЕ "силни на деня",много!...Което е знак за скорошното им ПАДЕНИЕ...Справка:-ИСТОРИЯТА..
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уебър кажи го на рускитеолигарси. ;)
21
6
 
12
 
! Отговори
хахах преди 2 години
Вебер е буквално един никой там
20
9
 
11
 
! Отговори
ами сега преди 2 години
ко стана ся? кирчо и рашков - зад решетките за своеволия!
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е по добър в правораздаването отколкото Кокорчо!
18
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не беше толкова двуличен и корумпиран Европейският Съюз трябваше отдавна да забележи че самата тиква поставя под въпрос демокрацията.
17
6
 
17
 
! Отговори
д преди 2 години
Вебер е Борисов ама в ЕС. Пълен леш
16
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само ГЕРБ!Спасителите на нацията!
15
10
 
15
 
! Отговори
.!. преди 2 години
Бойко може да е виновен, но без съд и присъда е абсолютно забранено от закона и демокрацията! Така преди време без съд и присъда са убили моят прадядо и са му взели имотите. Дори да е крал Бойко и ГЕРБ за сега за България, само той и Тодор Живков са направили нещо. Когато ПП направят нещо за хората и то без да излъжат и анализират, може да се сравняват с него. Очакваме от тях фалит на банка и огромни кражби, поне това показват. Показват и че искат да изкарат чист човек като Божков, СТРАННО!!!!!!
14
3
 
12
 
! Отговори
Бойко това е новият! преди 2 години
Путинският вариант на България несменяемият велик вожд Бойко той дори и *** си го слага в джоба има подкрепата от европейския Союз. Бойко вожд за вечни времена недосегаем богоподобен чист от всякакви престъпления.