ЕП иска по-издръжливи и по-лесно поправими уреди

Ефективното право на поправка да обхваща целия жизнен цикъл на продукта
40
ЕП иска по-издръжливи и по-лесно поправими уреди
Снимка: БГНЕС

В четвъртък ЕП гласува своите искания за предстоящото предложение на Европейската комисия относно правото на поправка, планирано за по-късно през 2022 г.

Членовете на ЕП се съгласиха, че ефективното право на поправка трябва да обхваща целия жизнен цикъл на продукта и да отчита дизайна на продукта, етичното производство, стандартизацията и информацията за потребителите, включително етикетирането относно възможностите за поправка и обществените поръчки. То следва да насърчава по-ефективното използване на ресурсите, да намалява отпадъците и да поощрява по-продължителната употреба на продуктите.

Членовете на ЕП искат продуктите да бъдат проектирани по такъв начин, че да издържат по-дълго, да могат да бъдат безопасно ремонтирани и частите им да се отстраняват лесно.

Те смятат, че подходящото "право на поправка" трябва да дава на сервизите и потребителите безплатен достъп до информация за поправката и поддръжката.

Що се отнася до цифровите устройства, членовете на ЕП твърдят, че актуализациите на софтуера следва да са обратими и да не водят до намалена производителност например на смартфоните. Те следва да се предоставят за минимален период от време, а потребителите следва да бъдат напълно информирани за наличието на актуализации в момента на покупката.

Практики, които неправомерно ограничават правото на поправка или водят до остаряване, могат да се считат за "нелоялни търговски практики" и да бъдат забранени съгласно правото на ЕС.

Членовете на ЕП изискват също така стимули за потребителите да изберат ремонт пред замяна, като например удължени гаранции или получаване на заместващо устройство за времето на ремонта; хармонизирани правила за предоставяне на информация на потребителите на мястото на продажбата, включително система за оценка на ремонта, информация за очаквания жизнен цикъл, за резервни части, за ремонтни услуги и наличие на актуализации на софтуера; възможно интелигентно етикетиране, като QR кодове или цифрови паспорти на продуктите; възможен механизъм за отговорност на производителя и продавача в случай на несъответствие на продукта; изисквания за издръжливост и ремонт, включени в бъдеща директива за екодизайн.

Повече от десетилетие ЕП многократно подкрепя подобряването на правото на потребителите на ремонт и прие две резолюции, в които се съдържат редица конкретни предложения за това поправянето да стане систематично, икономически ефективно и привлекателно. Парламентът разглежда правото на ремонт като ключова стъпка за постигане на плановете за кръгова икономика в рамките на Европейския зелен пакт. Комисията обяви, че ще представи предложение за изменение на Директивата за продажбата на стоки и обмисля отделно законодателно предложение относно правото на поправка, през третото тримесечие на 2022 г.

Според проучване на Евробарометър, 79 % от гражданите на ЕС смятат, че от производителите следва да се изисква да улеснят поправката на цифровите устройства или подмяната на отделни техни части, а 77 % биха предпочели да ремонтират своите устройства, вместо да купуват нови. Електронните отпадъци са най-бързо растящият поток отпадъци в света, като през 2019 г. са били изхвърлени над 53 милиона тона.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: ЕПпоправка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
3
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Сетих се,че още не съм изхвърлил от гаража си бойлера на дърва и нищо,че е отпреди мен,с тези санкции знае ли човек какво може да дотрябва.
36
0
 
1
 
! Отговори
. преди 2 години
Я! Най-накрая да посика нещо стойностно! Ти да видиш! Но ще успее ли да се пребори със световната мафия.........
35
0
 
1
 
! Отговори
В. преди 2 години
Китай произвежда всичко, на което пише made in USA, made in CE. Това за голяма част от промишлените устройства. Ощее на каталога виждам същите елементи и съм доволен че съм си купил 4 пъти по-евтино. А лош китайски телефон не съм имал.
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що? Ако излезеш от ЕС ще имаш ли ресурси?
33
0
 
3
 
! Отговори
За Бога Братя преди 2 години
НЕ Купувайте, всичко което имам е Сделано в СССР, работи, здраво е, и съм щастлив! А ако се чудите как пиша това - от Правец 16, произведен от БКП!
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тук следва логичният въпрос , защото Ви лъсна измамното лице и лицемерието : Значи вие сте знаели отлично че може да се прави по-качествено и досега , а защо нищо не направихте ???? Казах преди и пак ще го кажа : Този ЕС ще се разпадне с гръм и трясък , защото НЕ струва и 5 лв. , нищо че Урсулка раздава милиарди със широка усмивка !! Българите може и да са страхливи продажници , но само да изгладнеят Европейците ще ви увесят по прозорците на скапания Европарламент - само чакайте !
31
2
 
4
 
! Отговори
Обратно към СССР преди 2 години
Тогава всеки уред имаше принципна схема и техническа документация със списък на частите. можеше сам да си ги оправиш без проблем!
30
1
 
7
 
! Отговори
СИМПТОМ преди 2 години
Европа се готви за мизерията която сама си навлече.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 29 - И тя както всички виждат още не е достроена , и затова седи със скелето ! Явно милиарда не е стигнал за покрив ?!
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната Брюкселска простотийка в стил "Ние искаме" - Искате ама едно време нещата се правеха масивни и връзките бяха почти с водопроводни тръби , а сега всичко е чипове и чипчета , и така се произвеждат че след определен период гърмят и хайде на бунището ! Колко трябва да е заплатата на един техник да седи с часове да търси едно диодче което е изгърмяло , за да изпълнява глупостите на едно канцеларско ИДИОТЧЕ дето нищо не разбира , но пък се е научило само да иска ?!
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В ЕС едно от малкото рентабилни технологични производства е това на машини за чипове. Но в ЕС няма хора, които да ги използват.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая сграда на снимката е пример за корупцията в ес - как се дават 1 милиард евро без търг на приятелски фирми да я строят и обзавеждат.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 23 - Или миже би ДА ! Абе ще го върнат Соломончо пак в трабантчето - Само гледай !
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Имам Телевизор - Съгласен съм с теб - И аз още си гледам Операта и съм си супер доволен ! Вярно , че екрана му е по-малък от този на телефона ми но ми е предостатъчен , и без друго няма кой знае какво да се гледа ! Това за Украината мога и по радиото да го слушам ! Но пък да знаеш Мраза как работи - ЖЕЛЕЗЕН е - Като сложа едно пиле ( ако някога си купя де ) го замразява , та после една седмица го чакам да отпусне , и после дна седмица го готвя на Раховеца и той месеца свършил !
23
2
 
7
 
! Отговори
Анализатор преди 2 години
Некачествената стока внос от Китай носи ползи единствено на ненаситните милиардери, които превърнаха планетата в сметище. Обществена тайна е, че в Китай има скала с десет нива на качество. Поне да забранят вноса на най- некачествените стоки. Те изобщо не си оправдават парите.
22
2
 
7
 
! Отговори
Само Русия преди 2 години
е Гарант за Бъдеще в Европа! проста само Русия има Ресурсите, т.е. Истинските Пари!!
21
2
 
6
 
! Отговори
Имам Телевизор преди 2 години
"София 81" - още работи като нов, образа е ненадминат, освен това е със 70см диагонал на екрана - супер голям дори за днешни стандарти! такава Електроника вече не се прави!!
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ЕП иска по-издръжливи и по-лесно поправими уреди"_____Личи си, че кризата вече ги е ударила. Скоро ще поискат и да възобновим и производството на Москвичи. Образно казано. Или може би не.
19
0
 
5
 
! Отговори
до 17 преди 2 години
за това и бехме здрави, Стъклото е безвредно, за разлика от пластмасите и найлоните!
18
1
 
3
 
! Отговори
Ако Белите Славяни преди 2 години
имаха поне малко акъл, а не служеха на чужди интереси, то Славянски сюъз, не само щеше да е най-голямата територия на света - недостижима по ресурси, но и най-голямото бяло население на планетата!