Бежанците от Украйна могат да окажат негативно влияние на страните от ЕС

Очакванията са бежанската криза само да се разраства
Обновена: 15 апр 2022 15:25 | 15 апр 2022 15:25, Нели Христова
264
Бежанците от Украйна могат да окажат негативно влияние на страните от ЕС
Снимка: БГНЕС

След като Русия започна войната в Украйна, европейските страни заявиха, че са готови да приемат украински бежанци. Сега обаче те са изправени пред сериозни проблеми, които все още нямат решение. Няма съмнение, че бежанската криза само ще се разраства.

Общият брой на украинците в страни като Полша, Унгария, Румъния, Германия, Чехия, Австрия и Словакия надхвърля 7,1 милиона души. Тези страни са най-засегнати от проблема с бежанците.

Както съобщиха австрийските медии преди дни, жителите на Виена се оплакват от недостиг на места за паркиране. Възниква конфликт между бежанците и местното население. Някои паркинги са предназначени директно за ползване от бежанците.

Гражданите на Полша, Унгария и някои други европейски държави се противопоставят на приемането на украински мигранти в техните страни.

Нещо повече, „Дойче веле“ дори публикува дълъг текст, в който изразява ясни съмнения относно възможността за интегриране на бежанците в германското общество.

Всъщност, подобни съмнения са съвсем основателни. Защото повечето бежанци имат проблеми с адаптацията към новата среда, което оказва отрицателно въздействие върху социалните отношения в обществото.

Най-показателният пример е проблемът с липсата на езикови умения на децата бежанци, които трябва да продължат да учат на новия си език. Образователната система, учебните материали и методологията обикновено са непознати за тях и това предизвиква неразбиране, а често дори отхвърляне и агресия от страна на местните деца.

Освен това, като се имат предвид стандартите за социално осигуряване в западноевропейските страни, повечето бежанци няма да работят, а ще се задоволят с получаваните помощи, които ще бъдат достатъчни за ежедневните им нужди.

От друга страна, бежанците, които търсят работа, ще окажат натиск върху пазара на труда и ще обезценят работната сила, което неминуемо ще доведе до недоволство от страна на местните жители.

Европейците са особено загрижени, че по-голямата част от бежанците няма да се върнат в Украйна и приемащите страни ще трябва да им осигурят дългосрочна подкрепа и да ги интегрират в местното общество.

За социалните проекти, необходими за интеграцията, ще бъдат изразходвани огромни финансови средства. Защото бежанците, които идват от напълно различна социално-културна среда, с различен манталитет и начин на мислене, ще бъдат отхвърлени от чуждата за тях европейска общност.

Това е особено остро в Полша, която поиска допълнителна помощ от ЕС, изправена пред огромни разходи за издръжка на украинските бежанци, от една страна, и социалното осигуряване на собствените си граждани, от друга. Унгария трябва да се справя с подобна ситуация.

Натискът, предизвикан от големия брой бежанци, води до вътрешнополитически проблеми в страните, които са дали убежище, а това има отрицателно въздействие върху благосъстоянието на приемащите страни, което е съвсем очевидно. Поради тази причина европейските държави са изключително загрижени за потока от украински бежанци, чийто социално-културен контраст не съответства на европейските норми и може да доведе до сериозна криза. В момента в Европа няма решение на този проблем и няма съмнение, че с времето той само ще се задълбочава.

Илбер Васфи Сел за dikGAZETE

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
21
 
11
 
! Отговори
Хахахахахахахахах преди 2 години
Все едно пише за африканци, араби, афганистанци, кюрди и турци дето се надпреварват кой да отиде в Европата нелегално първи.... тази статия е по-подходяща за 2015-2016..Тоя обяснява как бели европейски християни, добре образовани и рабтоливи ще станат проблем за други бели европейски християни които са добре образовани и работливи..БРЕЕЕЕ. тоя мина по-пропаганда всички...Или има страх че белите ще видят кои пара-.. зи... тириат върху белите европейци в момента.. Сега има 2015-2016 срещу 2022
155
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искра хубаво е че помагаш и те били много мили и добри твоите приятелки украинки.Но като минеш по центъра виж на пейките колко млади и стари хора българи спят,ровят по кофите и няма какво да ядат.Вземи се сети че и на тях трябва да помогнеш с нещо а не само като ги видиш да гледаш бързо да отминеш и да се правиш че не ги забелязваш.
154
1
 
11
 
! Отговори
тъй де преди 2 години
Аааа не бе, дали па не е вЕрно?!
153
54
 
11
 
! Отговори
Искра преди 2 години
Защо сте толкова зли? Повечето украинци са много добри хора. Има и лоши, но има много повече лоши българи. Приятелките ми си търсят работа всеки ден. Помагам им да си попълнят CV на български. С високо образование са и говорят английски. Ще си намерят работа със сигурност и това е добре за страната ни.
152
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИскраМоля те направи едно видео... Ама искам да ревете и 3-те...Между другото, те хванаха ли се на работа или само си чешете езиците?
151
4
 
22
 
! Отговори
до 164 преди 2 години
И аз не вярвам в пенсионната и в здравната системи, ама плащам. И те ще плащаш. Мрънкаш, не мрънкаш - плащаш. Не се прави на ербап, щото не си.
150
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На никой не само нужни укрофашистите, а на който са му нужни да си ги приеме вкъщи и да им готви. и чисти. Но няма да са доволни, дяволите.
149
2
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минали покрай бежанци !!! Това са си чисти имигранти. Мфчтата на хохлите се сбъдна да избягат легално в европа. Честито !!!
148
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе защо хора като мен, които не искат да поддържат укренски фашисти, трябва да плащат по обща платежница? Защо да плащам за нещо в което не вярвам, а?
147
26
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Избирайте 5 българоговорящи украинки с 5 бели, руси и красиви деца или 29 Хасана които бръщолевят на арабски и през живота си работа не са пипали ама се движат на групички от по 10 и преследват непълнолетни ученички с ножове. За мен изборът е ясен.
146
7
 
58
 
! Отговори
до Искра преди 2 години
И през какво са преминали? Киевският елит беше информиран навреме, имотите продадени банковите сметки в Европа, още първия ден се метнаха на SUVтата и на хотел на Златните.
145
2
 
43
 
! Отговори
до 134 преди 2 години
А ти имаш време да разговаряш с украинки и да им съчувстваш? Аз щото трябва да изкарвам пари.
144
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименМи те повечето араби тръгнаха в Европа след американската демокрация там... Ако не беще демокрацията, намаше и в Европа да ги има...
143
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да живее Русия! Вън украинска и-з.ме.т от България
142
7
 
27
 
! Отговори
Заложил съм преди 2 години
малкото което имам, че до края на годината - Евро няма да има!
141
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До войната украинците се допускаха в страните на ЕС с визи за 3 месеца, поради изключителна голямата престъпност в Украйна. Сега, именно тези престъпници, плащат на границата по 10000евро за да ги пропуснат, въпреки забраната мъже в годна за военна служба възраст, да напускат Украйна. Сбъдна се мечтата за нахлуване в ЕС на украинските мошеници!
140
33
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Еврооа не беше отворила широко врати за всичките арабски и африкански същества, умишлено не казвам хора защото хора е друго, сега щеше да има място за украинските МАЙКИ И ДЕЦА. Всеки етнически африканец, афганистанец и т.н да си заминава удома ако пак се върне - бесило.
139
49
 
6
 
! Отговори
Искра преди 2 години
Аз вече имам две нови приятелки от Украйна. Много лъчезарни жени с прекрасни дечица, но и много болка и тъга в душите им. Миличките, не мога да си представя през какво преминават, а така силно се държат.
138
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една вярна публикация
137
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези, които могат да окажат негативно влияние, не са бежанци, а се преструват на бежанци. Онези яки (макар и тлъсти) мъже с мутренски осанки и скъпи коли, дето трябваше да са мобилизирани, а се разкарват необезпокоявани и даже се държат нагло. Това са войници. Готвят нацистки ядра. И когато вкарат България във война, те ще екзекутират тези, които не искаме да се бием. Както екзекутират бесарабските българи, които не искат да се бият.