Продължителността на живота на европейците намалява

В България е отчетен най-голям спад
36
Продължителността на живота на европейците намалява
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Продължителността на живота в ЕС постоянно се е увеличавала през последните десетилетия, като от 60-те години на 20 век досега е нараствала средно с по 2 години на десетилетие, сочат данни на Евростат, цитирани от БТА.

Но тази тенденция вероятно е към края си, тъй като последните данни говорят, че процесът е спрял в няколко страни членки, като дори е налице и обратната тенденция - продължителността на живота започва да намалява.
През 2021 г. някои страни членки от Западна Европа са се върнали до предковидните нива на продължителност на живота, докато други - най-вече в Източна Европа, точно през тази година са усетили истинския удар на пандемията, и тепърва предстои възстановяване.

Според неокончателни данни за 2021 г. пандемията от КОВИД-19 се е отразила негативно върху продължителността на живота, като той е спаднал с почти половината страни членки на ЕС.

Най-сериозен спад е регистриран в Словакия и България (-2,2 години спрямо 2020 г.), следвани от Латвия (-2,1 години) и Естония (-2 години).

В сравнение с предпандемичната 2019 г. продължителността на живота прпез 2021 г. спада навсякъде освен в Люксембург (+0,1 година) и в Малта и Швеция, които остават без промяна.

Спрямо 2019 г. най-голям спад на продължителността на живота през 2019 г. е регистриран в България (-3,7 години), Словакия (-3 години) и Румъния (-2,7 години).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: европейци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние българите не сме европейци щото произхода ние от Азия ние българите сме тръгнали от Монголия това че България се намира на континента Европа не ни прави европейци щото ние сме от Азия
7
4
 
5
 
! Отговори
до 6 ПроСоТо преди 2 години
Новината е за европейците, не за азиатците.
6
2
 
10
 
! Отговори
Инсулина !! преди 2 години
Инсулина инсулинаа , яжте още теста , чипсове , вредни мазнини , и пийте газирана захар !! И се чудете що *** !!!
5
4
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
И по-добре! Дано по-скоро се ликвидира това калпаво племе!
4
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквано. А специално за България като най-тежко изкаралата Ковид страна в световен мащаб, цифрите ще са особено черни. Ама така сме ние: 2-те на-умни в света след евреите. И имаме 6 милиона спеца по вирусология и имунология. Да се чуди човек що така стана накрая
3
3
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
В Русия как е?
2
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз знам че жени е евреика.
1
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е понеже живеят в демокрация и просперитет, под мъдрото ръководство на другарите от Вашингтон. Но пък внасят инженери.