За да получи помощ от ЕС, Полша трябва да изпълни три неща

Варшава трябва да се погрижи за независимостта на съдебната система
9 юни 2022 08:16, Йоана Цонева
17
За да получи помощ от ЕС, Полша трябва да изпълни три неща
Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви пред пленарната зала в Страсбург, че за да бъдат отпуснати парите на Полша по нейния План за възстановяване и развитие, тя трябва да изпълни трите условия, свързани с независимостта на съдебната система, съобщава БНР.

Фон дер Лайен поясни, че на първо място, дисциплинарната камара, трябва да бъде разпусната и заменена от независим и безпристрастен съд, второ, дисциплинарният режим да се реформира и трето, всички съдии, засегнати от решенията на дисциплинарната камара да получат възможността случаите им да бъдат преразгледани от нова камара в рамките на ясен график и на основата на нов режим, в който да няма неуместна намеса.

Тя подчерта:

"Нека бъда много ясна. Тези три ангажимента, превърнати в крайъгълен камък, трябва да бъдат изпълнени, преди да бъде направено каквото и да било плащане. Знам, че някой от вас са скептични, но нека ви уверя, че никакви пари няма да бъдат наредени, докато не бъдат предприети тези реформи. Планът е публично оповестен".

В края на октомври миналата година Съдът на ЕС осъди Полша да плаща по 1 млн. евро на ден за това, че не е спряла дейността на дисциплинарната камара.

Тези дни се разбра, че трима евродепутати от "Обнови Европа" - София ин'т Велд, Ги Верховщадт и Луис Гарикано обсъждат възможността да поискат оставката на цялата Комисия заради даването на зелена светлина на плана на Полша.

Като припомни, че до този момент Полша не е изпълнила нито едно от решенията на Съда на ЕС, София ин'т Велд се обърна към Фон дер Лайен с думите:

"През 2019 година тази институция, госпожо председател, ви даде вот на доверие.  Това направих и аз. Но вотът на доверие е безсмислен, ако е необратим, защото ни оставя без лостове. За мен е ясно, че ако направите каквито и да било плащания на Полша, без тя да изпълни всички критерии, то тогава ще загубите доверието ми".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да използваш ЗАПЛАШИТЕЛНА РИТОРИКА срещу СУВЕРЕННА страна макар и член на ЕС , точно когато си повел ВОЙНА срещу Русия ----- На Поляците русофобията е безплатна, за това Урсула си позволява това което прави .... Ама ако не бяха Поляците а Унгарците да речем - риториката щеше да е друга ...
7
0
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
А така! Докато Македония не изпълни условията на България, никакви пари и никакъв ЕС. Както навремето във военния устав пишеше, че стария войник е над новобранеца, така и днес България е над Македония и никакъв ЕС, докато не направи сапунката както трябва.
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Вас фашагите май много Ви се услади да нареждате на всекли какво и как да го прави в собствената си държава ?! Ама Урсуло - Този ЕС да не ти е бащиния ?!
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко трябва да си НАГЪЛ , ЗЛОБЕН и ПР-СТ , за да използваш ЗАПЛАШИТЕЛНА РИТОРИКА срещу СУВЕРЕННА страна макар и член на ЕС , точно когато си повел ВОЙНА срещу Русия и се молиш на всякакава помощ от страните членки - Така ли функционира "демокрацията" в ЕС - ДИКТАТУРА и ЗАПЛАШИТЕЛЕН ТОН от "ГОСПОДАРИТЕ " ?! ЗАПЛАШВАТЕ Унгария , България а сега и Полша - НЕ ПРЕКАЛЯВАТЕ Ли ?! Мога да разбера настройката на ВСЕКИ който е ПРОТИВ ЕС , защото проблема май не е само в Украина ?!
4
2
 
20
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
Гледам го това "нещо" на снимката и ми се повдига и допоръща.То бива злоба в погледа,ама тая е егати противягата.Ай скитир!
3
3
 
20
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 година
При така поставени условия, чудя се дали поляците няма да решат, че един Полекзит ще е за предпочитане.
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тримата либерали са още по-голямо прокляние за Европа от гинеколожката урсула...
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом на една доста развита страна като Полша поставят такива условия за отпускане на пари за възстановяване, представете си какво и КОГА България ще получи от ЕС! Нищо и никога. Българската корупция в съда явно е безнадеждна, щом на нас никой не ни поставя даже условия...