Собственикът на "Азовстал" заведе дело срещу Русия

Това е един от първите международни съдебни искове срещу Москва
27 юни 2022 15:24, Йоана Цонева
123
Собственикът на "Азовстал" заведе дело срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Украинският милиардер Ринат Ахметов завежда дело срещу Русия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, съобщи в канала си в Телеграм "Nexta".

"Злото не може да остане ненаказано. Престъпленията на Русия срещу Украйна и всеки украинец са очевидни. Извършителите трябва да бъдат наказани. С помощта на най-добрите украински и американски адвокати подадох жалба до ЕСПЧ за обезщетение", казва Ахметов.

Той уточни, че този иск е един от първите международни съдебни искове срещу Русия.

Ринат Ахметов е собственик на металургични предприятия в Донбас, включително на известния завод "Азовстал", който беше разрушен от руснаците. Той настоява за компенсация на загубите - става дума за милиарди долари, предаде OFFNews.

Милиардерът е представляван от международната адвокатска кантора Covington & Burling LLP.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Арменския поп слуша
55
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 31-ви февруари ще си получи обезщетението.
54
7
 
22
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
И защо я публикувате тази г'лупост? Това не е нито първата война в наше време нито ще е последната. Някой да е плащал компенсации за разрушения в Ирак, Сирия или Афганистан?
53
13
 
10
 
! Отговори
Xcvфф преди 1 година
Че то и Хитлер никога не би признал Нюрнбергския процес, ама немците все още си плащат като попове всякакви частни искове, отделно репарации и тн. Колкото до жуженцето, Мадуркото, Кимчо и чайнатауна не са международни съдилища и ООН и не могат да му помогнат..
52
12
 
9
 
! Отговори
Руснак преди 1 година
Слава Украйна
51
14
 
8
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
До коментар 54. Русия напада Украйна, не обратното. Загиналите руски войници са хиляди. Изпий си хапчетата.
50
7
 
10
 
! Отговори
Вовата преди 1 година
Ела да те компенсирам с един Дедов през муцката
49
10
 
8
 
! Отговори
Ванга преди 1 година
Ще си платят за разрухата до един.
48
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От умрял писмо?!
47
10
 
17
 
! Отговори
DDJ преди 1 година
Като е СОБСТВЕНИК защо е позволил на украинците да стрелят срещу руснаците от неговият завод . Той ще обезщети ли семействата на загиналите вследствие на това руснаци ?
46
7
 
17
 
! Отговори
Азимов преди 1 година
Японците що не съдят САЩ за атомните бомби?
45
6
 
23
 
! Отговори
голям праз преди 1 година
ЕСПЧ не е признат в Русия и им дреме на дедовия
44
11
 
4
 
! Отговори
Правилата са написан преди 1 година
Правилата са написани отдавна. Не може всеки който умишлено убива и руши , после да пише правила. Ако някой Рашка те съсипе тебе примерно Г-Н 47 -ми коментар, кво става...ще напише правило жена ти да му плаща ...един милион,,,,,штото те е победил
43
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да попитам. Защо руските олигарси са лоши ,а украинските добри. Или както се казва на английски. Ние знаем ,че са коpeleta ,но са нашите коpeleta.
42
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Интересен въпрос е как е станал милиардер,кой и за колко му е продал завода и прочее подобни въпроси. ............ ами като Рашков бе, следовател-***, с една заплатка и само 12 кeнефa надиплил. Сега е борец против корупцията :)
41
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки един гражданин на Украйна трябва да заведе дело срещу русия. Тази държавичка трябва да бъде съсипана финансово и фалира. Всички комунделии да ги окачат на дърветата. След това русия,ще стане нормална и европейска държава. След 100г комунсиитпески мутри
40
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Човек Не ги съди никой, защото те бяха "победителите". Ако рашките излязат победители от тази "операция" и тях никой няма да ги съди. Историята и правилата се пишат от победителите.
39
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И що си наема американски адвокати? Или падащият от колелото е обещал да плати хонорара от парите на данъкоплатците си. Мнооого интересно ще е да видим може ли ЕСПЧ да сътвори беззаконие и да не пусне адвокати да защитават Русия. ЕС замяза вече на тоталитарна организация
38
10
 
27
 
! Отговори
Човек преди 1 година
Абе странно,някой съдеше ли американците и британците за Югославия,Сирия,Ирак, Либия, Виетнам, Гватемала,за нацистите и преврата в Украйна,за ограбването на България и още и още?!?!
37
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И що си е наел американска адвокатска компания? Падащият от колелото дядка ли ще плаща хонорара? Мнооого ще ми е интересно да видим дали е възможно ЕСПЧ да сътвори беззаконие, като не допусне адвокати да защитават Русия. ЕС все повече заприличват на тоталитарна организация.