Собственикът на "Азовстал" заведе дело срещу Русия

Това е един от първите международни съдебни искове срещу Москва
27 юни 2022 15:24, Йоана Цонева
123
Собственикът на "Азовстал" заведе дело срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Украинският милиардер Ринат Ахметов завежда дело срещу Русия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, съобщи в канала си в Телеграм "Nexta".

"Злото не може да остане ненаказано. Престъпленията на Русия срещу Украйна и всеки украинец са очевидни. Извършителите трябва да бъдат наказани. С помощта на най-добрите украински и американски адвокати подадох жалба до ЕСПЧ за обезщетение", казва Ахметов.

Той уточни, че този иск е един от първите международни съдебни искове срещу Русия.

Ринат Ахметов е собственик на металургични предприятия в Донбас, включително на известния завод "Азовстал", който беше разрушен от руснаците. Той настоява за компенсация на загубите - става дума за милиарди долари, предаде OFFNews.

Милиардерът е представляван от международната адвокатска кантора Covington & Burling LLP.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
10
 
20
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
Няма ли една крилата ракета за този мазен хохъл? Щял да съди Русия, която е построила всичко в измислената му държава???
35
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ха, ха, чакат го в Москва да подпишат извънсъдебно споразумение и да му платят......
34
9
 
20
 
! Отговори
Горби преди 1 година
Погледнете му само тъпата и лукава физиономия на този крадец,задигнал над 10 000 000 000 долара от постсъветското пространствопо време на управлението на пияницата Елцин !И той несретника тръгнал да се съди . . .
33
6
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 24 преди 1 година
Война няма, поне обявена такава! Има "специална операция", много вероятно да има сериозни основания този иск!
32
8
 
8
 
! Отговори
Е т'ва е демокр преди 1 година
"И кого точно ще осъдят в Съда по правата на човека? Русия със сигурност не признава решенията на този съд. Пореден пропаганден шум за нищо." Аааа, не е пропаганден шум за нищо, а живо е*ане! Милиарди долари и евро са запорирани в чужди банки, които иначе са руски. За яхтите и прочие да не говорим! Не могат да се конфискуват а само са блокирани, но ако съдът отсъди в полза на Украйна, то ще ги хапнат на закуска и Путин само ще се блещи безпомощно!!!Номер 30 и той ти го обясни вече.
31
3
 
3
 
! Отговори
Онзи преди 1 година
Типично либерално действие... ***!
30
5
 
2
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: номер 31 (Ако) Не думай! Ако? Да, но ако цапа и мирише... така да знаеш!Полковника с куфарчето с ядрените кодове на Путин се самоуби! Сега няма кой да му пуска ракетите!
29
2
 
6
 
! Отговори
ОТГОВАРЯМ преди 1 година
До: номер 28 Вече са платили, не се безпокой! Знаеш ли какъв рай е Виетнам сега за американските туристи?! Говорил съм с приятели та знам! Както навремето беше модерно да ходиш на Хаваите или на остров Пукет, така сега Виетнам е на мода в луксозния морски туризъм!
28
11
 
13
 
! Отговори
Амиии преди 1 година
Тя Русия не признава този съд, но вече авоарите им са блокирани и може да бъдат конфискувани независимо от тяхното собствено решение. Това е важна разлика!
27
4
 
6
 
! Отговори
Ако преди 1 година
.... се случи така, че да конфискуват това, което сега само са запорирали, СЪС СИГУРНОСТ НИ ЧАКА ТСВ И ЯДРЕНИ КОНФЕТИ!!!
26
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кого точно ще осъдят в Съда по правата на човека? Русия със сигурност не признава решенията на този съд. Пореден пропаганден шум за нищо.
25
10
 
17
 
! Отговори
Дебил преди 1 година
Русия си взе най-плодородните земи в Европа. Направи Азовско море вътрешно. Отряза Украина от излаз на море. Добави десетина милиона население (потребители). Всичките блокирани средства да им вземат - пак е на сметка. ))))))) А с новите цени на газа, петрола, зърното и редките метали ще е на много голям плюс )))))
24
7
 
17
 
! Отговори
ПИТАМ преди 1 година
А КОГА САЩ ЩЕ ПЛАТИ НА ВИЕТНАМ / И НЕ САМО/ ЗА РАЗРУШЕНИЯТА ТАМ?!??????
23
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ТЕПЪРВА ще бъде изстискана като лимон. Всички приказки на русфилите, с които с години прокарваха пропагандни лъжи, сега ще се сбъднат, благодарение на действията на техния Фюрер.
22
4
 
12
 
! Отговори
Ми чудя се преди 1 година
Кога пък този чиляк стана МИЛИАРДЕР??? ТОЙ МНОГО УМЕН, БЕ!
21
14
 
8
 
! Отговори
Е т'ва е демокр преди 1 година
"С помощта на най-добрите украински и американски адвокати подадох жалба до ЕСПЧ за обезщетение", казва Ахметов.Той уточни, че този иск е един от първите международни съдебни искове срещу Русия." Сега на Путин и компания ще им конфискуват абсолютно всичко в чужбина, което е само запорирано или задържано! Да си имаш работа с добър американски адвокат (хеле па ако е и евреин) е по-лошо отколкото да сключиш сделка със Сатаната да си продадеш душата!!!Браво на Ринат Ахметов!!!
20
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За първи път виждам по време на война да се съдят.Прецедент.Ако така ставаше войни нямаше да има...
19
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 21 Ще получи дългото лозе с двата ореха!
18
2
 
25
 
! Отговори
Да бе, преди 1 година
те и Филипините осъдиха Китай, ама китайците казаха ние не признаваме този съд!
17
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма значение дали Путин признава този съд. След като бъде осъдена Русия, собственика на завода ще си получи парите от блокираните руски авоари в чужбина.