Ситуацията с еврото се влошава

За първи път от 20 г. валутата стига до паритет с долара
12 юли 2022 20:16, Йоана Цонева
53
Ситуацията с еврото се влошава
Снимка: БГНЕС

Във вторник еврото потъна на косъм от паритета с долара, а фондовите пазари се понижиха, тъй като перспективата за по-нататъшно затягане на политиката на централните банки и опасенията за състоянието на икономиките по света разтревожиха инвеститорите.

Ролята на долара като сигурна валута за инвеститорите, които се притесняват за икономическите перспективи, се засили през последните седмици, като американската валута достигна двугодишни върхове спрямо множество валути.

Еврото e особено уязвимо предвид въздействието на продължаващия скок на цените на природния газ върху регионалната икономика и войната в съседна Украйна, както и предвид факта, че Европейската централна банка изостава от конкурентите си в повишаването на лихвените проценти, съобщи "Ройтерс".

Към 07:25 ч. по Гринуич еврото се понижи с 0,3 % до най-ниската си стойност от 1,0004 щатски долара , което е най-слабото му ниво от над 20 години.

Индексът на долара нарасна с 0,3% до 108,48 , докато стерлингът достигна ново двугодишно дъно, а йената не беше далеч от най-слабата си стойност от повече от две десетилетия.

Анализаторите на Mizuho заявиха, че придвижването към паритет се случва, тъй като "рецесията в еврозоната е оценена", и заявиха, че контекстът не подсказва почти нищо за подобряване на рисковите настроения.

"Така или иначе, изглежда, че има малко пречки еврото/доларът да наруши паритета в сравнително близък план", написаха те.

През тази седмица във фокуса на вниманието ще бъдат макроданните, включително потребителската инфлация в САЩ в сряда, и коментарите на представители на Федералния резерв, тъй като инвеститорите търсят улики за резултатите от предстоящата политическа среща на Фед преди периода на затъмнение преди срещата.

Високи стойности на инфлацията биха увеличили натиска върху Фед да ускори и без това агресивния си темп на повишаване на лихвените проценти.

Още по темата
На капиталовите пазари еврото STOXX (.STOXX) се понижи с 0,7%, германският DAX (.GDAXI) - с 0,8%, а британският FTSE 100 (.FTSE) - с 0,44%.

Фючърсните пазари в САЩ също посочиха по-слабо отваряне.

Най-широкият индекс на MSCI за азиатско-тихоокеанските акции извън Япония (.MIAPJ0000PUS) спадна с 1,3% до най-ниското си ниво от две години, а японският Nikkei (.N225) загуби 1,8%.

В списъка с тревоги на инвеститорите е и фактът, че все повече китайски градове, включително търговският център Шанхай, от тази седмица въвеждат нови ограничения на COVID-19, за да ограничат новите инфекции след откриването на силно трансмисивния подвариант Omicron.

Рязкото поскъпване на енергията в Европа също е основен повод за опасения, тъй като най-големият единичен газопровод, по който се пренася руски природен газ за Германия, влезе в годишна профилактика, като се очаква потоците да спрат за 10 дни.

Инвеститорите се опасяват, че спирането може да бъде удължено заради войната в Украйна, което да ограничи още повече доставките на газ за Европа и да тласне изпитващата затруднения икономика на еврозоната към рецесия.

Доходността на бенчмарковите 10-годишни съкровищни облигации беше на ниво от 2,92%, след като през нощта спадна под 3%, тъй като инвеститорите купуваха сигурни съкровищни облигации на фона на разпродажбите на Уолстрийт.

Опасенията за растеж също натежаха върху петрола, въпреки опасенията за ограничено предлагане.

Фючърсите на суровия петрол тип "Брент" се понижиха с 2,2% до 104,73 долара за барел, а американският петрол тип "West Texas Intermediate" - с 2,44% до 101,53 долара за барел.

Златото е стабилно, като спот цената му се търгува на 1735 долара за тройунция.

Цените на криовалутите се понижиха, като последно биткойнът спадна с 1,4% до 19 670 долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
5
 
! Отговори
Антрополог преди 1 година
След като Англия се махна (чрез активно мероприятие на КГБ агенти и псевдо тамплиери) остана само Франция сила в ЕС,а тя се управлява от един дето взема пара от ЮБЕР....Предлагам Кралицата на Дания да управлява ЕС .В Дания е Социализъм ,но без крадливи партизани от Правец и региона....
47
1
 
8
 
! Отговори
Коджакафалията преди 1 година
Не може при инфлация над 10% да има нулеви лихви! Европейската централна банка в чийй ръце е !? Време е да си върнем Европа!!!
46
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами евргейщината да продължава да си налага санкции.
45
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега кой е виновен, пак ли Путин? Видяхте ли кои спечелиха от войната и кои загубиха?
44
20
 
24
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Затова ли ще минаваме на евро, за да се прекараме. Искат да миним на евро, че да фалира държавата.
43
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
добре беше като лупахте фиатни за ковид помощи и други тъпотии сега е време за вдигане на лихвите и фалити както и пукане на балони;) А слабото евро си е добре за кратък период напр. 6 месеца;)
42
13
 
16
 
! Отговори
MONAD преди 1 година
Не вярвайте на инсинуацийте на русия, ние трябва незабавно да приемем еврото за да гарантираме окунчателно робство на България от западните централни Банки.
41
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Побеждаваме много здраво бензиностанцията с ракети. Може да има и за нас скоро, само че от равноправните ни партньори.
40
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече 10 дни без 70 "камериерки" "шофьори" "готвачи", "градинари"...в Пасоля...Некой чувал ли е как сколасва да се оправя Мутрафанката без толкоз "персонал"?
39
29
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Дари оръжие на братска Украйна - спаси Живота на дете!
38
0
 
21
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Понякога майтапът се оказва самата Истина...
37
17
 
10
 
! Отговори
Това е прекрасно преди 1 година
Така ще произвеждаме повече и ще изнасяме повече! Стандарта на живот в ЕС се повишава!
36
40
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 година
По-добре да обеднявам, да студуваме и да мириша без топла вода, отколкото да бъда роб на Путин. Американската газ може да е скъпа, но свободата е безценна.
35
20
 
6
 
! Отговори
ДОБРО УТРО, БЪЛГАРИЯ преди 1 година
Кое му е лошото? За износителите е СУПЕР! А как стои въпроса с рублата? Долу вдясно на ФИКСИНГА НА БНБ ЩО НЕЩО Я НЕМА ТАЗ "СТАБИЛНА" ВАЛУТА? СТОИ ЕДНА НУЛА ПРЕД НЕЯ...ХА ХА ХАХААААААААА
34
2
 
31
 
! Отговори
Глобалиста преди 1 година
Възможни са и падане на правителства в ЕС.
33
4
 
20
 
! Отговори
Глобалиста преди 1 година
Франция ката ядрена сила трябва да поведе ЕС и да се търси вариант за мир и нови отношения с Русия на пазарен принцип.
32
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нобелова награда за мир трябва да дадете на ***.ер мадУро вече му я даде.
31
17
 
3
 
! Отговори
Глобалиста преди 1 година
Америка ще спечели защото взима енергийния пазар на Русия.Обезценката на еврото не е в интерес на САЩ.
30
2
 
32
 
! Отговори
Глобалиста преди 1 година
Америка влиза в рецесия ЕС също .Съчетано с висока инфлация.
29
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам спиртосаните за какво се радват. Това не е добре и за тях.