Урсула фон дер Лайен в РСМ: Македонският език е вашият език!

Обръщението й на фона на протести в страната
14 юли 2022 19:54, Петя Славова
68

На фона на протести, организирани от опозицията в РСМ обръщение направи председателят на Европейската комисия Урсула фон Дер Лайен.

Тя се срещна с президента Стево Пендаровски и премиера Димитър Ковачевски, които подчертаха, че македонският език и идентичност трябва да бъдат уважавани и гарантирани от Европейския съюз преди одобряването на така нареченото "френско предложение". Фон Дер Лайен се обърна към депутатите с думите, че Европа ги чака и решението е само тяхно.

Още по темата

"Няма съмнение, че македонският език е вашият език. Предложението също така приема вашата национална идентичност. Можете да разчитате на мен като председател на ЕК, че ще гарантирам процеса по присъединяване да зачита европейските принципи и стандарти. Въпросите на идентичността не са част от преговорите за присъединяване", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана от Bulgaria ON AIR.

Изказването на председателя на ЕК беше съпроводено от лозунги, издигнати от опозицията, на които пишеше "Предатели на народа", и "Чеда на заевизма, връщате фашизма". Много от тях бяха облечени с фланелки с надпис "НЕ".

Веднага след началото на дебатите депутат от ВМРО-ДПМНЕ демонстративно скъса листа с френското предложение и поиска прекъсване на заседанието, за да може управляващото мнозинство да размисли и да върне предложението обратно към правителството. По-рано към сградата на парламента полетяха яйца от протестиращите срещу приемането на предложението. Те бяха поставили до официалния вход на парламента и гилотина с червено знаме с петолъчка и надпис "Френско предложение".

Очакванията са, че европейското предложение все пак ще събере мнозинство. Следващата стъпка е подписването на двустранния протокол с България, като под въпрос е изпълнението на едно от основните искания на страната ни - промяна в Конституцията и включването на българите в нейния преамбюл.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
5
 
! Отговори
И ко прайм ся преди 1 година
Доказа се , че Слави Трифонов беше прав.
57
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въобще някой разбра ли, че има подмяна във съдържанието на прословутото френско предложение? Едно за нас....друго за тях ....Кой, какво гласува и какво приема в тази фурнаджийска ситуация не е е ясно ..Коментират се всякакви глупости но не и важните факти...Последния пирон го заби Урсулка...нищо от исканията на България не е част от преговорния процес....шах и мат за цялата политическа пасмина в България, която допусна тази чутовна глупост!!!
56
2
 
0
 
! Отговори
НЕЩЕМ В ЕВРАЗИЯ ВЕ преди 1 година
59- ВЪН ОТ ЕС НО ДА В ЕВРАЗИЯ- ДА БЕ- МИН ЗАПЛАТА В ЕВРАЗИЯ- 120 ЕВРО- МЕРСИ АМА НЕ- ОТ ЕВРАЗИЯ БЯГАТ В ЛОШАТА НАЦИСТКА ЕВРОПА, А НИЕ ДА СЕ ВЪРНЕМ ТАМ- ЗНАЧИ РАЯТА В ЕВРАЗИЯ- ОЛИГАРХИЯТА В КОЛЕКТИВНИЯТ ЗАПАД - Е НЕ ДЕ
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България вън от ЕС. Да си държат тъподонията.
54
0
 
14
 
! Отговори
Махай се, Урсуло! преди 1 година
Тази нищо не разбира от дипломация. Гинеколожка. Ще има ли реакции срещу това? Тази нахална бюргерка от кога е лингвистка? Защо унижава България? Кои са й съветници на дъртата? Пишете на Фейсбук страницата й възмутително, българи, не тук.
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как няма да бързат с присъединяване на нови страни членки в ЕС, като отсъствието на Великобритания няма да бъде лесно запълнено - големите суми които се вливаха в Европа от UK като данъци, такси и т.н Дори Македония им е ценна!
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато първи ги признахме за държавно независими признахме ги как идеална част от ЮФСР,как сега С.Кореа призна ДНР,ЛНР,защото ФСР се разпадаше и напрежението по разделянето им м/у тях всичките ескалираше,освен това близко до тях също бяха настанени още от по преди няколко години бе Бен Ладен с уахабиди след като заловиха вожда на кюрдите,който тогаз бе Йоджелан и района стана взривоопасен,че чак след това се сетиха и започнаха от ООН да им избират подходящо име БЮРМ,а те искаха РМ и претендираха
51
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** почувайте да учите македонски. Ния сма ви дале писменос ния сме ви дале буквите. Да сте чули за Охрид дека учениците на братята измислуват буквите иначе щехте да пишувате на глаголица май муница. Македонци са пишувале кирилицата. Истинският език е македонскиот. Бугарскиот и измишловен език. Вижте в старите книги как са пишувале прадедите ви на македонски. А сеги цакайте минусе.
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонският бъдещ премиер Бойче Борисовски, ще ги вкара в Европската уния! И всичко ще биде с помощта на Македонски Тръмп!
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 52 Северна Македония сменихте името и ще смените и езика.
48
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бу.гари фашисти . Не го даваме язикут . Нема да го сменяме уставут . А вие що пишувате на наща писменост - македоницата ??? :)))
47
0
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
много зор за тая "РСМ" бе!!!...Тц тц тц !....Некой наясно ли е с причината за тая упоритост на Лайен и Ко. ?....С какво ДВУМИЛИОННАТА "държава" ще "обогати" Европската Уния?
46
0
 
19
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
тази жена направи поразии които нанесоха много щети.и сега е мерудия на македоскат манджа,без да познава материята и проблемите между българия и македон ия
45
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То пък един язик!!!Пфу!!
44
0
 
27
 
! Отговори
Южномакедонец преди 1 година
Значи га гърците ви хързулваха по нанадолнището може, а кога бугарите - не може. Никъв евросъюз за вас, и без това евросъюза е лошо нещо, всеки се оплаква от него, не ви трябва.
43
1
 
21
 
! Отговори
и двете са менте преди 1 година
До Анонимен 36 Дтржавата е Северна македония а езика не е македонски.
42
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спирам да ям македонска наденица, от утре я кръщавам пиринска.
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Македонката Урсула го казва а не *** или Вучич.
40
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е целта на Русия , разединена Европа ,но като гледам няма да им се получи .
39
3
 
20
 
! Отговори
Не ке се роди преди 1 година
Закърмени са със сръбско мляко, това е положението...Не ги кефи Европската заедница, искат си в Югословенската (с ударение на третата сричка).Тогава за какво им е независимост и самостоятелна държава? Защо избягаха от сръбската ***. Македонци бяха, защото не бяха сърби, а българи не трябваше да бъдат. Само че Тито умря и с него умря и Югославия. Отпадна и необходимостта да бъдат македонци. Да останат македонци означава, че чакат да възкръсне Югославия. Да чакат!