Фон дер Лайен в Скопие: Европа не е цяла без Северна Македония

Македонският език и македонската идентичност се признавали от ЕС
14 юли 2022 16:30, Елка Василева
46
Фон дер Лайен в Скопие: Европа не е цяла без Северна Македония
Снимка: архив, БГНЕС

Това е времето да направите крачка към нашия ЕС. Договорът от Преспа беше пример и отвори пътя ви към НАТО и за две години Република Северна Македония показа, че има истинска добавена стойност към Алианса и знам, че същото ще се случи и когато станете член на ЕС. Вече показахте витален капацитет да направите вашето общество по-добро. Имате силно досие за човешките права, свободни медии, добър модел за мултиетническо общество, каза пред парламента на Република Северна Македония председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Още по темата
По думите й предложената от ЕС преговорна рамка защитава интересите на Република Северна Македония.

"ЕК винаги е била и продължава да бъде на ваша страна", каза тя и допълни, че още следващата  седмица би могла да бъде направена и следващата стъпка - първата междуправителствена конференция, която ще означава старт на преговорите на страната с ЕС, предаде БТА.

"Убедени сме, че това е от историческо значение, но решението е ваша и само ваше. Става дума за пътя, който вие избрахте. Както преди това с Охридския и Преспанския договор“, посочи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен,  която цитира думи на бившия президент на страната Борис Трайковски: „Всеки ден размислям за това какво е правилно и какво неправилно да се направи. Моята визия е мир и просперитет“ и призова депутатите: „Направете го и вие. Европа не цяла без Северна Македония“.

Северна Македония трябва да направи крачка напред към Европейския съюз, каза  Урсула фон дер Лайен пред македонския парламент преди заседанието, на което депутатите ще обсъдят т. нар френско предложение за началото на преговори.

Фон дер Лайен завърши обръщението си към македонските депутати с цитат от покойния президент Борис Трайковски: "Направете правилното нещо за мира и просперитета на Северна Македония, която скоро ще стане членка на Европейския съюз. Бъдещето на вашата страна е в Европейския съюз, а Европа не е цялостна без Северна Македония. Благодаря", заяви Фон дер Лайен в превод на официалния език в РСМ.

Тя подчерта, че македонският език и македонската идентичност се признават от Европейския съюз.

Преговорите за членство на Северна Македония в ЕС могат да започнат още идната седмица, ако страната реши да подкрепи френското предложение. Междуправителствената конференция може да започне до няколко дни. Това каза още пред Собранието в Скопие председателят на Европейската комисия. Думите ѝ, че интерпретацията на историята не е част от преговорния процес, бяха посрещнати с ръкопляскания.

Думите й бяха посрещнати с ръкопляскания. Част от депутатите от опозицията обаче бяха облечени с познатите от протестите тениски с изписано „не“ и плакати, отхвърлящи предложението с надписи "Народни предатели", "Народът казва не", "Езикът е идентичността", а депутатът от Левица Димитър Апасиев постави на трибуната пред нея плакат с надпис „не“.

Протестиращите  пред сградата на парламента изслушаха с възгласи и освирквания словото на председателя на Европейската комисия. Част от тях успяха да влязат на тревните площи между металните ограждения и полицейския кордон и замеряха сградата на парламента с тоалетна хартия и яйца.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Не мога да повярвам просто, че ЕС и г-жа Лайен са толкова далеч от истината! Има два варианта: или самата Европа е откъснала Македония от нас и я е подарила на гърци и сърби, или нашите "политици" дори не са успели да обяснят на Европа какво става в Македония..45години БКП, 30г. БСП - фалшивите комунисти у нас това за направили, едно голямо НИЩО! И ще ми се представят за политици, не.год.ни.ците! БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!..Днес дори не можем дори да разберем кое от двете е вярно!
30
3
 
3
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Да ги...присъединяват и след 2-3 години ще бъдат...асимилирани от България. Просто ще бъдат...засмукани икономически,културно и...интелектуално. Детето се връща при...майка си.
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха, щом Уруппсия фон дер *** ги натиска към сатанисткия ЕС,аз казвам директно да ги пускаме там. Защо дори да не им отстъпим нашия стол? Фиромните прошляци идея нямат какъв таралеж си вкарват в гащите ако влясат в ЕС. Щели да си направят обществото по-добро. Как? Като им се налага третополов жендърски античовешки сатанизъм ли?НИЩО добро не е дошло от тази клоаккка ЕС. Само антихристиянски закони и наредби,заплахи със задържане на средства и глоби ако не се наддупиш. ЕС е падение на морала
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брей колко е важна тая с.македония за ЕС че пуснах сълзи..
27
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
балканите зона на мира и добросъседството не ни трябват никакви нато и есюгославия от 1945 г е в европа и по света така че не излизаите с номера че европачака македония 5 поколение е в австрия и германия
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Писмото става достояние на югославските служби за сигурност на диктатора Тито. Двамата автори са задържани. Панко Брашнаров е изпратен през 1950 г. в зловещия концентрационен лагер Голи Оток, където умира година по-късно. Трагична е съдбата и на Павел Шатев. Той е освободен от заеманите постове и изпратен под домашен арест в Битоля. Една сутрин го намират издъхнал на градското сметище от глад и тормоз.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На този пост той остава до свалянето си през 1948 г. Виждайки случващото се в страната през 1948 г. Панко Брашнаров и Павел Шатев, който по това време е първият министър на правосъдието на Народна федеративна република Македония и депутат от Куманово, пишат писмо до ЦК на БКП. То е предадено чрез български дипломат. В него те призовават България да предприеме спешни мерки за защита на българите в НФРМ, защото българският елемент е подложен на тотално изтребление чрез незаконни убийства, изпращане в лагери и затвори.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Двама от лидерите на създадената след 1945 г. Македония са искали да станат български учители, показват новооткрити документи. Първият министър на правосъдието на Народна федеративна република Македония Павел Шатев и заместник-председателят на Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония /АСНОМ/ Панко Брашнаров са отправили през 1912 г. молби до Българската Екзархия с искане да бъдат назначени за учители.
23
3
 
4
 
! Отговори
бай Даньо преди 1 година
Ган4о стой и зяпай ! ЕС признава македонския език и идентичност и историческите въпроси не са част от преговорния процес ... честито! Какво всъщност е френското предложение!? И надежда няма защото като изглежда двете партии ИТН и ВМРО който единствено имат правилна позиция за РСМ ( а тя е НЕ!) няма да влязат в следващия парламент... тая държава няма да докара до 1400 годишнина ...
22
1
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 1 година
Може да е опасно, ама монетата има две лица. Само на макета и на ***.*** ще станат. Да дойдат на море, ама си взимат Бг личната карта и проговарят български завидно добре, впрочем си говорят майчин език. Добре че се в алианса, можеше да хапнат пердаха Тея урунгели!!!
21
2
 
6
 
! Отговори
ЦСКАр преди 1 година
Титовите червенотиквеничковчета...
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама как , в предложението , което гласуваха родните депутати , не пишеше ли точно обратното ??? Уж сме приятели с Брюсел , пък ни излъгаха най-подло
19
1
 
13
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
НАТОВСКАТА ПРОПАГАНДАТА И ЦЕНЗУРА ЩЕ СЪОБЩИ ЛИ ЗА СРЕЩАТА В ИСТАНБУЛ И РАЗРЕШЕНИЕТО НА РУСИЯ ЗА ИЗНОС НА ЗЪРНО ОТ УКРАЙНА !!! СЪЩОТО ,,ОТКРАДНАТОТО " !!!
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ходете там на туризъм- омразата е голяма и май си е опасно! Абсурд да ида там!!!
17
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България трябва да изгони посланиците на ЕС и САЩ.
16
6
 
15
 
! Отговори
SDI преди 1 година
Моето мнение е, че е по- добре въпросите свързани с историята да не са част от т.нар. преговорен процес на онези гадове. Иначе от ЕС щяха да ни принудят да правим компромиси и продажните ни политици пак щяха да клекнат. В крайна сметка онези мародери нямат никаква история и само щяха да спечелят, а така всеки остава на своите позиции. Тази т.нар. историческа комисия беше пълна глупост - какъв беше смисъла да се преговаря за неща, които са от ясни по- ясни. Истината е една и е ясна на всички.
15
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как е хавата, Урсула? Нещо се запънаха преговорите сега когато лошите българи не пречат.
14
0
 
29
 
! Отговори
Nqkoi преди 1 година
И тая май е получавала пици от Семерджиев!
13
2
 
35
 
! Отговори
До там ли стигнаха? преди 1 година
Какви времена за ЕС настанаха? Да ходи ЕК да се моли на някакви измислени геополитически фалшификати и ония да се дърлят и да предявяват ултимативни претенции...?
12
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Направете го и вие. Европа не цяла без Северна Македония"________За какво говори тази тетка? Областта Македония винаги е била част от континента.