Доклад: 48% от младежите у нас нямат базови умения за средно образование

Повечето деца и млади хора по света са били провалени от своите образователни системи
21 юли 2022 18:00, Анисия Иванова
173
Доклад: 48% от младежите у нас нямат базови умения за средно образование
Снимка: БГНЕС

Почти три четвърти от младите хора на възраст между 15 и 24 години в 92 държави, не успяват да придобият уменията, необходими за работа, а около 48% от младежите у нас нямат базови умения за средно образование. Това сочат данни от нов доклад, публикуван на 13 юли от Комисията по образование и УНИЦЕФ.

Докладът, озаглавен: „Възстановяване на ученето: Доколко децата и младежите са в час с развитието на умения?“ включва анализи на развитието на уменията в ранна детска възраст, както и сред децата в начална училищна възраст и младежите. Данните подчертават ниски нива на умения сред децата и младежите във всички възрастови групи. Вероятността да притежават уменията, необходими за пълноценното им развитие и по отношение на бъдещите възможности за заетост, достоен труд и предприемачество, е най-малка при младите хора в страните с ниски доходи.

"Вдъхновеното и квалифицирано поколение от деца и младежи е от решаващо значение за просперитета, прогреса и успеха на обществата и икономиките. Въпреки това повечето деца и млади хора по света са били провалени от своите образователни системи, което ги оставя необразовани, невдъхновени и неквалифицирани – сигурна комбинация за непродуктивност", заяви Робърт Дженкинс, ръководител отдел „Образование“ в  УНИЦЕФ.

В България близо половината (47,9%) от младежите на възраст между 15 и 24 г. или 315 149 не разполагат с базови умения, които са им необходими за средно образование. Това показват данни на международното оценяване PISA* и TIMSS и изчисления за децата, които не се обучават. 44,5% от същата възрастова група или 292 287 нямат и все по-необходимите в днешния свят дигитални умения.

Под "дигитални умения" се разбира умението да разбират и използват технологиите и се измерва чрез дял на млади хора, които могат да изпълняват основни дейности на компютър, например: копиране или преместване на файл или папка, функции за копиране и поставяне за дублиране или преместване на информация в документ, изпращане на и-мейли с прикачени файлове и трансфер на файлове между устройства.

Базовата грамотност и математическата грамотност; меките умения, включително уменията за живот и социално-емоционалните умения; дигиталните умения, които позволяват на хората да използват и разбират технологиите; специфичните за професията умения, които подпомагат прехода към заетост; и предприемаческите умения са от съществено значение за просперитета на децата. Тези умения са от решаващо значение и за развитието на обществата и икономиките.

Поради големия брой младежи, които не посещават училище и ниското ниво на придобиване на базисни умения, държавите по света са изправени пред криза, като по-голямата част от младите хора не са подготвени да станат част от днешната работна сила - се отбелязва още в доклада.

По данни на Евростат (2021) 14% от младежите в България са извън системите на заетост, образование или обучение. А 120 000 деца в училищна възраст са в риск от отпадане от образователната система – показва проучване на МОН  от 2021 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички мъже под 40г работят като шофьори или охранители, а всички жени- като продавачки. И на двете места заплати под 2000 лв няма.За какво са им да учат, и да стават учители, инженери или лекари за 1000 лв заплата.
60
1
 
20
 
! Отговори
Беновска пипа преди 1 година
Так ще бъде, докато финансирането е по правилото парите следват ученика. Плаща се за количество, а не за качество. Естествено резултатът ще е голямо количество с ниско качество.
59
10
 
12
 
! Отговори
Св преди 1 година
Еми вдигайте още заплатите на учителите де! Явно има смисъл.
58
1
 
15
 
! Отговори
хляба е лесен преди 1 година
Само дето евтиното накрая се плаща много скъпо!
57
1
 
5
 
! Отговори
аха преди 1 година
До Анонимен 60 За това ли се пребиват за гаджета,и се снимат при това!?
56
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 50, повечето на 40 и над се изразяват и пишат много по-добре от теб. Друг е въпроса че фейкбук не е критерий за нищо, нито пък ти е бащиния. Има даже обратното, такива които щракат по цял ден, не знаят да пишат ръкописно. Проблемът идва точно от такива като теб, искате всичко да е на чужд език и по чужд стандарт.Смути, мъфини, коучинг тренинг и накрая пищиш че кирилицата "ти я били откраднали" руснаците, а не дадена на всички славянски народи. Ето това сте либерастите.
55
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Децата виждат, че труда на родителите им не е платен и губят желание да учат.
54
3
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Нямат да! Затова гласуват за ПП.
53
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как сички да станат дупетати или евроминистри. А другите длъжности не са платени.
52
4
 
10
 
! Отговори
демокраст преди 1 година
До Плюя на либерастите Това е цената на бананите и тоалетната хартия!Бедна ви е фантазията какво ни чака утре зад ъгъла!
51
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То младите не са чували, че при повече от едно свързващо "и" се слага запетая, но критикуват по-възрастните.
50
1
 
4
 
! Отговори
Българ преди 1 година
До до БългарАбе може и да не пишат добре, но имат някаква професия и знаят кво праят. Няма как и те да не са повредени последните 30 годин все пак...
49
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние учим по учебници, а не на стаж в предприятията от малки, създава се балон, и да знаеш за космическите ракети, кво ? можеш най-много едно веб-приложение да сглобиш и да си представяш че си постигнал нещо като се напушиш и сложиш очилата за виртуална реалност
48
12
 
12
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Това се отнася и за времето на Социализма в годините, до края на падането му. Учехме марксизъм - ленинизъм, основи на комунизма, проблеми на социализма, руски, неистинска история с много фалшиви факти , премълчаване за насилственото вкарване на земеделците в ТКЗС, лагери за превъзпитание. Без практически умения в професионални техникуми. Разликата съм я видял когато отидох на Запад. Същото се отнася и за висшистите.
47
14
 
6
 
! Отговори
до Българ преди 1 година
Крепи се на хората от социализма ама друг път.Отвори фейсбука и виж 40+ как пишат и как се изразяват. Масово не можеш да видиш изречение без правописна грешка.Да не говорим за словоред и функционална грамотност.Последното е много показателно в днешно време, когато се въртят едни и същи лъжи из нета и масово не може да се отсее вярна и невярна информация и после се коментират едни и същи глупости навсякъде.
46
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ценностната система е детето да получи нови цици, не образование.
45
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учителите -95 процента са хора-зубрачи, немислещи кукли на конци
44
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много ясно... иначе как ще отгледаме толкова *** ако имахме работеща образователна система!
43
8
 
22
 
! Отговори
Българ преди 1 година
Всичко се крепи на хората от социализма, изчезнат ли ше става много зле работата...
42
0
 
13
 
! Отговори
До баба мара преди 1 година
Необразован човек няма как да го разбере. Обясненията пред теб са излишни