Доклад: 48% от младежите у нас нямат базови умения за средно образование

Повечето деца и млади хора по света са били провалени от своите образователни системи
21 юли 2022 18:00, Анисия Иванова
173
Доклад: 48% от младежите у нас нямат базови умения за средно образование
Снимка: БГНЕС

Почти три четвърти от младите хора на възраст между 15 и 24 години в 92 държави, не успяват да придобият уменията, необходими за работа, а около 48% от младежите у нас нямат базови умения за средно образование. Това сочат данни от нов доклад, публикуван на 13 юли от Комисията по образование и УНИЦЕФ.

Докладът, озаглавен: „Възстановяване на ученето: Доколко децата и младежите са в час с развитието на умения?“ включва анализи на развитието на уменията в ранна детска възраст, както и сред децата в начална училищна възраст и младежите. Данните подчертават ниски нива на умения сред децата и младежите във всички възрастови групи. Вероятността да притежават уменията, необходими за пълноценното им развитие и по отношение на бъдещите възможности за заетост, достоен труд и предприемачество, е най-малка при младите хора в страните с ниски доходи.

"Вдъхновеното и квалифицирано поколение от деца и младежи е от решаващо значение за просперитета, прогреса и успеха на обществата и икономиките. Въпреки това повечето деца и млади хора по света са били провалени от своите образователни системи, което ги оставя необразовани, невдъхновени и неквалифицирани – сигурна комбинация за непродуктивност", заяви Робърт Дженкинс, ръководител отдел „Образование“ в  УНИЦЕФ.

В България близо половината (47,9%) от младежите на възраст между 15 и 24 г. или 315 149 не разполагат с базови умения, които са им необходими за средно образование. Това показват данни на международното оценяване PISA* и TIMSS и изчисления за децата, които не се обучават. 44,5% от същата възрастова група или 292 287 нямат и все по-необходимите в днешния свят дигитални умения.

Под "дигитални умения" се разбира умението да разбират и използват технологиите и се измерва чрез дял на млади хора, които могат да изпълняват основни дейности на компютър, например: копиране или преместване на файл или папка, функции за копиране и поставяне за дублиране или преместване на информация в документ, изпращане на и-мейли с прикачени файлове и трансфер на файлове между устройства.

Базовата грамотност и математическата грамотност; меките умения, включително уменията за живот и социално-емоционалните умения; дигиталните умения, които позволяват на хората да използват и разбират технологиите; специфичните за професията умения, които подпомагат прехода към заетост; и предприемаческите умения са от съществено значение за просперитета на децата. Тези умения са от решаващо значение и за развитието на обществата и икономиките.

Поради големия брой младежи, които не посещават училище и ниското ниво на придобиване на базисни умения, държавите по света са изправени пред криза, като по-голямата част от младите хора не са подготвени да станат част от днешната работна сила - се отбелязва още в доклада.

По данни на Евростат (2021) 14% от младежите в България са извън системите на заетост, образование или обучение. А 120 000 деца в училищна възраст са в риск от отпадане от образователната система – показва проучване на МОН  от 2021 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
30
 
! Отговори
Даскала преди 1 година
Почти всички абитуриенти са като едни татуирани диваци от гората и също толкова образовани!
80
0
 
11
 
! Отговори
АУууууу...ЩО ТАКА,БЕ преди 1 година
Пак ли джендърите от Запад и нашите мутри им пречат на тия ус ровци да .... "ЖИВЕЯТ СВОБОДНО"...ха,ха,хахаааа
79
0
 
21
 
! Отговори
АМИ , ДА .....! преди 1 година
ТАТО НОСИ ..МАМА МЕСИ ....И С ПЕНСИЯТА НА БАБА ---ДА ЖИВЕЙ , ЖИВЕЙ ТРУДА!
78
0
 
23
 
! Отговори
тъй тъй преди 1 година
абе важно е чалга да има , у фейсо да се виси и бира да се лее.
77
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
според мен са 80%
76
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
как да нямат умения децата бе? Умеят да си направят пластика и грим досущ като любимата фолк певаччка, да научат чалгите наизуст и да назубрят цалата фамилна биография на семейство Кардашиян. Умеят за отрицателно време да попълнят формата за онлайн покупки от Али експрес, да си правят селфита от раз, да играят военни игри на компа и да убиват хора в тях, умеят да лъжат родителите си без запъване, умеят да спят по цял ден и още много неща. Това не всеки го може.
75
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига глупости, то по моето време през 90-те беше същата работа, даже ми се струват по културни днешните младежи, не се биеха пред блоковете за щяло и нещяло :)))
74
1
 
21
 
! Отговори
Добро утро преди 1 година
Е какво очаквате . Това са 30 години демокрация....не три.Яко чалга, татуировки, дрога, дрифтове, алкохол, селяни с колело, кифли без мозък...но със силикон, гейове с маймунска шарка......и ти очаквай неекаква еентелегенция.Всеки "сам си преценя"
73
5
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Да минат първо през Харвард , там дават базови умения за начално образование и като се върнат ще мислим за средното.
72
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
To и репортерите ви са неграмотни половината
71
5
 
5
 
! Отговори
Хмммм преди 1 година
Направих си труда да прочета доклада :) Изненада.... нищо подобно не пише :) Децата в България са на нивото на тези от Западна Европа. Явно УНИЦЕФ иска да побутне едни пари по някой проект :) Промивката на мозъка действа с пълна сила :)
70
3
 
9
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Беновска пипа, говоря, че не учителите са виновни затъпотията на децата ви
69
2
 
9
 
! Отговори
Беновска пипа преди 1 година
До Лекар: Ако дете Ви е обратното на острото, то и родителите не могат да му налеят знания. Предполагам, имате предвид нещо друго. Факторите са много и, че родителите са един от тях то е ясно. Начинът на финансиране на образованието доведе от една страна до това, че в много училища нивото на учителите е ниско. От друга, важното е да има ученици, за да се получава финансиране. Няма значение дали присъства в час и какво знае ученика, той трябва да има поне три.
68
0
 
19
 
! Отговори
Тъпанар преди 1 година
Значи, като теглим чертата, разбираме, че 48% от младежите у нас са римляни. Тук обаче се говори за младежи между 15 и 25 г., а както е известно фертилната възраст на римляните е от 12 г. Т.е. тия римски младежи, които са на по 25 г. са вече дядовци. Мале, значи ако България е 6 млн., те са вече 4 млн...
67
1
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
бре че изненада!..Гледай ти!...Вината е изцяло НАША-на родителите..Най-безотговорно оставаме децата си в лапите на манипулациите и "медийни" ВНУШЕНИЯ..Гледам:..-4-5 годишно съществително,едва ходещо,но стискащо в ръчички "ШМАРТФОНА"...Гордата майка навирила нос до него с вида:-"Ние сме много богати и съвременни хора.Вие сте ***"..Възпитанието и приучаването към МИСЛОВНА ДЕЙНОСТ е нещо "Остаряло и неподходящо за съвременния дигитализиран свят"..Никога мутантите на "Хомо Сапиенс" не са били толк
66
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като за Харвард стават.
65
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що бе...с викането от 1 до 12 се справят. Горе долу.
64
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щот системата ни учи да работим на софтуери, уж сме напреднали като икономика, ама тези софтуери струват вече луди пари ,а и реално няма клиенти за за да се спечели нещо реално като стойност от тези софтуери, не е рентабилна тази икономика, виртуалното изяде реалното и после се чудим, само държавни софтуери по основните направления са нужни и на местни ниво колкото си произведеш толкова, ние тука на модерни се правим с кредити, нямат избиване, лъжат ви.Затова Путин изгони технологичните компании
63
8
 
4
 
! Отговори
тъй де преди 1 година
Доклад:Това е от ''демокрацията''.
62
0
 
12
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Беновска пипа, отрочето ти като е "обратното на остро", никой учител не може да му налее знания, но това това тръгва от родителите