Руснаците рискуват да предизвикат трагедия като Чернобил

Заради недостиг руската армия не може да постигне големи успехи в Украйна
22 юли 2022 17:00, Йоана Цонева
123
Руснаците рискуват да предизвикат трагедия като Чернобил
Снимка: БГНЕС

За пореден ден руската армия не може да се похвали с по-решителен пробив относно основните си цели в Донецка област – Северс, Бахмут, Славянск и Краматорск.

Съгласно сутрешния доклад на Генералния щаб на украинската армия, нощта е преминала предимно в артилерийски и танков обстрел от страна на руснаците, но без техен териториален напредък в което и да е важно направление. Нещо повече – при Соледар украинците твърдят, че отново са отблъснали руска атака, а именно Соледар е част от защитната линия Северск – Бахмут и превземането му е ключово за пробиването ѝ.


В дневния си доклад американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната също отчита, че руснаците не напредват решително в Донецка област. Руските атаки северозападно от Славянск са по-малко, отколкото през т.нар. оперативна пауза след превземането на Лисичанск, твърди неправителствената организация. А успешно превземане на територии отвъд Северска, Бахмутска и Славянска област, за да може да се организира съответно обсада на тези градове, изобщо липсва. Дори проруският телеграм канал „Ридовка” признава, че руските войски не атакуват например Северск и Славянск, но обясняват това с трудния терен и добрите защитни позиции на украинската армия, предаде Actualno.

Отделно, ръководителят на МИ-6 Ричард Мур коментира, че в следващите няколко седмици руската армия ще губи инициатива и ще ѝ е много трудно да компенсира загуби в личен състав и техника. Съответно, според Мур пред Украйна се откриват възможности за контраатака. Канадската армия също дава оценка, че заради големите загуби в личен състав и недостиг на техника, руската армия не може да постигне по-големи цели извън Луганска област в Украйна.

Още по темата
Херсонска област има унищожени нови 5 руски позиции, 2 оръжейни депа и са убити 35 руски войници, по оценка на украинското командване "Юг". Унищожена е и руска позиция в Енергодар – градът, където се намира най-голямата АЕЦ в Европа – Запорожката. Атаката там е извършена с дронове и има жертви. Има обаче данни, че руснаците превозват тежка техника и оръжие Запорожката АЕЦ, за да не позволят на украинците да си я върнат. Става въпрос за разполагане на оръжие буквално в самата АЕЦ – според украинския оператор "Енергоатом", руските военни са поискали достъп до машинните отделения на реактори 1, 2 и 3 на 20 юли и са разположили тежко оръжие и муниции в машинното отделение на Втори реактор.

В случай на пожар, аварийните екипи не могат да реагират, защото оръжието е разположено така, че пречи на достъпа – близо до много летливи и опасни вещества, предупреждава "Енергоатом". Ако има взрив, случилото се ще е като това в АЕЦ "Чернобил", предупреждава украинският оператор.

Руското военно министерство съобщава за свален украински Су-25 и украински хеликоптер Ми-8 в Николаевска област, както и 9 командни поста на украинската армия в Николаевска и Краматорска области.

Украинското разузнаване дава оценка, че между 55 и 60% от резервите на високоточни ракети на Русия са изчерпани и вече по-рядко се използват например ракети „Калибър” и „Искандер”. Съответно, украинската армия вече получава по-голямо предимство с доставките на повече американски ракетни системи за залпов огън HIMARS, защото еквивалентите за руската армия в това отношение са предимно от съветско време – по-малко далекобойни и далеч по-неточни.

Към днешна дата, украинците оценяват руските загуби на 39 000 души.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
до 31 преди 1 година
До Анонимен . ЧЕ ПРЕДИ ДА ПИШЕТЕ Е ВЯРНО - НАЛИ !!!!!!! Пишете правелно !
35
5
 
13
 
! Отговори
Рис преди 1 година
И с Луганск беше същото. Един месец обяснявахте колко били зле руснаците, как бая смогвали, как било въпрос на време геройската контраофанзива на украинците, как Зеленски ей сега ги отблъсква зад граница и в един момент нямаше как трябваше да напишете как ВСУ геройски се евакуира от територията. Сега с Донецк същата история отначало.
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плъзне ли радиация от Чернобил неминуемо ще поизбие много български активни борци против фашизма и капитализма, Айде Дано!!!
33
8
 
8
 
! Отговори
... преди 1 година
Епа самая могучия красная се оака! То е ясно, че рашките с няколко американски ракетки и са до там! И затва ми реве лавров как те щели да ... ако не се спре доставянето на уружия за украйна от запада! епа да ви кажа няма да се спре доставянето на уружия за украйна! И сега американските ракетни обстановки от 6 на територията на украйна ще станат 20 и тогаз ще ви замръзнат ... ушите! :) При това да ви кажа тз ракети не достигат повече от 80км а американците имат и таквиз дето достигат 300км! Мдам!
32
2
 
4
 
! Отговори
селянин преди 1 година
другарке и другаре от неа врасна температурата е 28 града слетобяд вискито на плажа е 4 евро кафето 3 сокчета по 2 евро и с тях си плащам шезлонга и чадъра паркинга безплатенна слънчака как е
31
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната дезинформация - какви са тези 39000 ликвидирани руски военни, след като шефът на ЦРУ говори за 15000?
30
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живял съм и в русия, ярославъл живял съм и в украйна степное в русия ме носиха на ръце в украйна ни хвърляха през ден умрели кучета е кладенеца ни
29
8
 
11
 
! Отговори
Himars стресна путин преди 1 година
Новите западни оръжия спряха Специалната Терористична операция на Адолф Путин!?!
28
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо "Руснаците рискуват да предизвикат трагедия", след като атомната централа се обстрелва от УКРАЙНА?!??! Наистина ли толкова плоска дезинформация и лъжи се опитвате да пробутате?
27
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
руснаците не рискуват - нацистите от злоба всеки ден пускат дронове и искат именно това крето пише пресата ни сега - каточели руснаците го правят това ! но с първите дни взеха всички АЕС под свой контрол ! ИМА И ДРУГО РУСИЯ МОЖЕ И БЕЗ ТЕЗИ АЕС ДА ОСТАВИ УКРАИНА БЕЗ ТОК !!!!!!!! ТАКА ЧКПРЕДИ ПИШЕТЕ НЕЩО ОТНАЧАЛО ПОМИСЛЕТЕ !!!
26
7
 
13
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Страно как се побликува Украинска фашистка пропаганда без да се провери
25
6
 
14
 
! Отговори
Ей мисирки преди 1 година
Украйна преди дни обстреля ЗАЕЦ но никой не рейгира а сега пускате глупости и лъжи.
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Монтирайте решетки на вратите и прозорците. Милиони българи няма да издържат финансово. Сиромах човек - жив дявол. Ще има бум на престъпността и кражбите. Или крадеш - или умираш от глад.
23
0
 
4
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Защо Главният Прокурор Иван Гешев прикрива криминално проявения си приятел Юлиян Борисов Георгиев от Перник, обвинен за над 20 убийства и заплахи срещу Българи!?
22
0
 
1
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
Да не си паднал от Марс.....
21
3
 
8
 
! Отговори
999 преди 1 година
Ако се обстрелва която и да е ядрена централа,независимо чии войски го правят,то това е престъпление с умисъл.Ще последва радиоактивно замърсяване.Някои от нас помнят аварията в Чернобил.
20
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БКП фъшкийняка да си отива в Русия, няма място в България!
19
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ситуацията в западна Европа се влошава с всяка седмица.
18
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Журналисти: Кадиров ще предаде Путин при първа възможност, ПВО му трябва за лична защита. Украинската армия минава в контранастъпление и до дни, дори до часове ще влезе в Москва и диктаторът Путин ще бъде изправен пред трибунала а Хага.
17
4
 
16
 
! Отговори
Гомнойче Веле преди 1 година
Аре стига с тая фашистичка леш-укропитеците....