Украйна призова Путин да бъде изправен час по-скоро пред съда

Според служител осъждането може да се случи "в рамките на три месеца"
23 юли 2022 19:40, Йоана Цонева
334
Украйна призова Путин да бъде изправен час по-скоро пред съда
Снимка: БГНЕС

Украйна заяви, че иска да създаде еднократен международен трибунал, който да съди висшите представители на руския режим за акт на агресия, което може да доведе до издаване на заповед за арест на Владимир Путин.

Андрий Смирнов, заместник-ръководител на президентската администрация на Украйна, заяви в четвъртък, че Украйна смята, че отделното съдене на Русия за акта на агресия с международно участие ще ускори стремежа ѝ да потърси отговорност от руския президент и близкото му обкръжение, предаде в. "Гардиън".

Актът на агресия - приет от членовете на ООН като международно престъпление - не може да бъде съден от Международния наказателен съд поради липса на юрисдикция, но се счита за най-тежкото международно престъпление поради последващите му последици. В четвъртък трима души бяха убити, а 23-ма ранени при две руски нападения в източния украински град Харков, според Харковската областна прокуратура.

Смирнов заяви, че актът на агресия, за който Украйна ще започне допълнително производство, е лесен за доказване, докато за делата, които МНС може да разглежда по отношение на Украйна - военни престъпления, геноцид и престъпления срещу човечеството - ще са необходими години.

"Фактът, че Русия нахлу в Украйна със своята армия, е факт, приет от нашите международни партньори", каза Смирнов. "Надяваме се да получим обвинителния акт в рамките на три месеца."

Смирнов заяви, че присъда, постановена от международен трибунал, все пак ще допринесе донякъде за справедливостта за Украйна, дори и без обвиняемите да са задържани.

"Вече да имаме обвинителен акт и заповед за арест на Путин, на руския министър на отбраната Сергей Шойгу ... ще бъде голяма крачка напред в постигането на справедливост", каза Антон Кориневич, посланик за Украйна, който води разговори с международни партньори по въпроса. "Те ще бъдат изискани и обозначени като потенциални престъпници от международен и легитимен трибунал".

"След това, когато пътуват до държава, която признава трибунала, за тях може да възникнат проблеми", каза Кориневич.

"Разбира се, ние бихме били повече от щастливи да видим Шойгу в ареста, и не само него, но и всички останали момчета, които са взели решението тогава, не само през 2022 г., но и през 2014 г.", каза Кориневич, който добави, че според тях присъдите в специалния трибунал ще следват нормите на МНС.

Кориневич, който посочи Хага като потенциален домакин на трибунала, заяви, че иска да участват възможно най-много международни партньори, за да се легитимира всяко решение и да се разшири възможността за търсене на отговорност. "Идеята е той да бъде отворен и възможно най-международен", каза той.

Още по темата

Кориневич заяви, че няколко от международните партньори на Украйна са се съгласили да създадат трибунала. Той обаче заяви, че е твърде рано и твърде деликатно да се назовават държавите, които са се съгласили.

"Да, ще участват украинци, ще е необходимо да има украински прокурор, но се надяваме, че съдиите ще бъдат международни", каза Кориневич.

Аня Нейстат, правен директор на инициативата Docket към Фондация "Клуни за правосъдие", в разговор с "Гардиън" през май подчерта, че е важно Украйна да следва щателно процедурите, за да се избегне усещането за правосъдие на победителя.

Тази седмица президентът на Украйна Володимир Зеленски уволни главния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова. Във вечерното си обръщение към нацията Зеленски заяви, че Венедиктова и ръководителят на украинската разузнавателна служба Иван Баканов са имали сътрудници в своите служби.

Източник от президентската администрация твърди, че действията на Венедиктова са навредили на репутацията на Украйна и са възпрепятствали усилията за освобождаване на украински военнопленници, след като през май руски войник беше осъден на доживотен затвор след шестдневен процес за военни престъпления.

"Нашите колеги в Германия ми писаха и ме попитаха: "Възможно ли е съдът да изслуша всички доказателства, да разпита всички свидетели и да излезе с решение за пет дни?" - каза източникът, който твърди, че процесът е възпрепятствал сериозно и усилията за размяна на украински военнопленници с Русия.

Впоследствие представители на Кремъл са заплашили да съдят всички "2500 украински военнопленници, излезли от "Азовстал", в нашия собствен трибунал, преди да върнат въпроса за размяна на пленници след три години", твърди източникът.

В интервю за Си Ен Ен Венедиктова заяви, че няма да критикува решението на Зеленски, но смята, че е била уволнена заради реалната политика и защото "може би е време да има прокурор с други възгледи".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
27
 
7
 
! Отговори
Все някога преди 1 година
Путин и кликата му ще плаща , но руския народ ВЕЧЕ ПЛАЩА ЦЕНАТА НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА ПУТИН. РУСНАК Е ВЕЧЕ ОБИДНА ДУМА В СВЕТА.
246
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия вече поставят все по-абсурдни и невъзможни за изпълнение искания. Наркомани нещастни.
245
3
 
21
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 1 година
Брей! Ама как досега не са се сетили да направят такова нещо? Ами давайте, заловете го! :-)
244
3
 
27
 
! Отговори
Т.Шак преди 1 година
Проблемът на Киев е, че за да се случи такова нещо, първо Русия трябва да загуби войната, а след това да бъде завладяна. Това обаче няма как да стане без ядрена война, а след такава на тези, които оцелеят, хич няма да им е до Путин, а още по-малко до Украйна.
243
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рано или късно и това ще стане.
242
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да е проблем, урковци! Отивате, залавяте Путин в Кремъл и го водите на запад да го съдят. Чисто, просто и лесно. 3, 2, 1, СТАРТ!
241
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРЕД СЪД ТРЯБВА ДА ЗАСТАНЕ НАРКОМАНА ЗЕЛЕНСКИ !!!
240
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като са инати и не искат да сядат на масата за преговори, Путин ще си прибере цялата украйна обратно. После ще му целуват налъмите на бащицата.
239
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой го е еня вече за Украйна? Даже състрадание не предизвикват вече дори у промитите западни мозъци. Хората се умориха да слушат по цял ден за украйна и украинци. Обаче украинците не се умориха да призовават, да искат, да стенат нещастно. Путин да не ви е притежание на америка, че да ви го поднесат на тепсия?
238
6
 
17
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
До 270Точно така, прав си. Ако искат, руснаците могат да засипят Киев с фосфорни бомби. И да направят страшен пожар, който няма изгасяне. Така, както е било в Хамбург през юли 1943 и Дрезден през февруари 1945. Получава се толкова силен пожар, че всичко се разтапя и гори. Всички, дори и в скривалищата, се задушават от липса на въздух или изгарят живи. В Хамбург така са загинали 50 000 души, в Дрезден - около 30 000. Но това си е страшно военно престъпление - да избиеш толкова мирно население.
237
12
 
23
 
! Отговори
За съжаление преди 1 година
Украйна вече е история в миналото за да се осъществи трибунал.НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА.Справка GOOGLE MAPS.
236
6
 
20
 
! Отговори
fff преди 1 година
Най-бедни на Балканите другия път, Албания и Румъния, че и Гърция и Турция бяха зад нас... Даже наште обясняваха как не искали да с ме в комплект с Румъния до 2006-та. Ако не помните, аз помня и в Румъния съм ходил 89-та, бях изумен колко мизерно живеят тия хора!
235
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не то по интересното е най-бедната държава в ЕС какво толкова я вълнува изхода на войната в Украйна? Мисля че пак ще си остане най-бедната държава в ЕС който и да победи. 45 години СССР най-бедни на Балканите, 30 години със САЩ и НАТО пак най-бедни на Балканите. Не мисля че проблема е някъде другаде.
234
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между другото ако американците не бяха пуснали двете атомни бомби в Япония, днес в Русия щеше да се говори на немски :D
233
0
 
2
 
! Отговори
до 270 преди 1 година
Ти кво каза -само вика спец части демек най-доброто :D
232
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жужи и да се правиш на мъж няма да пораснеш мойто момче. Природата достатъчно ти се е изплюлa. Само му вижте грозната противна мутра и плешивата тиквa.
231
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чета и се чудя този наркоман имали някой в тиквата. Ще съди Путин и подчинените му. Този да не би да си мисли че Русия е Югославия и Милошевич. Ще те смачкат бе Наркоман в момената не се води истинска война а се използват само спец части. Ако тръгне Армията за пет дни цяла окрайна щее изметена а наркомана обесен надолу с главата. Този майтап си прави на голо ду ***.
230
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще бъде изправен. Едно по едно
229
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин има отчаяна нужда от удар по Русия. Все пак 20 години вече обяснява как САЩ искали да го нападнат, да анексират Русия, да сринат Русия и т.н. Един евентуален удар по Русия веднага ще го легитимира като лидер, Путин много ама много иска някой да нападне Русия, толкова много иска, че си спретна война в Украйна. За ожалване сте ако не разбирате, че Путин има интерес да бъде нападнат и да избиват руснаци.
228
6
 
23
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Правилата на световния ред вече не са като преди няколко години. Светът се промени. Не решава вече САЩ кой е добър и кой е лош, кой е "демократ" и кой е "диктатор", коя война е хубава и коя е лоша. Живеем вече в многополюсен свят. САЩ не са единствен фактор.