Украйна призова Путин да бъде изправен час по-скоро пред съда

Според служител осъждането може да се случи "в рамките на три месеца"
23 юли 2022 19:40, Йоана Цонева
334
Украйна призова Путин да бъде изправен час по-скоро пред съда
Снимка: БГНЕС

Украйна заяви, че иска да създаде еднократен международен трибунал, който да съди висшите представители на руския режим за акт на агресия, което може да доведе до издаване на заповед за арест на Владимир Путин.

Андрий Смирнов, заместник-ръководител на президентската администрация на Украйна, заяви в четвъртък, че Украйна смята, че отделното съдене на Русия за акта на агресия с международно участие ще ускори стремежа ѝ да потърси отговорност от руския президент и близкото му обкръжение, предаде в. "Гардиън".

Актът на агресия - приет от членовете на ООН като международно престъпление - не може да бъде съден от Международния наказателен съд поради липса на юрисдикция, но се счита за най-тежкото международно престъпление поради последващите му последици. В четвъртък трима души бяха убити, а 23-ма ранени при две руски нападения в източния украински град Харков, според Харковската областна прокуратура.

Смирнов заяви, че актът на агресия, за който Украйна ще започне допълнително производство, е лесен за доказване, докато за делата, които МНС може да разглежда по отношение на Украйна - военни престъпления, геноцид и престъпления срещу човечеството - ще са необходими години.

"Фактът, че Русия нахлу в Украйна със своята армия, е факт, приет от нашите международни партньори", каза Смирнов. "Надяваме се да получим обвинителния акт в рамките на три месеца."

Смирнов заяви, че присъда, постановена от международен трибунал, все пак ще допринесе донякъде за справедливостта за Украйна, дори и без обвиняемите да са задържани.

"Вече да имаме обвинителен акт и заповед за арест на Путин, на руския министър на отбраната Сергей Шойгу ... ще бъде голяма крачка напред в постигането на справедливост", каза Антон Кориневич, посланик за Украйна, който води разговори с международни партньори по въпроса. "Те ще бъдат изискани и обозначени като потенциални престъпници от международен и легитимен трибунал".

"След това, когато пътуват до държава, която признава трибунала, за тях може да възникнат проблеми", каза Кориневич.

"Разбира се, ние бихме били повече от щастливи да видим Шойгу в ареста, и не само него, но и всички останали момчета, които са взели решението тогава, не само през 2022 г., но и през 2014 г.", каза Кориневич, който добави, че според тях присъдите в специалния трибунал ще следват нормите на МНС.

Кориневич, който посочи Хага като потенциален домакин на трибунала, заяви, че иска да участват възможно най-много международни партньори, за да се легитимира всяко решение и да се разшири възможността за търсене на отговорност. "Идеята е той да бъде отворен и възможно най-международен", каза той.

Още по темата

Кориневич заяви, че няколко от международните партньори на Украйна са се съгласили да създадат трибунала. Той обаче заяви, че е твърде рано и твърде деликатно да се назовават държавите, които са се съгласили.

"Да, ще участват украинци, ще е необходимо да има украински прокурор, но се надяваме, че съдиите ще бъдат международни", каза Кориневич.

Аня Нейстат, правен директор на инициативата Docket към Фондация "Клуни за правосъдие", в разговор с "Гардиън" през май подчерта, че е важно Украйна да следва щателно процедурите, за да се избегне усещането за правосъдие на победителя.

Тази седмица президентът на Украйна Володимир Зеленски уволни главния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова. Във вечерното си обръщение към нацията Зеленски заяви, че Венедиктова и ръководителят на украинската разузнавателна служба Иван Баканов са имали сътрудници в своите служби.

Източник от президентската администрация твърди, че действията на Венедиктова са навредили на репутацията на Украйна и са възпрепятствали усилията за освобождаване на украински военнопленници, след като през май руски войник беше осъден на доживотен затвор след шестдневен процес за военни престъпления.

"Нашите колеги в Германия ми писаха и ме попитаха: "Възможно ли е съдът да изслуша всички доказателства, да разпита всички свидетели и да излезе с решение за пет дни?" - каза източникът, който твърди, че процесът е възпрепятствал сериозно и усилията за размяна на украински военнопленници с Русия.

Впоследствие представители на Кремъл са заплашили да съдят всички "2500 украински военнопленници, излезли от "Азовстал", в нашия собствен трибунал, преди да върнат въпроса за размяна на пленници след три години", твърди източникът.

В интервю за Си Ен Ен Венедиктова заяви, че няма да критикува решението на Зеленски, но смята, че е била уволнена заради реалната политика и защото "може би е време да има прокурор с други възгледи".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да пратят българските русофоби евроатлантици да го арестуват и докарат .
206
9
 
15
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Историята ще го осъди след хиляда години.Ако Германия бе спечелила ВСВ щяха да съдят Чърчил за бомбандировките над немски градове,но Господ си знае работата и я загуби и съдиха тях.За да съдят някого първо трябва да го победят,а в случая победата над Русия ще завърши с унищожението и на света.Каква дилема,а?Светът подкрепящ Украйна просто води "партизанска война",а целта на такава е да се откаже агресора поради прекомерни загуби.За да победиш трябва наистина да воюваш,но на кой му стиска?
205
5
 
12
 
! Отговори
ww преди 1 година
не трябва да се забравя че фашизмът не е извращение на десет или 200 мерзавци А остър припадък на обезумели капиталисти
204
6
 
13
 
! Отговори
рибока преди 1 година
След хиляда години историята ще го осъди,но сега Светът подкрепящ Украйна трябва да поклуша Орбан и да си фокусира усилията върху мирни прегонори.
203
4
 
13
 
! Отговори
има избор преди 1 година
Как ще приключи кариерата на Зеленски...според французите!!! https://fakti.bg/world/681079-kak-shte-prikluchi-karierata-na-zelenski ... В момента има няколко сценария за крайния изход на Зеленски. Садам Хюсеин: залавяне и екзекуция след съдебен процес. Николае Чаушеску: арест, след това съкратена екзекуция. Осама бин Ладен: екзекуция по бърза процедура. Адолф Хитлер : самоубийство в опит да се избегне правосъдието.....
202
2
 
18
 
! Отговори
А големия агресор преди 1 година
Списъкът на Блум съдържа:Общо за 50 години 167 случая на престъпно политическо насилие Интервенции на САЩ срещу 67 суверенни държави Бомбардировки на САЩ срещу 25 суверенни държави Намеса на САЩ в изборите - в 23 суверенни държави Политически убийства (и опити), организирани от САЩ - в 35 държави Прилагани изтезания - в 11 държавиОбщо за 50 години 167 случая на престъпно политическо насилие.
201
6
 
13
 
! Отговори
А големия агресор преди 1 година
Найголемият агресор САЩ са царе на страховитите касапници, преврати и масови изтребления.Уйлям Блум, един от най-авторитетните американски анализатори, журналист и публицист, създател на първия алтернативен вестник в САЩ (Washington Free Press), събра и подреди в две книги престъпленията на САЩ по света от 1945 г. до 2000 г. Книгите са: Държава престъпник: пътеводител за единствената световна суперсила (Rogue State: A Guide to the World,s Only Superpower) и Убитите надежди: интервенциите на САЩ и ЦРУ след Втората световна война (Кilling Hope: U.S. Military and CIA Interventions Sin
200
13
 
4
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Утре Зеленски може да е Президент на Русия кой знае?
199
1
 
2
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Каквато и заповед да издадете или съдебна, тези чесни лица ще се превърнат в косвени жертви на военните разузнавачи.
198
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз лично не го мисля Копейкин след края на Путин. Той нали е бисексуал, може да се завърти и надясно. Ще се справи.
197
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин ще си плати накрая, но кой ще плаща на троловете? Руските *** ще намерят прехрана, а другите, които са само на помощи?
196
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинци, вигайте белия байрак и се предавайте на братята ви руснаци, за да оцелеете и живеете, затворили са ви в капан в Украйна и ви използват за пушечно месо, предавайте се , за да живеете и не се връщайте в Украйна,докато не приключи всичко, Зеленски ви набутва да умирате за чужди интереси, но защо той сам не е на фронта? Хмммм?
195
6
 
22
 
! Отговори
Боб преди 1 година
По скоро Зеленски, а не Путин и по скоро ще е линчуван в Украйна отколкото осъден..
194
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Преди френската журналистка да се върне във Франция, укро-нацистките взривове насочени към едно училище, бяха разкъсали телата на две учителки и тя е видяла всичко това с очите си, имаше и един английски журналист, който беше низвергнат, защото показваше истината за украинските нацисти и техните зверства, затова се е принудил да замине в Белорусия
193
13
 
8
 
! Отговори
До България. преди 1 година
Странно, не сме видели други фашисти тук, освен Възраждане. Не ми казвай, че са с ЕС.
192
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да да, да се нареди на опашка след Джордж Буш, Тони Блер, Обама..
191
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Немцы потребовали от Зеленского капитуляции перед Москвой!" (немците са поискали от Зеленски да капитулира пред Москва)" ......., струва ми се , че вече е късно за подписване на договори!
190
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До България Затова ли на гей парада в Берлин са преобладавали руските ***? Като нивидяли се юрнали натам.
189
2
 
10
 
! Отговори
Боб преди 1 година
И аз призовавам да ми е безплатен тока, водата и отоплението! Те става, и пони да се опитам..и Украйна така..
188
2
 
7
 
! Отговори
Реалността преди 1 година
В европейска българия.33 години се стигна до "Промяната продължава"??? Как добре го взаимствахте от предишния режим . Те имаха лозунг " Революцията продължава".Познай кой е общия знаменател тук? Браво българският куфелник.