ЕС откри, че служители са били шпионирани чрез телефоните им

Устройствата вероятно са били хакнати
27 юли 2022 23:30, Йоана Цонева
19
ЕС откри, че служители са били шпионирани чрез телефоните им
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз е открил доказателства, че смартфоните, използвани от някои от неговите служители, са били компрометирани от шпионски софтуер на израелска компания, заяви висшият служител на блока в писмо, съобщава "Ройтерс".

В писмо от 25 юли, изпратено до европейския депутат Софи ин'т Велд, комисарят по правосъдието на ЕС Дидие Рейндерс заяви, че през 2021 г. производителят на iPhone Apple му е казал, че неговият iPhone вероятно е бил хакнат с помощта на Pegasus - инструмент, разработен и продаван на правителствени клиенти от израелската фирма за наблюдение NSO Group.

Предупреждението от Apple е предизвикало проверка на личните и професионалните устройства на Рейндерс, както и на други телефони, използвани от служители на Европейската комисия, се казва в писмото.

Въпреки че при разследването не са намерени убедителни доказателства, че телефоните на "Рейндерс" или на служителите на ЕС са били хакнати, следователите са открили "индикатори за компрометиране" - термин, използван от изследователите в областта на сигурността, с който се описва, че съществуват доказателства, показващи, че е извършено хакване.

В писмото на "Рейндерс" не се посочват повече подробности и той казва, че "не е възможно тези индикатори да бъдат отнесени с пълна сигурност към конкретен извършител". Той добави, че разследването все още е активно.

Съобщенията, оставени до "Рейндерс", Европейската комисия и говорителя на компанията Давид Марешал, не бяха върнати веднага.

Говорителка на НСО заяви, че фирмата с готовност ще сътрудничи на разследването на ЕС.

"Нашето съдействие е още по-важно, тъй като до момента няма конкретни доказателства, че е извършено нарушение", каза говорителката в изявление за Ройтерс. "Всяко незаконно използване от страна на клиент, насочено към активисти, журналисти и т.н., се счита за сериозна злоупотреба."

Срещу NSO Group се води съдебен процес от Apple Inc за нарушаване на потребителските условия и споразумението за услуги.

Въпроси на законодателите

През април за първи път съобщава, че Европейският съюз разследва дали телефоните, използвани от "Рейндерс" и други висши европейски служители, са били хакнати с помощта на софтуер, разработен в Израел. По това време "Рейндерс" и Европейската комисия отказаха да коментират доклада.

Признанието на "Рейндерс" в писмото за хакерска дейност беше направено в отговор на запитвания от европейски законодатели, които по-рано тази година сформираха комисия, която да разследва използването на софтуер за наблюдение в Европа.

Миналата седмица комисията обяви, че нейното разследване е установило, че 14 държави - членки на ЕС, са закупили в миналото технология на NSO.

В писмото на "Рейндерс", което беше споделено с Ройтерс от ин 'т Велд, докладчик на комисията, се казва, че длъжностни лица в Унгария, Полша и Испания са били или са в процес на разпитване за използването на Pegasus.

Ин 'т Велд заяви, че е наложително да се установи кой е набелязал за мишена Европейската комисия, като предположи, че би било особено скандално, ако се установи, че отговорна е държава - членка на ЕС.

Европейската комисия повдигна въпроса и пред израелските власти, като ги помоли да предприемат мерки за "предотвратяване на злоупотребата с техните продукти в ЕС", се казва в писмото.

Говорител на израелското министерство на отбраната не отговори веднага на молбата за коментар.

Предупрежденията на Apple, изпратени в края на миналата година, информираха целевите потребители, че срещу техните устройства може да е използван хакерски инструмент, наречен ForcedEntry, за изтегляне на шпионски софтуер. Apple заяви в съдебен иск, че ForcedEntry е дело на NSO Group. По-рано Ройтерс съобщи, че друга по-малка израелска фирма на име QuaDream е разработила почти идентичен инструмент.

През ноември администрацията на президента на САЩ Джо Байдън даде на NSO Group обозначение, което затруднява американските компании да правят бизнес с нея, след като установи, че нейната технология за хакване на телефони е била използвана от чуждестранни правителства за "злонамерено насочване" към политически дисиденти по света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
6
 
! Отговори
долу сащ преди 1 година
германия беше открила че Меркел е шпионирана 10 г от цру, но било по роднински, сега е съшото!!!!! израел на кого го е продал, на Русия или сащ? долу скапания колониален ЕС
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС е конникът без глава. За какво точно някой ще го подслушва? Освен ако не се интересува от проблемите на 40ия пол.
7
10
 
3
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: номер 3 Е как кои? Руснаците, то се знае! Руснаците са приятели с Израел!Познах нали?Всъщност, който е ходил напоследък в Израел знае - ако говориш руски нямаш проблеми да се разбереш с хората.Там руският език е втори полуофициален!
6
6
 
12
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Боли ме фарът за евроатлантиците само мъка за американските мрасниици.
5
3
 
14
 
! Отговори
долу сащ преди 1 година
цру! израел не са я продали на нищо НЕЗАПАДНО!
4
3
 
34
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Нали лошите Huawei шпионираха, а добрите американци от Apple се грижат за демокрацията!
3
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС откри топлата вода.
2
4
 
25
 
! Отговори
ФАЩ преди 1 година
А сега познайте от един път койи са Дууупе и гащщщи с Израелците ?........ Ама пък и тея брюкселски дантели е можаха да свикнат да ги подслушват .... САЩ вече дори не се крият че ги слухтят за четвърти път за последните 10 години а пък тия все Изненандани .....
1
3
 
29
 
! Отговори
мда преди 1 година
Глобалистите следят подчинените си.