80% от българите в трудоспособна възраст са заплашени от бедност

64% от европейците са на ръба
312
80% от българите в трудоспособна възраст са заплашени от бедност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Делът на трудоспособните граждани в Европейския съюз, изправени пред риск от бедност и живеещи в домакинства с много ниска икономическа активност, достига 64 на сто през 2020 година. През 2020 г. 80,2 на сто от трудоспособните българи са били застрашени от бедност. Това сочат най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани на сайта й.

Показателят варира силно: от 48,7 на сто в Дания и 49,9 на сто в Ирландия до 85,4 на сто в Литва и 84,2 на сто в Румъния.

Интензитетът на икономическа дейност на едно домакинство е съотношението на общия брой месеци, през които членовете на домакинството в трудоспособна възраст (от 16 до 64 годишна възраст) са работили през отчетената година, и общия законодателно установен максимален брой месеци, в които същите членове на домакинството потенциално биха могли да работят за същия период, предаде БТА.

Колкото по-близо са хората в едно домакинство до пълна заетост на труда си, толкова по-малка е вероятността да бъдат изложени на риск от бедност, обясняват експертите от Евростат.

Показателят се онагледява в три нива, вариращи от много нисък, до среден или много висок интензитет. За много нисък се счита, когато членовете на домакинството са имали работно време, равно или по-малко от 20 на сто от общия им потенциал за работно време през предходната година. На другия край на скалата, като много висок интензитет се счита, когато членовете на домакинството са имали работно време повече от 85 на сто от потенциала им за максимално работно време.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още по темата: бедностЕСработещи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
1
 
3
 
! Отговори
до 186 преди 1 година
Хахаххаха да, да, да. Колко изостанал народ има, не е истина. За нито един такъв злобен, неграмотен неандерталец не ми е жал. Заслужават си жалкия живот, дори им е много.
156
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 185 "Китай ще направи всичко възможно да задуши ТSMC. To и без това вече никой не инвестира в диджитъл проекти, всеки гледа да запази това което има преди големия срив." Ти ОПРЕДЕЛЕНО си нямаш представа за какво говориш.
155
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 174/178 "Ами назначи дете да разпознава по 1млн изображение на секунда тогава." Компютъра: враг на Тутраканската селищна система! :))))
154
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След тайванското авиошоу на розовата баба забравете за цифровизация. Китай ще направи всичко възможно да задуши ТSMC. To и без това вече никой не инвестира в диджитъл проекти, всеки гледа да запази това което има преди големия срив.
153
9
 
15
 
! Отговори
до 180 преди 1 година
Определено цифровизацията се провали с гръм и трясък. Говореше се, че всеки ще има интернет в джоба си, че ще може да изпраща и приема данни до другия край на света с един клик и в реално време, че телевизиите ще са спътникови и цифрови, че всеки ще има компютър и ще го използва всеки ден, че колите ще се карат сами и прочее глупости. Но видяхме, че нищо от това не се случи и беше пълна лъжа на ***. Истината е в Русия.
152
1
 
9
 
! Отговори
Новата Идеология преди 1 година
До НякойЗа един капитал;ист ,както и за овцете защитаващи демагогията на демокрацията е по-важно да има свръх богати и свръх бедни . Просто злобата на капитализма е такава .НАДМОЩИЕ . А при социализма затова падна пак заради характера на човека за надмощие ,беше подкопан от алчни хора.Тези който градат винаги са потърпевши,някои им взимат труда...капитализъм отново .Както става занапред ако не ги уморат бедните по света те стават повече и това е заплаха за богатите -капиталисти. и т.н
151
1
 
5
 
! Отговори
до 178 преди 1 година
До до 174, това беше добро! Браво!
150
1
 
3
 
! Отговори
до 176 преди 1 година
Да, затова нашата компания рядко продава в Кения, Мали и Суринам, но пък се пръскаме да продаваме на САЩ, ЕС, Австралия, Арабските емирства, Канада, Нова Зеландия и др.
149
4
 
3
 
! Отговори
Цивровизацията преди 1 година
е като Зелената сделка. Провали се.
148
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 177, да и стана ясно, че 80% са с ниска квалификация и сами са се докарали до там!
147
1
 
6
 
! Отговори
до 174 преди 1 година
Ами назначи дете да разпознава по 1млн изображение на секунда тогава.
146
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
" 80% от българите в трудоспособна възраст са заплашени от бедност " - това е темата.
145
2
 
8
 
! Отговори
Цифровизация преди 1 година
Не може да продаваш технологични гаджети на хора които нямат пари да си купят храна, да си платят отопленитео и се къпят веднъж в месеца, които живеят на базов доход. Даже да раздават на хората безплатно гаджети, те няма та работят! Защо - защото цялата ИТ индустрия сега предполага, че с тези гаджети се ползват квалифицирани потребители, а когато няма пари, никой не му е до квалификация когато живее на базов доход.
144
3
 
13
 
! Отговори
до 170 преди 1 година
За жалост, хората в България са страшно изостанали. Всеки си мисли, че накрая света ще се срути до неговото ниво, защото това му се струва справедливо. Всеки се надява, че света ще се върне назад до него и не искат да проумеят, че те трябва да гонят света.
143
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Компютърът е машина за унищожaване на енергия. Всяка цифрова технология изисква големи количества енергия. Компютърът за да разпознае един образ примерно на кокиче, че тази картинка е на цвете кокиче, с изкуствен интелект и невронни мрежи или друг метод, компютърът се нуждае от милиарди изчислителни операции и от милиони пъти повече енергия отколкото мозъка на 2 годишно дете което за наносекунди с един поглед го разпознава с нищожен разход на енергия.
142
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1/3 от произведената енергия в света отива за wi fi, работа на компютри, комуникации и мрежи. А западът няма източници на енергия. Само да се обадиш по смартфона да кажеш две думи - и за това отива енергия достатъчна да кипне водата в чайник. Това не става с вятърни перки и соларни панели. Успешни ще бъдат страните които са независими енергийно като Русия и Китай, за другите - Клаус Шваб, инклузивен капитализъм и лейди Лин Форестър де Ротшайлд.
141
2
 
0
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
Аз се развивам на кюбаниц и кафка.
140
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 150 , 152/168 "Ако бяха като руснаците" Кога ще разберете, че никой не иска да е като една пропаднала държава с мизерстващо население? Китай НЕ ИСКА да е "като руснаците". ДОРИ Китай. :))))
139
0
 
9
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
До Анонимен 165, идея си нямаш какво се случва назапд! Цифровизацията през следващите 10 години ще преживее невиждано развитие! Ти си бабувай, че ще изчезне! Голям смях пада тука!
138
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай спря строителството на новия завод на Тесла.