Премахват паметника на съветските воини в Рига

Властите забраниха протестни действия срещу демонтажа
Обновена: 23 авг 2022 15:01 | 23 авг 2022 14:51, Йоана Цонева
98
Премахват паметника на съветските воини в Рига
Снимка: БГНЕС

В парка на Победата в латвийската столица Рига във вторник започна демонтажът на паметника на съветските воини, съобщи латвийският портал tvnet.lv.

Централната част от монумента, който руснаците наричат „Паметник на освободителите на Рига“ представлява обелиск със звезда, висок 79 метра. След демонтирането му паметникът ще бъде унищожен.

В понеделник властите в Рига забраниха протестни действия на противниците на премахването на паметника, а във вторник неколцина защитници на монумента влязоха в спор с подкрепящи събарянето му младежи, дошли с националните знамена на Латвия и картони с надписи „Чемодан – вокзал – Россия“ (куфара – гарата – Русия, б. р). „Млади дебили сте вие!“ – нахвърли се срещу тях мъж над 60-те. След стълкновения се е стигнало до задържането на най-малко 7 души, а полицията е употребила сила срещу демонстрантите, акцентират руските медии, които следят отблизо премахването на паметника, символ на съветската окупация на Латвия.

Въпреки протеста в подножието на паметника започна работа багер, който демонтира стъпалата, друг по-малък багер извозва строителните отпадъци в контейнери. Територията на обекта е оградена, между дърветата са опънати ленти, поставени са огради. По целия периметър на предвидения за разрушаване мемориален ансамбъл има полиция, а в района журналисти са преброили над 10 полицейски микробуса.

На 13 юли Латвия публикува списък на съветските паметници, които властите на републиката възнамеряват да съборят. Списъкът включва обекти като обелиска на съветските войници-освободители на Рига, паметник на защитниците на Лиепая през 1941 г., паметник на съветските латвийски партизани, паметници на командири на партизански отряди, паметници на незнайния войн и др.

По-рано кметът на Рига Мартинш Стакис заяви, че след демонтажа му паметникът на руските окупатори в Парка на победата ще бъде унищожен. Причина за това решение е фактът, че Музеят на окупацията, в чийто ресор са подобни паметници не е признал нито една част от комплекса за произведение на изкуството с художествена стойност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Латвийците да си махат, руснаците отдавна са ги напуснали - преди 30 години. Впрочем цялата работа с комунизма и паметниците е от опасение, че пак може да тръгне някой на поход срещу Русия. Което става и сега. Имало е грандиозни битки - по 1 милион убити и от 2-те страни - руснаци и германци. Ако Хитлер беше победил - щеше да е обсипано с монументи и всякакви. Доказано е, че е бил умопобъркан донякъде.
71
1
 
8
 
! Отговори
55 преди 1 година
Хич не чакайте българина да маха паметници!На него му дай едене,пиене и сгодна комшийка,да се скатава като мишка,и да се хили угоднически на всичко и всички!
70
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БРАВО! Бой по руската окупационна пропаганда.
69
9
 
5
 
! Отговори
тя преди 1 година
1940 гадина на бързо се присламчиха към СССР от страх от Хитлер ,за освобождението им загинаха хиляди руски войни ,сега стигнаха паменвиците да им рушат /колко е лесно /и забраняват протести- няма демакрация и свобода това е лъжа с която приспиват народите, но те ще се събудят някой ден и управниците на въжето !
68
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе друго си е , например , паметник на Баце , Паси , И. Костов , Доган , Пеевски , Гешев ... ТЕ СА ПО-ДОБРИ ''БОРЦИ'' ЗА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД !Не се ли вижда на практика ?
67
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Майка ви фашистка,ще си платите за вандалското отношение към историята.Гадни мерзавци!
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби... Преди герб , за 45г. избягаха 1 млн., а по времето на герб , само за 13 г. , неАкви си 2 млн. ... ДОБРЕ ЛИ СИ С МАТЕМАТИКАТъ ?
65
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и в Бг сринаха мавзолея , и КВО , цъфнаАме и вързаАме даже !
64
3
 
3
 
! Отговори
Скъсаната ушанка преди 1 година
Троби никога няма да избяга, иначе на запад ще трябва да е клошар, а тук ще защитава *** на амбразурата докато валят копейки от Мутрафонова. Нали Боби?
63
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 68 щом говориш за история значи знаеш ,че България е била съюзник на нацистка Германия през втората световна война. Пооправи си опорките.
62
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 69 щом паметника на загиналите американски летци които бомбандираха София е още там, значи е пълно с американски агенти у нас.
61
4
 
7
 
! Отговори
Повлачи крак преди 1 година
Дай Боже всекиму. По добре късно от колкото никога! Стига сме ги търпели тия империалисти.
60
7
 
14
 
! Отговори
браво преди 1 година
поздравления и още такива новини да чуваме, макар че у нас имаме хора де и отзад могат да си забият петолъчка и да светнат в червено кт квартал в Амстердам
59
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Да де, но в България няма загинали" - Има загинали двама руснаци докато окупираха България решили да се напият с метилов спирт от една цистерна предназначен за газови лампи. Затова толкова голям паметник им вдигнахме на пияндурниците, че са загинали на наша територия по време на ВСВ.
58
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ние се опитахме, но разликата е, че при нас цлото МВР пази паметника в разрез със законите на държавата и разпоредбите от Столична Община. Цялото МВР е пълно с агенти на Москва и докато не се изчисти, никога няма да сме част от Европа.
57
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
те това се казва ГЕРОЙСТВО - и през 2 СВ си бяха на страната на Хитлер, но сега събраха кураж да го покажат :)
56
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А софийския кога?
55
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кога ще премахнат паметника на съветската армия в София? Къде са Демократична България??? аз ще ви кажа, в миша дупка са, но искат да са в парламента. Нашите демократи са неадекватни.
54
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво! Скоро така и във всички други страни подвластни на руското господство повече от 45 години ! ТРябва да има край макар и малко късно !
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Иван: Да де, но в България няма загинали. Може да им сложим паметник някъде в Плиска (да има ) и това е !