Австрия: Да спрем лудостта на енергийните пазари

Карл Нехамер призова да не се позволява на Путин да диктува цените
28 авг 2022 22:49, Йоана Цонева
128
Австрия: Да спрем лудостта на енергийните пазари
Снимка: БГНЕС

Австрийският канцлер Карл Нехамер подкрепя въвеждането на таван на цените на електроенергията в целия Европейски съюз, се казва в изявление на канцеларията му от неделя, предаде "Ройтерс".

Австрийското правителство, ръководено от консерваторите, първоначално беше скептично към идеята за ограничаване на цените на електроенергията, но след като те продължиха да растат заедно с покачващите се цени на природния газ след нахлуването на Русия в Украйна, тя се засили.

"Трябва най-накрая да спрем лудостта, която се случва на енергийните пазари. И това може да стане само чрез европейско решение", цитира изявлението на Нехамер, който добавя, че ще се опита да убеди въздържателите в блока.

"Най-сетне трябва да се случи нещо. Този пазар няма да се регулира сам в сегашния си вид. Призовавам всички 27 (държави-членки) на ЕС да се обединят, за да спрат незабавно тази ценова експлозия."

Австрия е силно зависима от руския газ, особено в промишлеността и отоплението, като преди войната получаваше около 80% от доставките си от Русия. По-голямата част от електроенергията ѝ обаче идва от възобновяеми източници и сред австрийската общественост нараства неразбирането на пазарната система, в която цените на газа и електроенергията са тясно свързани.

Още по темата
Пазарната цена на електроенергията трябва да се понижи и да се отдели от цената на газа, за да се доближи до реалните производствени разходи, каза Нехамер.

"Не можем да позволим на (руския президент Владимир) Путин да определя цената на електроенергията в Европа всеки ден", добави той.

Чешката република, която е ротационен председател на ЕС, ще предложи извънредно заседание на Съвета по енергетика на ЕС възможно най-скоро, за да се справи с рязкото покачване на цените на енергията, заявиха чешки правителствени служители в петък, тъй като се опитват да постигнат европейска подкрепа за ограничаване на цените на енергията.

В изявлението на кабинета на Нехамер се казва, че той ще настоява за устойчив модел, който може да бъде приложен бързо, без да се дават подробности. В него се допълва, че той е обсъдил въпроса със своите колеги от Чехия и Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
1
 
2
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 година
На Владимир Владимирович не му се налага да диктува цените. Добре, ЕС ще сложат макс. граница на цените. Руснака просто ще продаде натгаза на някой, който предлага по-висока цена от тавана и не му дреме за евро.ге.йските санкции. Ако ездачите на бюра в западна европа си направят труда да проучат как е западнала Римската империя, може и да им светне, че ценовия контрол в средно- и дългосрочен план не работи.
108
1
 
3
 
! Отговори
Да преди 1 година
И почнете от ЕС със сигурност всички са за жълта книжка!
107
1
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
лудостта се спира с отмяна на санкциите над русия първо ще трябва да сиизлекувата вашата лудост и след това да се занимавате с енергетика искаме мири руски газ това е спасението
106
1
 
1
 
! Отговори
Чудя се преди 1 година
може ли да стане това, лудостта да бъде спряна от лудите или ще трябва да се намери от някъде доктор и санитари!?
105
2
 
1
 
! Отговори
JJIvanov Geolog преди 1 година
Внимание : ПРи тестове е засечено остро негативно увреждане на биосферни регулатори вкл така наречения ВЯТЪР..Дигитално холограмни видео пресканиращи техники и остър електромагнитен смог Блокират ВЯТЪРА>.РИСК ОТ ЛИПСА НА ВЯТЪР ОКОЛО ВЯТЪРНИЧЕВИТЕ ГЕНЕРАТОРИ.ЗА ФОТОВОЛТАИЦИТЕ не се представиха доказателства за производство на ток годен за ел мрежите.. НЕМА>>БИЛО ИЗМАМА НОМЕР>>>
104
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Австрия: Да спрем лудостта на енергийните пазари " - Ами спрете я , какво чакате ! С лозунги няма да стане ,след като седалищните ви мускули са широко отворени в посока зад Атлантика ...
103
4
 
5
 
! Отговори
Хялмар Шахт преди 1 година
Комунделниците си мислят че цените се определят от заповеди и закони. Цените се определят от пазара - от търсенето и предлагането!
102
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във войната между САЩ и Русия, в която САЩ воюва чрез Украйна, пешкира опира ЕС, щото правителствата са марионетни и квото им наредят господарите отвъд океана това правят. Само че САЩ купува яко нефт от Русия и и дреме за санкциите, те са за европейците, целта е да се срине икономиката на ЕС така, че да е още по послушна и безгласна. Само Орбан държи фронта, чудно как не са му направили още инфаркт. Като искат от ЕС ресурси да спрат санкциите ама няма как да стане с тия продажници.
101
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ги диктува Путин, диктуват ги капиталистическите пазари. Без пари вече няма да можете...
100
0
 
6
 
! Отговори
Австрия преди 1 година
О р к и
99
2
 
0
 
! Отговори
Австрия преди 1 година
Забравих, че *** e *** дума сори!
98
0
 
1
 
! Отговори
Австрия преди 1 година
И *** трябва да спрете!
97
14
 
5
 
! Отговори
Оня преди 1 година
Путьоблизците надават вой :) , а тепърва има да страдат
96
5
 
21
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Пази Боже сляпо да прогледа.Комунизма настъпва там, където бе най-нежелания. Ще дойдат те на нашия, ама нека още малко погладуват.
95
3
 
38
 
! Отговори
.... преди 1 година
Нали това беше пазарната икономика?Пазара определял търсене и предлагане.Никакво планиране.И най-малката криза е потоп.
94
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АМИ ИЗТРЕПЕТЕ СИ ЛУДИТЕ И ША СЕ КРОТНЕ ПАЗАРА.
93
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 105 - Свободни пазари на енергия няма. Опитай се сам да вкарваш говориво или да прпизвеждаш ток и ще видиш
92
17
 
10
 
! Отговори
msm преди 1 година
Постижима цел! Електрическата енергия от въглища, АЕЦ, зелена енергия (вятър, вода, слънце, биогаз от биомаса) трябва да се разкачи от природния газ. Производствените разходи на тези енергии за в диапазона от 40-50 евро за MWh за АЕЦ и ВЕЦ, 60-70 евро за MWh от въглища, 90-100 евро за MWh от ВЕИ от слънце и вятър и 200-220 евро за MWH от биогаз от биомаса. В същото време в Европа цената вече е над 1000 евро/MWh. Защо да стоим зависими от един шизофреник убиец и психопат!?
91
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ааа ... Амлобистки законини монополи не бвха проблем.
90
5
 
30
 
! Отговори
Светнат преди 1 година
Предлагам на тези, които бясно искат санкции срещу Русия, да спрат субсидиите за битови абонати на ток и да си го плащат по пазарни цени - тоест на ДВАДЕСЕТ ПЪТИ по висока цена. Може пък да ги накара да се замислят за безумията на европолитиците.