ЕС слага край на облекчения визов режим с Русия?

Очаква се това да стане следващата седмица
28 авг 2022 17:15, Александър Попов
274
ЕС слага край на облекчения визов режим с Русия?
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Европейският съюз възнамерява да преустанови другата седмица действието на споразумението с Русия за облекчен визов режим, пише днес в. "Файненшъл таймс".

Британският всекидневник отбелязва, че планът за замразяване на договора от 2007 г. ще направи сдобиването на документи за пътуване в Шенгенското пространство за свободно движение по-трудно и по-скъпо за руските граждани.

Според източници на изданието в Брюксел решението ще бъде взето от министрите на външните работи на страните от ЕС във вторник - първия ден от неформалната им среща в Прага, но ще бъде огласено в нейния край - в сряда.

"Неуместно е руски туристи да се разхождат в нашите градове. Европейският съюз трябва да изпрати сигнал на населението на Русия, че "специалната военна операция" в Украйна е неприемлива", обобщи един от източниците на "Файненшъл таймс".

В началото на тази седмица държавите от ЕС, граничещи с Русия, заплашиха да затворят едностранно границите си за руски туристи, ако не бъде взето такова решение на общоевропейско равнище.

Редица източноевропейски страни от съюза, като Чехия и Полша, спряха да издават туристически визи на руснаци малко след началото на войната на 24 февруари. Руснаци, които имат виза от дадена държава от съюза, обаче имат право да влизат във всички други страни от общността заради правилата за свободно движение, отбелязва Франс прес.

Миналата седмица Европейската комисия призна, че се водят дискусии, за да бъде установено дали може да бъде договорен "координиран подход" по въпроса за туристическите визи за руснаци. Германският канцлер Олаф Шолц обаче изрази резерви що се отнася до налагането на такива ограничения.

На 9 август украинският президент Володимир Зеленски призова западните страни да забранят достъпа на руски граждани до своя територия. Въпреки че се чуха гласове в подкрепа на тази идея, като цяло в ЕС има консенсус, че границите на съюза трябва да останат отворени за руснаци в определени случаи - например за дисиденти или по хуманитарни причини./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още по темата: визи за руснаци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
1
 
3
 
! Отговори
Ха преди 1 година
Като не могат да ходят в Париж, ще ходят в Дубай.Дреме им на богатите руснаци...
183
8
 
0
 
! Отговори
Всички хора са равни преди 1 година
До Ха, ха,ха,хаааааааааИмаме цивилизация от около 70г. преди това инквизиция,чума,робовладелство,колонизация и унищожаване на природата и видовете и за капак две световни войни -над 100 милиона жертви ...Така ,че да не се правим на арийци ,щото истинските арийци са в Индия :)
182
0
 
3
 
! Отговори
Турист ремсист преди 1 година
Ами некой торист оня ден на сред Австрия закла украинката за ,която се твърдеше ,че имала общо с атентата срещу Дугина ...
181
6
 
10
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 година
Никой още в миналото , не са обичали навляците и източните грабливи и диви азиатски племена идващи в цивилизована Европа , само за да грабят и убиват мирните жители!ДНЕС Е СЪЩОТО!!!
180
7
 
10
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 1 година
РУСКИТЕ КРЕПОСТНИ РОБИ--НЯМАТА ПРАВО НА СВОБОДЕН ДОСТЪП ДО ОБЕТОВАТА ЗЕМЯ , ЗАЩОТО ПРОПАГАНДИРАТ РОБСТВОТО И КРЕПОСТНИЧЕСКИЯ РУСКИ СТРОЙ--В КО ЧИНАКАТА СИ ИМ Е ДОБРЕ!
179
4
 
12
 
! Отговори
точно така преди 1 година
да си стоят в червената *** да си ядът газа и да си пият нафтата и кат си покажат носа навън да ги удря ток добит от соларна енергия, не от миризлив газ
178
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС слага край на облекчения визов режим с Русия?Русия слага край на газовите доставки за държавите сложили край на облекчения визов режим !
177
5
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Санкции до дупка, визи, Желязна завеса за крепостните :)))))))))))))))))))))))
176
9
 
6
 
! Отговори
someone преди 1 година
До опетковдраги ми злобарю изобщо понятие си нямаш от руснаци, освен да пръскаш злоба не ставаш за друго.Умряли са руснаците за твоя измислен "цивилизован" свят на гейове и лезбоси, гета и измислени права на малцинствата.
175
4
 
7
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
Чао ...утре заминавам за Одрин на пазар, а вие чекайте руските пустиняци...
174
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на руснаците не сме нужни те са ни нужни и парите им
173
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като масово фалират заводи за азотни торове, такива за алуминии и т.н., сега ЕС ще се откаже и от парите от туризма... Направо зимата да горят евраци в пещите, горе-долу същата работа. Такава жестока криза ще тресне ЕС заради неадекватните политици, ама ние ще го отнесем най-много!!!!
172
4
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Из ЕС се мотаят само шпиони и подпалвачи на горски пожари.
171
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баси кефа ще си купим по един картонен апартамент на морето.
170
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до анонимен 167, нормално е да не ни пускат в САЩ, само виж кво става из България, руски агенти, русофили национални-предатели, масова корупция, кой ще рискува да махне визите като знае какви долни елементи щъкат из България. Те и в ЕС малко съжаляват, че ни пуснаха, но връщане назад няма!
169
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да заповядат афганистанци, иракчани, сирийци..
168
17
 
26
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Чудесна новина.Европа ще се изчисти от алкохолизирани крепостници.
167
17
 
19
 
! Отговори
там,където преди 1 година
руснаците ходят като ТУРИСТИ,вие сеУендурите ходите да миете нужници,а жените ви да лъскат бастуни.КОГА ще вденете накрая?
166
4
 
5
 
! Отговори
не бъркай преди 1 година
До опетков руснаците със себе си.
165
4
 
14
 
! Отговори
до анонимен 167 преди 1 година
Ами НИКЪДЕ освен в ЕС,където членуваме,НЕ НИ пускат БЕЗ визи.Само в Турция,дето сме вече част от нея де...