На мама детето... У нас късно напускат семейното гнездо и заради родителите

Понякога възрастните не са готови да ги пуснат, коментира психотерапевт
12 сеп 2022 16:38, Петя Славова
172
На мама детето... У нас късно напускат семейното гнездо и заради родителите
Снимка: БГНЕС

Младите хора в Европейския съюз са напускали дома на родителите си на средна възраст от 26,5 години. Това показват данните на "Евростат" за изминалата година.

В повечето северни и западни страни младите хора напускат родителския дом средно в ранните до средата на двадесетте години, докато в южните и източните страни средната възраст е в края на двадесетте или началото на тридесетте години, сочи още европейската статистика.

Младите жени са напуснали родителското домакинство домакинство средно около 2 години по-рано от младите мъже. В това отношение България е в една група със страни като Хърватия, Португалия, Словакия, Гърция, Словения, Италия, Малта, Испания, Румъния и Полша.

Още по темата

В България момчетата остават вкъщи средно до 32-ата си година, а момичетата - до 28.5 години, което оформя втората (след Румъния) по големина разлика (3.5 години) в ЕС между двата пола.

"Това е част от развитието. Ние се раждаме зависими, преминаваме през различни етапи до постигането на някаква автономност," коментира пред Радио София психотерапевтът Валентина Димитрова.

По думите ѝ, на Балканския полуостров сме свикнали със зависимостта във фамилно отношение. Високият процент за България се обяснява и с това, че самите родители държат децата си в такава зависимост. Често, нещо за да стане по-бързо и по-лесно, те вършат неща вместо рожбите си.

Още при възпитанието - на децата трябва да се гласува доверие и да се делегират права за самостоятелни решения и действия, за да изградят умения и навици, подчерта Димитрова.

Според специалиста понякога раждаме за да има работна ръка ии заради дълга, че вече на човек му е "време". Според нея децата трябва да се научат да са самостоятелни от рано, да правят избор, според възрастта им без да им даваме и прекалена отговорност.

"Първо напускат дамите, после мъжете", коменитра още специалистът и уточни, че не е описано дали не напускат дома заради това, че сключват брак.

"Трябва родителите да са готови да пуснат децата си, тъй като се изпада в състояние, в което те искат децата да останат", уточни още психотерапевтът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
19
 
! Отговори
Зависи преди 1 година
От възпитанието на родителите. Отрочето доброволно ни папусна когато реши, че ще учи в чужбона. Наложи се да стане самостоятелно на 19 , да работи за да си плаща образованието. Вече 12 години се справя само.
46
20
 
6
 
! Отговори
Ritche Chorein преди 1 година
Българите сте много изостанали от прогресистките и либерални западни общества. Това трябва да се прмени. Този манталитет е нетърпим в Европа.
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наия от мрънкчи ...
44
7
 
17
 
! Отговори
Мара преди 1 година
Един "младеж" на 41 и един друг "И.Б." искат някой друг, родителите или работодателя да им дадт жилище или голяма заплата. Общото между тях е, че и двамата искат някой друг да се погрижи за тях, вместо сами да се погрижат за себе си. По-скоро мързелът у много млади хора е причината да си стоят вкъщи и да чакат наготово. Освен това все по-често срещам разни 30-35 годишни да се изживяват като безпомощни и гневни тийнеджъри, които не са готови да поемат в ръцете си собствения живот. Тъжно!
43
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ? - 41 - Ако нямат склщчен брак, нормално е да са дествени.
42
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То хубавоа да се изнесеш,ама не е каот едно време. Не можеш да търгнеш и да си турпаш туллички, кеприче, да сдялаш енда стаичка и сда си живуркаш, а после след бачкнак да си зидашистинска къщичка сяяяяяяяяяя напрааааоооо ... ЕЙййй!
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мама детето ама отколко време ги идържам и лекувам да са живи и здрави
40
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо да живееш сам като куче и да плащаш наем? За да се чувстваш добър европеец? Ще си живеят с нас, колкото искат - разбираме се, помагаме си, общуваме, а и място има. Който иска, да си натири детето още на 18, не и аз.
39
0
 
3
 
! Отговори
? преди 1 година
До 44, според теб това малка бройка ли е за страна, в която също не се ражда като у нас?
38
3
 
4
 
! Отговори
До 41 преди 1 година
Япония е 125 милиона. Не виждам защо ни даваш пример с Япония, като няма нищо общо със статията.
37
5
 
9
 
! Отговори
До Младеж на 41 преди 1 година
Ще си намериш съквартирант или още по-добре съквартирантка. И няколко години ще стискаш с някое не толкова престижно място. Не е необходимо веднага да живееш на Съборна. Малко отговорност трябва.
36
13
 
14
 
! Отговори
Петко преди 1 година
При живи родители си е грехота да работиш.
35
3
 
18
 
! Отговори
? преди 1 година
Какво ли да кажат японците? Те са страната с най-много дълголетитници -да, но и страна с най-много млади хора, които са девствени на 30годишна възраст... и имат над 1 милион млади хора, които водят затворен или почти затворен начин на живот, където даже не излизат от домовете си, т.н. "хикикоморита". Стига сте се хващали за България, навсякъде има проблеми от всякакво естество...
34
0
 
10
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
При нас се случи малко различно. Пуснахме свекървата да си тръгне някъде като навърши 70 години :) Преди това си я пазихме за да помага ;)
33
4
 
16
 
! Отговори
Младеж на 41 преди 1 година
С тия мизерни заплати лесно ли зе излиза на квартира?
32
9
 
11
 
! Отговори
затова преди 1 година
живота на повечето българи не отминава много добре поради закостенело мислене или както беше казал царя - народа да си смени чипа
31
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мен ме изритаха на 18. Ще направя същото и с моите деца. Така сев казляват. Ако не оцелее ... ами не съм си свършил рабтоата каот родител и ще се надявам, че с другите ще се получи по-добре :)
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Михаил - С оглед на това, каква ужасяваща генетчниа бумащина са повечето хора, идеята, някой да си продължава гнусният доплнопробен род, малко ми идва в много.
29
11
 
9
 
! Отговори
И.Б. преди 1 година
Ако родителите осигурят апартамент на вяко дете след 18-годишна възраст и сключат договор с всяко едно от тях за гледане, когато остареят, тогава всяко дете би напуснало родния дом. В провинцията и особено по селата родителите построяват на децата си цели къщи. Всичко опира до парите и морала.
28
4
 
17
 
! Отговори
Катя преди 1 година
До Анонимен 31А, защо искаш "българката" да ражда колкото пакистанката или сомалийката?