Младите българи сред най-късно напуснали семейството сред страните в ЕС

Водят Португалия, Хърватия, Словакия и Гърция
1 сеп 2022 17:00, Петя Славова
172
Младите българи сред най-късно напуснали семейството сред страните в ЕС
Снимка: БГНЕС

България е една от страните в ЕС, в която младите хора напускат семейното гнездо в най-късна възраст (30,3 години), показват новите данни на Евростат. България е и с една от най-големите разлики между половете след Румъния, (разлика от 3,5 години), като мъжете у нас напускат на 32,0 години, а жените - на 28,5 години.

Най-възрастните напускащи дома си, всички над 30 години, са регистрирани в Португалия (33,6 години), Хърватия (33,3 години), Словакия (30,9 години), Гърция (30,7 години) и България (30,3 години). За разлика от тях в Швеция (19,0 години), Финландия (21,2 години), Дания (21,3 години) и Естония (22,7 години) е регистрирана най-ниската средна възраст - всички под 23 години.

През 2021 г. в целия ЕС младите хора напускат родителите си средно на 26,5 години, предава БГНЕС.

В повечето северни и западни държави младите хора напускат родния си дом средно в началото до средата на 20-те си години, докато в южните и източните държави средната възраст е в края на 20-те или началото на 30-те години.

В ЕС през 2021 г. мъжете са напуснали родителите си средно на 27,4 години, а жените - на 25,5 години. Тази тенденция се наблюдава във всички държави, т.е. младите жени напускат родителското домакинство средно по-рано от младите мъже.

Мъжете са напуснали родителското си жилище средно след 30-годишна възраст в 11 държави от ЕС (Хърватия, Португалия, Словакия, България, Гърция, Словения, Италия, Малта, Испания, Румъния и Полша), докато това се отнася за жените само в 2 държави (Португалия и Хърватия).

Най-голямата разлика между половете е установена в Румъния, където младите мъже напускат на 30,3 години, а жените - на 25,6 години (разлика от 4,7 години между половете), следвана от България (разлика от 3,5 години), където мъжете напускат на 32,0 години, а жените - на 28,5 години. За разлика от тях Швеция, Дания и Ирландия отбелязват най-малките разлики между младите мъже и жени, напускащи родителския дом: 0,4, 0,5 и 0,9 години.

Разликата между половете е по-силно изразена в държавите, в които младите хора напускат родителския дом по-късно, и по-слабо изразена в държавите, в които те го напускат по-рано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
0
 
! Отговори
До Загрижен баща 120 преди 1 година
Момиченцата успяват някак да се справят, когато останат сами, защото м.а.йките им са достатъчно разумни и ги учат на домакински умения, за да не бъдат впоследствие тормозени от свекърви. Такива, каквито описва Ерген 126 се срещат много рядко и пак не е сигурно дали е била чак толкова невежа или просто е хитруша, която се е пробвала да види доколко ще й минат номерата и женските фокуси. ДРУГИ СА ЗА ОКАЙВАНЕ - мамините момченца на 60 г., на които мама търси невеста да поеме грижите за чедото й.
134
1
 
2
 
! Отговори
4321 преди 1 година
До Lina,Та какво лошо виждаш в това? Италианци, гърци, испанци живеят точно така, по няколко поколения заедно, помагат си и ценят семейството и традициите. Ти какво искаш, да се разбият семействата и хомотът да се надене на всички. Май немаш ни най-малка представа какъв е планът. Да не говорим, че е доказано, че в такива семейства живеят всички дълголетници.Какво целиш, или си просто неведома?
133
3
 
2
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Някои въобще и не напускат. Остават в 3 ката да чакат тати и мама , че да наследят имота. Живеят по 2, 3 , 4 поколения в апартамент. Страх от наем нечовешки, та за това. В задушевното.
132
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами защото са неспособни да си сготвят, изперат и да си плащат сметките. Търтей. Още по -зле са тия дето пък работят, изкарват два пъти повече пари от родителите си и още живеят с тях. Ама за това са виновни родителите им.
131
6
 
5
 
! Отговори
4321 преди 1 година
Целта на скапаният запад е да разбият все още силните ти семейни връзки, да скъсат семейните отношения дете -родител и всички изконни семейни ценности на българина. Да направят младите поколения зависими роби и да ги манипулират цял живот! Никой не казва, че западняците вече не се женят и всички живеят сами като скотове. Отдавна пестят и ток и вода и парно. В акъла им е само келепирът и как да оцеляват. Там семейството не означава нищо! Целта им е да унищожат българското семейство!!!
130
1
 
7
 
! Отговори
пак истината преди 1 година
Българина си има и къщи и земи,ама не му се работи и търси лесното с готови пари!
129
3
 
1
 
! Отговори
да бе преди 1 година
До Анонимен 128 Щото сте мързеливи и страхливи и все Бойко ви е виновен за скапания живот!Таральольовци!
128
2
 
11
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
До Ерген - Ти като си знаел, да си ползвал уредите, да си готвил - що чакаш нея?! Приятелките, майките и съпругите на са персонални чистачки и готвачки.
127
2
 
22
 
! Отговори
Вещ по въпроса преди 1 година
Причините младите хора и дори младите семейства да живеят със родителите си завинаги или по-докъсно,са две.Първата причина е традициата и култът към българското семейство и род,а втората е,че родителите и гранд-родителите са собственици на имоти и жилища.А в наши дни,как виждате един млад човек да напусне безплатното бащино огнище,и да отиде да се надупи на някой тарикат построил пет кооперации със пари от приватизацията.Младият изкараш ли го от бащиният дом,вмигом се првръща в роб на системата
126
4
 
16
 
! Отговори
Дания преди 1 година
В Дания има закони и сигурност .Учих там.Виждал съм след дискотеката млади красиви полу голи момичета може да заспят мъртво пияни на улицата на центъра на града по тротуари и градинки с последен модел айфон в раката и никой не ги пипа.Тук в Бг. ако се пребереш жив и здрав след дискотека си е постижение...
125
7
 
11
 
! Отговори
Долу БКП преди 1 година
От векове на Балканите поколенията си живеят зедно ,но не в панелки и некви кутийки ,а в огромни къщи с дворове .Младодо семейство си прави къща в другия край на двора или в съседство.Сега момите ходят по големите градове да се чекнат с чичковци с парички за да имат парички за наем, дрехи ,телефонче и парфюми...Момчетата пък шмъркат и се правят на гангстери и дилъри.Комунизма отне домвете и земята и им даде пнелени кутийки.
124
0
 
18
 
! Отговори
Антрополог преди 1 година
За да се изнесе един младеж трябва да плаща наем или кредит което е 50% от заплатата другата половина за храна и топло -жив роб става .А и ако ваще имат къща с 12 стаи и 1000 кв двор ,гаражи и пристройки в централната цаст на града и да отидеш да живееш в некой мухлясъл панел е една стая си е мазохизъм...
123
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хе хе, ами то квадрата на жилищата е повече от заплататата която им предлагат чорбаджиите, как да излязат от дома на родителите си. А банките като хищници искат да ги заробят до де са живи.
122
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 128 - Те в ЕС отлично знаят , но ББ им плащаше достатъчно за да не се "сещат" много , а пък и не ги интересува особено - Те си получават това което искат !
121
7
 
19
 
! Отговори
Ерген преди 1 година
Нали се изнесох се е дно момиче на квартира , добричка , хубава , ама тя за 6 м. не разбрала че имаме миялна машина за съдовете , че не можеше да включи дори и пералнята ! Яйца , яйца - всякакви яйца / варени , пържени , пак варени .../ започнах да снасям - така не става !
120
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ББ за цялото си управление ни направи най-бедните в Европа, какво странно има. Това говори колко хора не живеят добре и не могат да си позволят да излязат на квартира или да купят жилище. В ЕС толкова ли не се сещат защо е така.
119
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На родителите това им е задължението , да си гледат децата докато ги поемат техните деца !
118
2
 
10
 
! Отговори
Запознат преди 1 година
До Анонимен 125 - Еми тя затова Дания е на другия край на Европа и там не танцуват кючеци по масите !
117
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Дания като започне младежът на 19 години каква да е работа, ще взема минимум 3000 евро. Като даде 1200 евро за гарсониера, ето ти 1800 за издръжка, ваканция , че и за спестяване. Ако реши да учи в университета, държавата му плаща стипендия 2000 евро. Няма нужда родителите да гладуват, за да си изучат децата. Хем се учат отрано на самостоятелност, хем повече се обичат, защото не са зависими един от друг.
116
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо да си напускат родителите, ако не се налага? Налага се когато стане тясно, т.е. ако заживеят с някой/някоя и се появят и деца.