На мама детето... У нас късно напускат семейното гнездо и заради родителите

Понякога възрастните не са готови да ги пуснат, коментира психотерапевт
12 сеп 2022 16:38, Петя Славова
172
На мама детето... У нас късно напускат семейното гнездо и заради родителите
Снимка: БГНЕС

Младите хора в Европейския съюз са напускали дома на родителите си на средна възраст от 26,5 години. Това показват данните на "Евростат" за изминалата година.

В повечето северни и западни страни младите хора напускат родителския дом средно в ранните до средата на двадесетте години, докато в южните и източните страни средната възраст е в края на двадесетте или началото на тридесетте години, сочи още европейската статистика.

Младите жени са напуснали родителското домакинство домакинство средно около 2 години по-рано от младите мъже. В това отношение България е в една група със страни като Хърватия, Португалия, Словакия, Гърция, Словения, Италия, Малта, Испания, Румъния и Полша.

Още по темата

В България момчетата остават вкъщи средно до 32-ата си година, а момичетата - до 28.5 години, което оформя втората (след Румъния) по големина разлика (3.5 години) в ЕС между двата пола.

"Това е част от развитието. Ние се раждаме зависими, преминаваме през различни етапи до постигането на някаква автономност," коментира пред Радио София психотерапевтът Валентина Димитрова.

По думите ѝ, на Балканския полуостров сме свикнали със зависимостта във фамилно отношение. Високият процент за България се обяснява и с това, че самите родители държат децата си в такава зависимост. Често, нещо за да стане по-бързо и по-лесно, те вършат неща вместо рожбите си.

Още при възпитанието - на децата трябва да се гласува доверие и да се делегират права за самостоятелни решения и действия, за да изградят умения и навици, подчерта Димитрова.

Според специалиста понякога раждаме за да има работна ръка ии заради дълга, че вече на човек му е "време". Според нея децата трябва да се научат да са самостоятелни от рано, да правят избор, според възрастта им без да им даваме и прекалена отговорност.

"Първо напускат дамите, после мъжете", коменитра още специалистът и уточни, че не е описано дали не напускат дома заради това, че сключват брак.

"Трябва родителите да са готови да пуснат децата си, тъй като се изпада в състояние, в което те искат децата да останат", уточни още психотерапевтът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
7
 
! Отговори
българин преди 1 година
До: Георги (номер 66) Георги, сложно е. Номер 67 след тебе е описал другата крайност. Не бива да изпадаме в крайности. Не е нужно всяка вечер да вечеряш с родителите си, баби, дядовци, прабаби, прадядовци, внуци, пеленачета, кучето, котката и мишката която извадила ряпата! Но да се събирате по-често е хубаво, а в много западни държави тези обичаи липсват.Не е трагедия - не сме длъжни да сме като тях, нищо че сме в ЕС.
66
8
 
3
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
Веднага след като завърших бакалавърската си степен си купих жилище и се изнесох от нас. Почти не се чуваме, защото нямаме общи теми за разговор.
65
3
 
19
 
! Отговори
Георги преди 1 година
А знаете ли че в Германия са спрели да се женят и да правят деца немците. Там деца основно правят арабите и турците. Не скоро, а вече германското население е подменено. Има само пенсионери, младите мъже лъскат бастуните, а жените ходят при арабите да се праскат. И ние от тях ли ще се учим?
64
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 63 Винаги съм се изумявал на факта,че предварително трябва да кажеш,че ще ходиш,и то най-много за 2 часа!И след двата часа трябва да си тръгнеш!?А това означава само едно: че западняра не обича детето си!После ги хвърляли по разни домове!?Ми квото повикало,това и отговорило!Аз като нямам чувство към него той за какво ми е!?
63
4
 
6
 
! Отговори
българин преди 1 година
До: номер 63 Какъв ти е проблемът?Мислиш че като си в България няма да попаднеш в старчески дом ли??? Животът не те е обрулил, и ти си като "младежите" на по 40 години на които още мама готви от вкусните домашни гозби!
62
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои са в другата крайност. Няма такова отчуждение в Западна Европа, особено в Скандинавия. Сестра ми е в Швеция от 12 години. Разказва, че там децата звънят на родителите си (говорим за телефонни разговори, не да се виждат) само ако има сериозен повод т.е. ако някой е много болен, ако ще се сгодява/омъжва/развежда или ще се ражда внуче. Има родители, които даже не знаели къде точно живеят децата им и какво работят. Та така...
61
2
 
18
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Не е само до парите. Не оставяйте да ви промиват главите. Запомнете, че най-правилно е това което вие чувствате че е правилно, а не това което някой се опитва да ви набие. Българското семейство все още е за пример.. след 20 години най-вероятно ще сме като Европа. Аз имам познати американци и не могат да повярват че вечеряме цялото семейство. Те се събират на масата 1-2 пъти в месеца. Всеки се спасява поединично
60
2
 
9
 
! Отговори
Либераст пита : преди 1 година
Кирчо напуснал ли е татко Петко..?........ ПП са противни подлеци.
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много е лошо да имаш комплекси ! Не им се месете в на хората работата ще живеят както си искат....на вас щом не ви пречат
58
1
 
8
 
! Отговори
българин преди 1 година
До: номер 59 (от село) Не става въпрос за това! Технически ти живееш отделно от родителите си, нищо че сте в една къща.Три етажа - това са все едно три апартамента в една кооперация. Мой братовчед като се ожени си купи нов апартамент да живее отделно. Обаче за да си позволи този лукс отиде да работи в Йемен няколко години, че с нашите заплати жив зян - и кучешка колибка не можеш да купиш! А в Йемен е гражданска война, навън бели хора - само с въоръжена охрана!
57
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
90% от западняците свършват в старчески домове и няма кой да ги погледне.
56
0
 
13
 
! Отговори
Маро ле, Маре преди 1 година
Ами жилище се купува с пари, младежите трябва да теглят кредити, а те - кредитите се изплащат от заплати. Кой да плаща тези кредити, като така ревеш, че младите не заслужавали високи зплати. Ами, ако са учили защо да не получават достойни заплати? Иначе родителите да плащат кредита на детето? Ти твоето жилище как го купи - сподели опит - полезен ще е за всички. Кой младеж доброволно ще се тъпче натясно с родители, ако има възможност да е самостоятелен?
55
3
 
24
 
! Отговори
Георги преди 1 година
А евростат показва ли колко са разводите в Европа? Айде стига вече Европа това , Европа онова.. България беше еталон за семейство и ценности, за жалост ни направиха същите като европейците - хора без морал и без семейни ценности. Кой кога си напускал семейството. Когато е готов, тогава го напуска. Аз съм на 40год и родителите ми живеят в съседната къща. Децата си растат с баба и дядо, дъртите се радват на внуци. Аз мога да им помагам на старини.. В Европа не си познават съседите, кучета
54
2
 
16
 
! Отговори
Т.Шак преди 1 година
Западните майки не умеят да правят баница и затова децата им бягат от тях и не ходят да ги видят с години. Това ли искате? Децата ви да се отчуждят от вас? Гонете ги тогава от къщи, ама като остареете, не се оплаквайте, че са ви захвърлили в старчески дом!
53
4
 
9
 
! Отговори
Т.Шак преди 1 година
Друго си е на мама баницата. Не е луд този, който я яде. Какво сте се заяли с децата бе! Какъв е проблемът? Що да не живеят при мама и тате?
52
4
 
22
 
! Отговори
от село преди 1 година
Баща ми направи къща на 3 етажа.В най-горния живея аз,в средния-брат ми,който е женен,а на първия майка и татко,и всяка вечер сме си заедно!Та не разбрах евроданък ли ще плащам за това,защото съм изостанал див балкански субект,или ще ми се размине!?
51
4
 
13
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 1 година
Щото сме най-бедни, затова и най-късно! Ако мама и тате имат пари да купят апартамент или му построят къща - ще си обере крушите още на 18 години, бъдете сигурни!!!
50
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бъгларите са простааациии... мега загубеняяяяцииии ...
49
5
 
5
 
! Отговори
Птицеферма преди 1 година
В "семейни гнезда" живеят предимно мисирките, пишещи подобни глупости.
48
3
 
9
 
! Отговори
Няма спирка за Петя преди 1 година
До редакцията на Днес: Стига вече, приберете си я таз Петя някъде на сришно място. Как не спря да пише едни и същи глупости през няколко дни, ето и едно от последните й повръщания: https://dnes.bg/eu/2022/09/01/mladite-bylgari-sred-nai-kysno-napusnali-semeistvoto-sred-stranite-v-es.542203Не разбирате ли, че тя дразни и без друго изнервения народ? Ами ако на всички млади плащаха като на нея по няколко пъти за една и съща глупост, то и те може би щяха да могат да си купят самостоятелни жилища