ЕП настоява да ратифицираме истанбулската конвенция

Парламентът настоява за Рамковото решение на ЕС относно борбата с расизма
15 сеп 2022 22:51, Петя Славова
158
ЕП настоява да ратифицираме истанбулската конвенция
Снимка: БГНЕС

Членовете на ЕП отново изискват от България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия, както и от самия ЕС, да ратифицират Истанбулската конвенция. Това съобщава пресслужбата на Европарламента до медиите след заседанието днес.

Евродепутатите направиха оценка на положението с основните ценности в ЕС през 2020-2021 г., набелязаха проблемни области и предложиха начини за по-ефективна защита на свободата, равенството и върховенството на закона. Текстът беше одобрен с 410 гласа "за", 131 гласа "против" и 42 гласа "въздържал се".

Парламентът категорично осъди случаите на отблъскване по границите и насилието срещу мигранти, както и криминализирането на хуманитарни работници и активисти. "За да не бъде "Фронтекс" съучастник в тези действия, членовете на ЕП искат от нея да преустанови дейността си в държавите членки, в които те се случват", добавят от пресслужбата на ЕП.

Представителите на страните членки осъждат движенията, обявяващи се срещу равенството между половете и срещу феминизма, които системно атакуват правата на жените и ЛГБТИК+ лицата, и осъждат отстъплението от правата на жените (включително сексуалното и репродуктивното здраве), като подчертават по-специално събитията в Полша, Словакия, Хърватия и Литва. Те приветстват пакета от мерки за установяване на неизпълнение на задължения от юли 2021 г. срещу Унгария и Полша - първият случай, в който Комисията започна конкретни производства в защита на правата на ЛГБТИК лицата, пише "24 часа".

Парламентът също така настоява за пълното прилагане на Рамковото решение на ЕС относно борбата с расизма и ксенофобията и приветства предложението на Комисията за включване на словото на омразата и престъпленията от омраза в списъка на престъпленията в ЕС. Според членовете на ЕП, държавите членки трябва да се заемат и с продължаващия структурен расизъм (включително полицейското насилие срещу ромите), и призовават за подобрения в наказателното правосъдие, образованието, жилищното настаняване и заетостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС е диктаторска, феодална организация, ограбваща суверенитетите на европейските народи. Колкото по-рано се разбере това, толкова по-голям е шанса ни да осъзнаем, че е необходимо сами да поемем контрола върху нашето настояще и бъдеще. Ако разбира се желаем да имаме самостоятелна, независима държавност. Ако нямаме тази потребност може да продължим да се разтваряме в европейското блато, няма никакъв проблем.
90
22
 
4
 
! Отговори
Отивайте при ердо преди 1 година
Да, в Турция я ратифицираха. Но какво от това? Пак убиват жени. По 50 жени на месец се убиват от братя, съпрузи и роднини. Тази конвенция е за защита на жените. Разбира се, в Турция не се хареса на народонаселението, защото живее в 12 век. Явно и тук, нещата са сходни. Лицемери. Искате от ЕС само парите му. Като не сте ок с правата и ценностите му, излизайте. Присъединете се към Турция. Явно порядките там по си ви допадат. Същите са тези Словакия. Година без ЕС и ще глътнете вода и фалит.
89
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 116 съвпаденияНещо не ти са разбира бе ! Мъглява едно такова замотано ! Май сигей
88
1
 
13
 
! Отговори
дърт преди 1 година
До Уил Смит 80 -В коментара има само една "малка" грешка. ЕС няма поддръжката на хегемона САЩ, а има заповедите на сюзерена САЩ!
87
13
 
6
 
! Отговори
шияница мистик преди 1 година
Искрено се надявам да я приемем тази конвенция и то от Възраждане и БСП, за да може нашите импотентни дядки комунисти да се почувстват истински евроджендъри, щото то така или иначе не им става цукалото освен за пиkaенe :)))))))))))))))
86
19
 
6
 
! Отговори
правилно преди 1 година
Само невежи и ограничени хора могат да протестира срещу насилието върху жените и да определят те, а не самият човек какъв да бъде. Ако иска и се чувства щастлив, като хомо, да бъде- какво ме интересува? И само едно допълнение досега жалкият живот който водим не се дължи на обратните , а на Тикви, Мутри, Агенти ---и други мачовци. Убеден съм, че сред пишещите тука няма дори и един пострадал от обратен, но всички страдаме и ще страдаме от управляващите ни неграмотници....
85
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕДВА ЛИ НЯКОЙ ИМА ИДЕЯ КАКЪВ Е ТЕКСТА НА КОНВЕНЦИЯТА. ЧУЛ ОТ ТАМ,РАЭБРАЛ НЕРАЭБРАЛ
84
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕП всички са извратеняци до един Путин пускай атома бог да ги убие Содом и Гомор
83
1
 
37
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Задължава ни ЕС да приемем маймунската шарка като нещо нормално???
82
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А да излезем от ес нещат ли? ;)
81
39
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой от пишещите тук дали е чел текста на конвенцията и знаели всъщност за какво става дума? Или просто първосигнално си избивате комплексите и страховете с изливане на примитивна хомофобия, демонстрирайки манталитет от Средновековието?
80
1
 
40
 
! Отговори
Цв преди 1 година
Че откъде накъде! Това да не е диктатура, че да нямаме право на собствено мнение и ще нареждат разни мухъли там?
79
2
 
20
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Путин да фърга атома и сичко да приключва ! Нимой повеке така !
78
1
 
34
 
! Отговори
Хаджият преди 1 година
"настояват, изискват" ?? А ние ако не искаме после какво? Ще ни бият ли? Гну$$ен ЕС колониализъм
77
2
 
49
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Никога няма да се съглася с Истанбулската конвенция защото тя признава третия пол. Трети пол не съществува. Има си два пола - това е природен закон. Не може човек със своите човешки закони да стои над природните!
76
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво значи - Парламентът категорично осъди случаите на отблъскване по границите - нещо като да нямаме държавни граници ли и всеки да влиза и излиза кога си поиска. Явно съм пропуснал обявяването на целия ЕС за шенгенско пространство за света!! Ба си разградения двор, скоро цяла Африка ще е в Европа.
75
1
 
3
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Бръмбари на Мухата Цеце, знаете ли "Защо съществува всичко което е назовано?"! Отговор от Вселената: "Защото мислите раждат светове."! Мислите на хората живели преди нас, са родили нашият свят. Нашите мисли ще родят света на нашите поколения. Няма открития, няма познание, няма еволюция! Всичко, което си помислим, го има в мига на неговата картина, стопляща представите ни. Вторият закон на термодинамиката се проваля. Колкото и да експандира Вселената, остават само имплозии отровни, непоправими!
74
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както е тръгнало ЕП може скоро да гласува създаването на ЛГПТИ полиция или СС служби.
73
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 86 Момичето от Дания И още нещо: разбира се, че не бива да има дискриминация -- и това е гарантирано от европейските директиви, които наистина са задължителни и са над национал-ното законодателство. . . . . . Няма такова нещо над националното защото ще е диктатура, която ще трябва да е над националното или против народа! Извратен начин на мислене! За такива които ни принуждават така да мислим има демократично решение отдавна - комбинация от въже и стълб може и як клон!
72
2
 
40
 
! Отговори
българин преди 1 година
какво ше е следващото което ЕП ше настоява да направим и защо някакви чужденци ше ме карат да мисля като тях ?! имаме си президент , министър председател , и всякакви министри лоши или добри .