Шефът на "Газпром" не е убеден, че Европа ще оцелее зимата

Алексей Милер обвни САЩ в саботажа на "Северен поток"
13 окт 2022 07:12, Нели Христова
179
Шефът на "Газпром" не е убеден, че Европа ще оцелее зимата
Снимка: БГНЕС

Главният изпълнителен директор на руският енергиен гигант "Газпром" Алексей Милер предупреди Европа за последствията от отказа от руски газ, заявявайки, че "никой не може да гарантира", че Европа ще оцелее през предстоящата зима с настоящите нива на природен газ в подземните хранилища, предаде Ройтерс.

Според Милер газът в подземните хранилища на Германия ще стигне за между 2 и 2,5 месеца.

Той също така призова за гаранции за по-нататъшната експлоатация на газопровода "Северен поток", съобщи БНР.

"Европейският съюз и Германия трябва да дадат ясен, ясен политически отговор, че са заинтересовани и искат тези тръбопроводни линии да бъдат възстановени, и да дадат гаранции", каза Милер по време на форума "Руска енергийна седмица" (Russia Energy Week).

Шефът на "Газпром" добави, че втората линия на "Северен поток 2" също е била повредена при неотдавнашния инцидент, насочен към големи руски тръбопроводи, "но определено няма изтичане на газ".

Според него, за повредените тръбопроводи "Северен поток 1 и 2" ще отнеме най-малко една година, за да бъдат поправени, като Русия все още не е получила достъп до зоната на щетите.

Милер повтори призива, отправен по-рано в сряда от руския президент Владимир Путин, за европейски газов хъб в Турция. Той също така отбеляза, че "Газпром" може бързо да увеличи доставките си за азиатския пазар.

Руският президент Владимир Путин заяви, че не страната му е виновна за високите цени на енергията, с която европейците се сблъскват в условията на предстояща зима, и добави, че Западът е този, който подхранва световната енергийна криза, предаде Ройтерс.

Той добави, че Москва ще задържи петролния износ и добив на сегашните им равнища до 2025 г., и обяви, че независимо от западните санкции Русия няма да се откаже от водещата си роля на международните енергийни пазари, съобщава БТА.

По въпроса за газовите доставки за Европа Путин изрази готовност Русия да възобнови подаването на синьо гориво към Германия и Европа, като това стане по балтийския газопровод "Северен поток 2", предаде Асошиейтед прес.

В речта си на днешния енергиен форум в руската столица той отново обвини САЩ, че стоят зад взривовете на газопровода "Северен поток 1" и на едната от двете тръби на "Северен поток 2", които причиниха огромно изтичане на газ от засегнатите тръби и ги извадиха от строя.

Путин повтори твърдението си от миналата седмица, че нападението срещу тръбите на газопровода е извършено от тези, които искат да отслабят Европа чрез лишаването й от евтиния руски газ. "Саботажът срещу "Северен поток 1 и 2" е акт на международен тероризъм, целящ да отслаби енергийната сигурност на целия континент чрез блокирането на доставките на евтина енергия", каза той и добави, че според него САЩ искат да накарат Европа да си купува по-скъпия втечнен природен газ. "Именно тези, които желаят разрив в отношенията между Евросъюза и Русия, стоят и зад саботажа срещу "Северен поток", каза той.

Путин отново се обяви против намеренията на Запада да въведе ценови тавани за износа на руски енергоносители с думите, че "Русия няма да действа против здравия разум и да плаща за благополучието на другите".

"Няма да доставяме енергоносители на страни, които наложат таван на цените", каза той. "Бих искал да предупредя тези, които вместо делово сътрудничество и пазарни механизми се опитат да си послужат с мошенически номера и грубо изнудване, че ние няма да направим нищо в свой ущърб."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
4
 
15
 
! Отговори
Урсула Антоанета преди 1 година
Да ядат пасти като нама хляб!
132
10
 
9
 
! Отговори
на него му се живело преди 1 година
Ти сигурен ли си ,че при един марионетен режим на Путин във Бя ще живеш добре ?АЗ съм сигурен че без малко лишения няма да победим Путин ,е ти като си фен на Путин естествено гледаш да деморализираш и уплашиш обществото във ситуация че ние сме във НАТО ти се явяваш предател ,ако говориш така във Русия против Русия Путин веднга ще ти затвори устата може и за винаги !
131
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опита за изнудване не мина и сега молби купувайте ни газа. Нека си го дават на приятелските държави много газ за малко пари.
130
9
 
18
 
! Отговори
Другарю Милер преди 1 година
Вие се грижете за това,което Ви е работа,тоест търсете къде и на кого да продавате руски газ,който нито е евтин,нито е чиста проба търговска стока,а си е маскирано политическо оръжие.След като направихте "чудеса от храброст" да се лишите от сигурния и платежоспособен Европейски пазар,то сега ще трябва да търсите някакви трудни решения,защото нямате тръбопроводи към Азия,с които плашите. Европа не я мислете.Тя е оцелявала много дълго и преди изобщо да го има Газпром
129
1
 
7
 
! Отговори
и на баба ми ....... преди 1 година
И се живеше от 39-до--50г като на нормален човек ,ама цял живот от бачкане и до морето не можа да отиде да купи една кола и половин апартамент и колко фасул и сланина и постен картоф се е изял за да могат по младите да се устроят вув града ! Като сме се хванали съсПутин гуша за гуша така ще е ние юе минем на сух хляб а те ще станат канибали !
128
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа ще оцелее. С газ без газ ще бъде Европа винаги.
127
7
 
11
 
! Отговори
Да бе! преди 1 година
Човек има казва ,че ще поскъпва всичко понеже ресурсите намалят или ги няма. Ония му викат да ядял хляб и сирене и да се движил с градски транспорт. В кой век ще се връщаме и защо? Щото сме европейци, извинете
126
16
 
8
 
! Отговори
Алън Грант преди 1 година
Dnes.bg се превърна в платформа лансирайки руските опорки.
125
3
 
6
 
! Отговори
до 136 преди 1 година
Моля ти се ,ако тръгнрш със грсдския няма да се случи кой знае какво не е задължително да мисля как се оправяте със три джипа във семеиството ви ! всяка кифла се настанила във нова кола а вътре мирише на парфюм от 300 лв -- да яде ляб сирене и чесън и да *** със градския както правеше баба и ,много големи станаха някой ! майка и чистачка тя играчка ,да слизат от колите и бегом марш по азимута а.аааа !
124
6
 
13
 
! Отговори
До 136 преди 1 година
Прав си, но на нашите политици не им дреме за теб и мен. Те взимат доста повече лев и са много силни в плюенето по Русия, преименуването на улици, гонене на дипломати. Тях цената на хляба и бензина не ги бърка.
123
9
 
17
 
! Отговори
Може да прозвуча преди 1 година
особено цинично, но според мен всеки с два грама мозък и особено всеки, който е на работа от 9 до 5 и 30, знае, че тази зима, считано от 5 декември, с влизането в сила на първите санкции срещу руския нефт ще има още един скок в цените на горивата, а от там и скок в цените на всичко. От това живота в ЕС ще стане още по-хубав, особено за ходещите на работа. Как мислите? Основателно ли е притеснението ми или съм поредния "путинофил" или какъвто е актуалния термин за инакомислещите тази седмица?
122
0
 
7
 
! Отговори
Не Трол преди 1 година
Не че нещо, но като им гледам тренда, шефовете на разни компании и хора на отговорни постове, не знам Европа, но тоя да не залита по стълбите. Бог да го пази. И още нещо, зимата иде не само за Европа, ще се смеем на пролет.
121
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За целия свят е ясно кой спука тръните и защо. Путин го казва ясно и в очите, но на ЕС някак не му е удобно и не му се вярва. Американците ще измислят някоя по-правдоподобна истина -царе са в това да казват само истини.
120
8
 
6
 
! Отговори
кратуните им дебели преди 1 година
Ни за война ни за нищо не се чувстват виновни ,а що деца изтрепаха във Украйна ! Украйнците 10 г тормозили донецк та Донецк е укрйнска територия отцепена със силата на руското оръжие !И как го издокараха да се водят спасители на двете отцепени от тях самите украйнски територии ,сега пък всеки ден бутат по 20 блока със спящи за наказание за Крим който също е окупиран от тях ! до крак щяха да избият украйнците защото не им се подчиняват добре ,че НАТО им помага със оръжие !
119
5
 
9
 
! Отговори
.!. преди 1 година
Евтин руски газ няма. Има газ излизащ през носа.
118
8
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Холандците затварят оранжериите, а германия затваря фабриките... но европеидните про'с'таци имали дърва... сигурно се надяват напролет и ч'рката на Путин да ги храни.
117
8
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Евроатлантизмът ще топли и храни европейците, както комунизмът... може и по-малко де, защото затлъстяването не е полезно, пък и по-малко со2 трябва да се изпуска.
116
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О боже, О БОЖЕ! Европа умира о боже
115
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма защо да се тревожи дали Европа ще оцелее зимата, а дали той самият ще оцелее до зимата. Много като него започнаха да се спъват и падат от прозорците в последно време.
114
2
 
2
 
! Отговори
Ала бала преди 1 година
До (по долу) Коууулллега. Аз кво ще ползвам си е моя работа. Ти мисли за себе си. НОНЯЛ