ЕП реши: В управителните съвети 40% ще са жени

Новите правила няма да се отнасят за малките и средните предприятия
206
ЕП реши: В управителните съвети 40% ще са жени
Снимка: БГНЕС

40% от длъжностите за директори без изпълнителни функции трябва да се заемат от жени.  Ще се прилагат възпиращи санкции за дружества, които не спазват правилата, реши Европейският парламент.

Новите правила няма да се отнасят за малките и средните предприятия с по-малко от 250 служители.

До юли 2026 г. всички големи дружества, допуснати до борсова търговия в ЕС, ще трябва да вземат мерки за увеличаване на броя на жените в техните ръководства.

Приемането на т.нар. директива относно „Жените в управителните съвети“ във вторник идва десет години след като предложението бе направено за първи път.

Тя има за цел да въведе прозрачни процедури за набиране на персонал в дружествата, така че до края на юни 2026 г. най-малко 40% от длъжностите за директори без изпълнителни функции или 33% от всички директорски длъжности да бъдат заети от дами.

Съгласно новите правила, заслугите трябва да останат основният критерий в процедурите за подбор, които следва да бъдат прозрачни. Дружествата, допуснати до борсова търговия, ще трябва веднъж годишно да предоставят на компетентните органи информация относно представителството на половете в управителните съвети и, ако целите не са постигнати – планове за тяхното постигане. Тази информация ще се публикува на уебсайта на съответното дружество и ще бъде леснодостъпна.
 
Малките и средните предприятия с по-малко от 250 служители са изключени от обхвата на директивата.

Държавите членки трябва да въведат правила за ефективни, възпиращи и пропорционални санкции, като например глоби, за дружества, които не прилагат открити и прозрачни процедури за назначаване. Съдебен орган може също така да отмени избрания от дружеството управителен съвет, ако принципите на директивата са нарушени.

След като Парламентът и Съветът официално одобриха споразумението, директивата ще влезе в сила 20 дни след публикуването ѝ в Официален вестник на ЕС. Държавите членки ще трябва да приложат правилата в срок от две години.

Европейската комисия за първи път представи предложението си през 2012 г., а Европейският парламент прие преговорната си позиция още през 2013 г. Досието беше блокирано в Съвета за почти десетилетие, докато министрите по заетостта и социалните въпроси най-накрая постигнаха съгласие по позиция през март 2022 г. Преговарящите от Парламента и Съвета се споразумяха през юни.

През 2021 г. само 30,6% от членовете на управителните съвети на най-големите дружества, допуснати до борсова търговия в ЕС, са били жени, като разликите между държавите членки са значителни (от 45,3% във Франция до 8,5% в Кипър). Дори и с увеличаването на представителството в управителните съвети, през 2022 г. по-малко от 1 на 10 от най-големите дружества, допуснати до борсова търговия в страните от ЕС, имат жена председател или главен изпълнителен директор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
3
 
14
 
! Отговори
както е тръгнало преди 1 година
Моля ЕС да заповяда на Турция, Иран, Ирак, Катар, Суадитска Арабия да имат задължително на най-високите си постове жени! имат срок до края на световното първенство по футбол да изберат новите си лидери, иначе им обявяват война!
112
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали според евроатлантиците, пола е плаващи понятие?И всеки може да се самоопределя, както желае.А, сега де?!
111
1
 
11
 
! Отговори
Яcнooo! преди 1 година
3нaчи, Kиpo e 60%, Лeнa 40%...
110
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не е ли по-добре 100% да са специалисти, които си разбират от работата, вместо 40 % жени?
109
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз ще гласувам за марето габриел да я направят шеф на шефовете и да ви се скара строго както се скара на таллибаните
108
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се спасяваме от тази лудост, докато можем.
107
0
 
9
 
! Отговори
Франко преди 1 година
До ВиоОтдавна няма такова нещо като ''образование''. Навсякъде! Поне да се уповаваха компаниите на опита или обучението на кадри,но уви! Вече ако сте си мислели,че само в българската *** е пълно с некадърници, то вече са на европейско ниво и в най-големите европейски институции.
106
1
 
23
 
! Отговори
Вио преди 1 година
Аз съм жена с добро образование. Не смятам, че ние жените трябва да сме пробутвани някъде, защото така е решил ЕП. Хората се наемат на базата на опит и образование /или поне това е идеята/, не на базата на пол или цвят на кожата...
105
9
 
2
 
! Отговори
до 113 преди 1 година
абе , като гледам и в Европа и в Америка си живеят екстра - дори и да са с жени началници и да са джен-дъри и тнт .
104
1
 
9
 
! Отговори
Ррррр преди 1 година
До вуте 116 - Ще видиш ти, когато феминистките издействат решение на ФИФА да не се допуска до участие в първенства отбор, в който 40% не са жени! Ще делите футбола на мъжки и женски, така ли? Ще видите вие!
103
1
 
10
 
! Отговори
Долу скапания ЕС преди 1 година
ако това не е фашизъм на Ес пък на! след 20 г синьо с жълти звезди ще като свастиката! НЕПРИЕМЛИВО! защо квоти само за чантаджийството? зашо няма за миньори, монтьори, строители, военни, полицаи, тираджии... това дискриминация отвсякъде по пол!
102
1
 
10
 
! Отговори
Ти си досетлив човек преди 1 година
До 40% жени 20% деца .. - Ами да! Накъде без Грета Тунберг? Сигурно ще се намерят и други като нея.
101
6
 
1
 
! Отговори
до 114 преди 1 година
Разбирам колко ти е тъжно че ти остават само още 2 години възможност да "биеш жена си с винкел по главата" (използвайки твоята българска терминология) .
100
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Форумният женомразец направи ли си вече харакири или още плаче заради това несправедливо решение?
99
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плюя на ЕП. Българино! Да ти е честито членството в Европейския съюз! Скоро не само ти , но и твоите деца ще са гейове. Женати ще те бие с винкел по главата . И само да си помислиш да се оплачеш ,ще бъдеш вкаран в затвора. Още си трайте зомбирани овце. Това заслужавате.
98
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е ако не намеря 40% качествени жени, да върна кадърен човек само защото е мъж ли, баsи тъnaциTe тия са толкова излишни,че нямам думи.
97
0
 
16
 
! Отговори
Astarot преди 1 година
Вкараха oвцe на квотен принцип на всички висши длъжности в Европа и затънахме до колене... На чело с тоя уpунгeл Урсула. Сега какво стана с "частните компании имат право да правят, каквото сметнат за правилно в името на печалбата си..."?
96
2
 
8
 
! Отговори
Дрът Пърч преди 1 година
Въпроса е какво се иска от жените - да бъдат работнички или майки. И двете е трудно. Ниската раждаемост е смърт за всяко общество. Затова и ЕС загива.
95
0
 
2
 
! Отговори
Само Мъск ! преди 1 година
ДА прати по едно копче за гасуване и да изчисти плявата! - като на пилето!
94
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жените на управителите ще си назначат.