Какво представляват танковете "Леопард 2" и защо Украйна ги иска?

Произведеният в Германия танк влиза за първи път в употреба през 1979 г.
21 яну 2023 22:06, Йоана Цонева
373
Какво представляват танковете "Леопард 2" и защо Украйна ги иска?
Снимка: БГНЕС

Какво представляват танковете "Леопард 2"?

"Леопард 2" е основен боен танк, произвеждан в Германия, с обсег на действие около 500 км. За първи път влиза на въоръжение през 1979 г. и развива максимална скорост от 68 км/ч (42 мили в час). Снабден е със 120-милиметрово гладкоцевно оръдие като основно въоръжение, въоръжен е и с две коаксиални леки картечници.

Освен че се използва от германската армия, "Леопард 2" е на широка служба в Европа, като повече от дузина държави използват танка, както и редица други държави, включително Канада. Танковете са били използвани в Косово, Босна, Афганистан и Сирия (от Турция), където няколко от тях са загубени от противотанкови ракети.

Защо Украйна ги иска?

Украйна заяви, че има спешна нужда от по-тежка броня във войната си срещу руската инвазия. Киев разполага с ограничени количества танкове, повечето от които са от съветската или постсъветската епоха.

Освен че подчертава убеждението си, че Москва възнамерява да започне нова значителна офанзива през следващите месеци, Киев и много от неговите съюзници смятат, че войната ще приключи по-бързо, ако Русия бъде победена на бойното поле в собствените контраофанзиви на Украйна за връщане на окупираните от Русия територии.

Макар че Украйна спечели значителни победи - в битката за Киев в началото на войната, както и в Харковска област и около Херсон на юг - тя е затруднена от недостига на танкове за подкрепа на операциите си и се сблъсква с руските сили, които все повече разполагат с по-модерни и способни Т-90.

Още по темата
Широката наличност на "Леопарди" - включително в съседна Полша, която иска да ги достави на Украйна - ги прави подходящи за Киев.

Украйна предполага, че се нуждае от 300 танка, докато западните анализатори смятат, че 100 вероятно биха могли да променят баланса на войната.

И така, какъв е проблемът?

Тъй като танковете са доставени на държави с лицензи за износ, Германия може да наложи вето върху реекспорта, въпреки че в четвъртък Полша предложи просто да пренебрегне Германия и да изнесе своите "Леопард 2" независимо от това.

Позицията на самата Германия е противоречива. Тя предпочита многостранен подход по отношение на доставките на оръжие за Украйна, отколкото да се вижда, че действа едностранно.

Въпреки че Германия е доставила голямо количество оборудване на Украйна, включително бронирани автомобили, тя се бори и с традицията си на антимилитаризъм след Втората световна война. Доставката на основни бойни танкове се разглеждаше като проблематична поради техните много по-очевидни нападателни способности.

Германия се опита да обвърже доставката на "Леопард 2" с по-широка коалиция, която да достави други танкове, включително американски "Ейбрамс" - танк, който според експертите е по-малко подходящ за войната в Украйна поради големия си разход на гориво.

Какъв е аргументът срещу доставката на танковете?

Противниците смятат, че доставката на танкове би била ескалация на участието на страните от нато във войната, което би увеличило риска от разпространение на войната. Украйна заяви, че ще използва танковете само в рамките на международно признатите си граници, докато поддръжниците твърдят, че Москва е тази, която продължава да ескалира конфликта, мобилизирайки все повече войски, насочвайки се срещу гражданската инфраструктура и отправяйки прикрити заплахи за ядрени удари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
20
 
25
 
! Отговори
До 258 преди 1 година
Така де. Русия се бие сама срещу 50 и повече държави ! Ти самият го каза. И продължава да напредва. Направи много добра реклама на Русия. И не толкова добра за НАТО и сие !
149
4
 
14
 
! Отговори
киро кухото преди 1 година
Сега остана само да пратим и наща фрегата Дръзки ;-))) Гордоста на българската армия.
148
14
 
23
 
! Отговори
До 266 Иванов преди 1 година
Т 90М Прорив от две седмици са на фронта. ЖП ешелони всеки ден пристигат там, има достатъчно кадри. Заводите зад Урал бачкат на пълна пара 24/7 и увеличават оборотите. За ресурсите за това производство няма нужда да говорим дали Русия има. А от снощи руските части са пробили линиите в Запорожие, освен че продължават настъплението след Соледар и затварят обръча около Артьомовск (Бахмут според укрите) ! Те и Тигър бяха (уж)по добри от Т 34 през Втората световна война...особено при Прохоровка !
147
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Задължително да немските танкове да им сложат и по един пречупен кръст, за по голяма автентичност.
146
6
 
21
 
! Отговори
Берлинската стена преди 1 година
Нато даде само 14 танка на Украйна в Рамщайн! Германия отказа да даде Леопард и ще продължи да отказва! За какво си говорим тук??
145
11
 
11
 
! Отговори
Берлинската стена преди 1 година
Няма значение защо ги искат, защото ние няма да ги дадем! Въпреки натиска от САЩ! Ние немците не искаме!
144
19
 
7
 
! Отговори
ссс преди 1 година
Каквито и танкове да вземат срещу руските корита, все ще е добре.
143
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 250.Тия в Одеса,които ги запалиха живи уж футболни хулигани,терористи ли бяха?Тия по,които в Мариупол шайката на Коломойски,която дойде с БМП-та и започна да стреля терористи ли бяха?
142
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До: Иванов. Т-90 си воюват там и по отзиви се представят отлично!!! Армата още се подготвя, но тя действително има проблеми с трансмисията... Вероятно ще и сложат по слаб мотор
141
11
 
24
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Украйна няма никакъв шанс да победи Русия по земя или въздух. Може да я победи само в информационната война, колкото и танкове да даде Запада винаги ще са по-малко на брой от руските. 450000 украинци вече не воюват едни са мъртви другите ранени. В Соледар за две седмици са напуснали земята по неофициални данни 20000 укроса за сравнение СССР за десет години в Афганистан има 14 000 жертви. Нямат човешки ресурс, нямат производство на оръжия само на просия карат и как ще я спечелят тази война.
140
11
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Видяхме ги техните т90 колко струват затова не смеят да ги пуснат там и Армата им ще станат лигитимна руска цел
139
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Внимателно прочетох статията и ми стана ясно , че лизaчите на крaвaрски тoпки здраво , ама много здраво ядат мeчешкия.
138
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Леопардите са апетитни цели за корнет и хризантема даже Т-72 серията има шансове срещу тях особено Т-90М
137
5
 
11
 
! Отговори
Защо Украйна ги иска преди 1 година
Защото каквото и да вземат все ще свърши работа
136
13
 
11
 
! Отговори
До 250 преди 1 година
До 2014 когато Путин вкара терористи в Крим и Донбас никой по никого не е стрелял. По украйнските телевизии се говореше 90% на руски и никой нямаше никакви проблеми. Само да те информирам драги ми заблуден русофиле, че така наречените "украйнци", които уж искаха 2014 автономия реални бяха затворници от основни от Ростов на Дон и това ти го казвам като човек, който последните 10 години е бил много кратно в този район. Това,че ти си обучен от руска пропаганда не означава, че си прав.
135
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Танковете са старички но превъзхождан новите руски такива.Особено с двигателите.Руските двигатели прегрявати и имат и други проблеми.И никой няма да си даде танк да го изкопират или да му тестват броните и т.н.Щото да пленят поне един е достатъчно.Дивашкото племе не могат да го спрат така както и преди векове са дошли от изток.
134
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен Беларус (който е заложник) фашистка Русия няма нито един реален съюзник в тази война. Ежедневно губят по един батальон от робите си в Украйна и бройката ще расте с всяка доставка на оръжия от цяла Европа и САЩ. Всеки божи ден някой от шайката на джyджето реве, че се бият срещу НАТО...
133
6
 
13
 
! Отговори
До 247 преди 1 година
Точно Ирак ли избра да лъжеш ха-ха-ха където повредиха само 1 абрамс и до края на инвазията (която беше 19 дена, а не 11 месеца ) го бяха върнали на фронта ... Колко смешен *** си хаха
132
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще чакаме Путин да умре като Франко и да дойде демокрацията в Русия.
131
10
 
19
 
! Отговори
Федерален резерв преди 1 година
Летящите килимчета са най-подходящи за Украйна.С мотиви от стодоларова банкнота.