Какво представляват танковете "Леопард 2" и защо Украйна ги иска?

Произведеният в Германия танк влиза за първи път в употреба през 1979 г.
21 яну 2023 22:06, Йоана Цонева
373
Какво представляват танковете "Леопард 2" и защо Украйна ги иска?
Снимка: БГНЕС

Какво представляват танковете "Леопард 2"?

"Леопард 2" е основен боен танк, произвеждан в Германия, с обсег на действие около 500 км. За първи път влиза на въоръжение през 1979 г. и развива максимална скорост от 68 км/ч (42 мили в час). Снабден е със 120-милиметрово гладкоцевно оръдие като основно въоръжение, въоръжен е и с две коаксиални леки картечници.

Освен че се използва от германската армия, "Леопард 2" е на широка служба в Европа, като повече от дузина държави използват танка, както и редица други държави, включително Канада. Танковете са били използвани в Косово, Босна, Афганистан и Сирия (от Турция), където няколко от тях са загубени от противотанкови ракети.

Защо Украйна ги иска?

Украйна заяви, че има спешна нужда от по-тежка броня във войната си срещу руската инвазия. Киев разполага с ограничени количества танкове, повечето от които са от съветската или постсъветската епоха.

Освен че подчертава убеждението си, че Москва възнамерява да започне нова значителна офанзива през следващите месеци, Киев и много от неговите съюзници смятат, че войната ще приключи по-бързо, ако Русия бъде победена на бойното поле в собствените контраофанзиви на Украйна за връщане на окупираните от Русия територии.

Макар че Украйна спечели значителни победи - в битката за Киев в началото на войната, както и в Харковска област и около Херсон на юг - тя е затруднена от недостига на танкове за подкрепа на операциите си и се сблъсква с руските сили, които все повече разполагат с по-модерни и способни Т-90.

Още по темата
Широката наличност на "Леопарди" - включително в съседна Полша, която иска да ги достави на Украйна - ги прави подходящи за Киев.

Украйна предполага, че се нуждае от 300 танка, докато западните анализатори смятат, че 100 вероятно биха могли да променят баланса на войната.

И така, какъв е проблемът?

Тъй като танковете са доставени на държави с лицензи за износ, Германия може да наложи вето върху реекспорта, въпреки че в четвъртък Полша предложи просто да пренебрегне Германия и да изнесе своите "Леопард 2" независимо от това.

Позицията на самата Германия е противоречива. Тя предпочита многостранен подход по отношение на доставките на оръжие за Украйна, отколкото да се вижда, че действа едностранно.

Въпреки че Германия е доставила голямо количество оборудване на Украйна, включително бронирани автомобили, тя се бори и с традицията си на антимилитаризъм след Втората световна война. Доставката на основни бойни танкове се разглеждаше като проблематична поради техните много по-очевидни нападателни способности.

Германия се опита да обвърже доставката на "Леопард 2" с по-широка коалиция, която да достави други танкове, включително американски "Ейбрамс" - танк, който според експертите е по-малко подходящ за войната в Украйна поради големия си разход на гориво.

Какъв е аргументът срещу доставката на танковете?

Противниците смятат, че доставката на танкове би била ескалация на участието на страните от нато във войната, което би увеличило риска от разпространение на войната. Украйна заяви, че ще използва танковете само в рамките на международно признатите си граници, докато поддръжниците твърдят, че Москва е тази, която продължава да ескалира конфликта, мобилизирайки все повече войски, насочвайки се срещу гражданската инфраструктура и отправяйки прикрити заплахи за ядрени удари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 200 Как можеш да сравняваш тежък танк като Тигър с Т-34,сравнявай ги с ИС-2 от който Тигър е ял бой,а Пантерата изобщо не е била кой знае,какво,само дето е тежала повече,затова и руснаците пускат Т-34 с 85мм оръдие.При Курск не Тигрите са били толкова успешни,а това, че генерал Ростимиров вкарва танковете в тясно място между едно дере и жп линия.Там се губят много танкове от удара на авиацията и немското оръдие 88мм
169
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На няколко пъти особено в малките часове имаше груба манипулация на лайковете дори лице което си признава и или се хвали че го прави което нарича опонентите си русофили. Малко сложно се получи но това е истината.
168
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най накрая да им изпратят "дебелата Берта" и да мирясат.
167
5
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
До Анонимен---при Курск съотношението на загубите при танковете е следното: при Пантерите 1:5, при Тигрите 1:12. Няма да уточнявам в чия полза.
166
7
 
3
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
До Анонимен ръчното зареждане прави стрелбата по-бърза и подбира необходимия снаряд - фугасен, кумулативен, трасиращ, димен, запалителен и др. Леопардите работят с шест вида снаряди а командирите на екипажите предпочитат ръчно зареждане.
165
4
 
10
 
! Отговори
Как какво преди 1 година
Вторични суровини по територията на Донбас.
164
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Питайте Кюрдите за Леопард 2 ? През 2016 година в Сирия Кюрдите унищожиха рота турски танкове Реопард2 за един ден с ПТУР-Фагот старо съветско оръжие. Леопард 2 е тежък танк с екипаж от 4 човека и ръчно зареждане. Практически тези танкове не са за открити боеве по скоро за градси където може да се скрие. Защото е много тромав и бавно става стрелбата а и трябва сериозно обучение най рано до година евентуално ВСУ може да се сдобият с 10 танка.
163
12
 
12
 
! Отговори
Берлинската стена преди 1 година
Немски танкове с един Хакенкройц за автентичнаст-мечтата на всики нео нацист в Европа! Даа ама Германия каза - Nein!
162
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 281.И къде ги видя тия 3000 Ф-35.Още не е почнато масово производство,а са само няколко броя. Те нашите Ф -16 още не могат да ги направят.А американците не пращат модерно оръжие,защото нямат такова.И прехваления ти Химарс освен няколко склада с боеприпаси не поразил нищо съществено,за да е успешен трябва да е с касетъчна бойна глава.Това,което накара руснаците да се оттеглят е численото превъзходство на украинците в жива сила в дадения момент.
161
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напишете леопард 2 сирия в ютюб и ще разберете как са развенчани
160
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И те най вероятно ше са като пацерфауст2000 от които една не остана действаща
159
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Fool.Тия Джавелин бяха успешни само в началото когато руснаците бяха тръгнали като на парад,то и сега ги има,ама нищо не се чува за тях.Химарса е просто една пропаганда,за да е успешен трябва да е касетачна бойна глава иначе става да удариш някой склад в тила.Сега го ползват най-вече на стрелят по цивилни там,където няма РЗК."Леопард 2" е създаден да се противопостави на Т-64.Ако това е гледната точка и основния танк на украинците в момента е именно Т-64,значи"Леопард 2" е по-добрият вариант.
158
15
 
16
 
! Отговори
абе преди 1 година
колкото и да са стари тия немски трошки, руснаците веднага успешно ще ги превърнат на скрап, даже укрито няма да има време да му види куполния номер!
157
20
 
18
 
! Отговори
Fool преди 1 година
До 275 Титър е в пъти над Т-34 технологично и ги превъзхождат по всеки един показател на бойното поле. Разликата я прави способността за производство и количеството. Преди да говориш вземи малко научи история. В края на войната 1 Тигър трябва да унищожава 10 Т-34 за да запази баланса, "само" до 1 към 8 го докарва. Колко е стар Леопард няма значение, то Стингър, Джавалин и Хаймарс са стари, ама пръскат руските гъзяги...
156
30
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уф, като чета как Русия се биела с 50 държави, падам от смях... Русия е тотално западнала и бедна страна. Вместо да се концентрира върху качеството на живот на крепостниците, тя води войни... Внася снаряди от Иран и КНДР. За дроновете с двигател от косачка да не говорим- те бяха унищожени до един. Влезе ли малко модерна техника там, край с вaтeнките. Тотален край. За момента Украйна получава 40-годишна западна техника. Получи ли нещо ново, ела да видиш.
155
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де, ако и Леопард не свърши работа, какво ще изпратите на Източния фронт ?
154
20
 
14
 
! Отговори
до 281 преди 1 година
Не ви ли омръзна на бедните русофили да плямпате как САЩ и НАТО воюват срещу Русия?! Не са изпратили ЕДНО модерно оръжие на Украйна. НАТО има 3000 Ф-35 и какви ли не последен писък на модата оръжия. Е, Германия достави 1 ТЕСТОВ брой Ирис-Т. Хаймарс са на 40 години (предостатъчни да се гаврят с руските "безаналогови" бракми), има много по-модерни модели с по-голям обсег. Но НАТО разчиства ненужното старо оръжие. Виж, скоро Русия отговор няма да има. Ще останат само СССРските ядрени глави.
153
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се окаже вярна приказката, която пуснаха още в началото на операцията - САЩ и НАТО ще воюват с Русия до последния украиинец. Така след войната Полша спокойно ще си прибере Лвов и западните части и ще се разпарчетоса държавата наречана Украйна
152
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До зозо.Не е ли редно първо за Украйна да се мисли,какво е сега,а това, какво я чакало Русия има време.Като гледам нещата в момента не отиват на добре,а на тия танкове не разчитай.Първо трябва екипаж да се обучи.Второ са стари.Трето трябва да се събират от доста страни.Германците могат след година да пратят 20 "Леопард 2" и 88 "Леопард 1" евентуално след година.
151
12
 
11
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
..вместо да искат мир, искат танкове .. кой ще иска ги кара и до кога .. а ...