Зад стените на църквата: Какво е да си гей и свещеник?

Чарли Бел: Чувствам се като второкласен гражданин в Англиканската църква
Обновена: 23 яну 2023 21:23 | 21 яну 2023 10:07, Йоана Цонева
113
Зад стените на църквата: Какво е да си гей и свещеник?
Снимка: БГНЕС

В много отношения аз и партньорът ми сме доста скучни и конвенционални. Може и да сме се запознали чрез приложение за запознанства - нещо нормално за 21-ви век - но иначе няма нищо особено скандално или необичайно в начина, по който правим нещата. Честно казано, повечето хора не биха хвърлили око, заяви англиканският свещеник Чарли Бел за в. "Гардиън".

С изключение, разбира се, на факта, че съм свещеник в Англиканската църква - и оттук започват проблемите. Защото докато останалата част от страната изглежда е способна да види ясното и недвусмислено добро, което произтича от еднополовите връзки, църквата продължава да се бави. Всъщност години наред тя ни казваше, че в любовта ни един към друг няма нищо добро - че тя е нещо, което трябва да се избягва, да се срамуваме, дори да заличим. Нашата любов в крайна сметка е проблем.

Нищетата на подобна гледна точка става все по-очевидна за хората в Църквата и извън нея, но епископите на Църквата от години категорично отказват да кажат каквото и да било. Те - включително и епископите, които са тайни гейове - бяха принудени да мълчат под заплахите на онези, които се противопоставят на еднополовите бракове. Преди няколко години, през 2017 г., те най-накрая казаха нещо - признавайки, че историята на църквата едва ли е била положителна по отношение на ЛГБТ+ обществото, но съчетана с твърд отказ да се направи каквото и да било по въпроса. И духовенството на Църквата им каза да се махат.

Още по темата
И така, намираме се тук през 2023 г., в края на един дълъг и на моменти досаден и болезнен процес на мислене и прозрение за сексуалността в църквата. Всички знаехме, че нещо предстои, независимо дали става дума за запазване на статуквото или за някаква промяна. Това, което не очаквахме, беше неспособността на Камарата на епископите да запази хладнокръвие преди официалното обявяване.

И така, в сряда се събудихме с новината, че епископите са решили, че любовта ни все пак не е толкова лоша и че в близко бъдеще може би ще ни бъде позволено да благословим връзката си в църква. Като свещеник може би и аз най-накрая ще мога да подкрепям еднополовите двойки, които идват при нас с молба за благословия или за брак и на които се налага да отказваме.

И може би най-накрая любопитните и странни въпроси, с които се сблъскваме като духовници, скоро ще останат в миналото, защото в момента хората извън църквата наистина не биха повярвали на нещата, които ни питат за любовния ни живот, и на нещата, които трябва да поемем, за да бъдем ръкоположени - сред тях е почти натрапчивото внимание към безбрачието. Нашите свещеници, дякони и дори епископи или оказват напълно неприемлив и неустойчив натиск върху връзките си и върху партньорите си, или са активно насърчавани да лъжат. А ако сключим граждански брак с хора от същия пол, по същество също сме уволнени. Намираме се в адска бъркотия.

Проблемът обаче е, че макар епископите да ни предлагат благословии, те са спрели да ни предлагат брак. Има всякакви сложни политически и прагматични причини да не се стига по-далеч от благословиите, но някак си това не прави нещата по-добри. Все още ми се струва, че това са трохи под масата. Оставаме второкласни граждани.

За мен, както и за много от моите приятели и колеги духовници, може би разбираме политиката и прагматизма, както и реалността на ситуацията, в която се намираме. Може би знаем, че процесът на приобщаване ще бъде бавен и това е следващото стъпало по пътя. И все пак усещането е като удар в корема. Все още се чувстваме така, сякаш молим за мястото си на масата. Все още се чувстваме така, сякаш си струва да се борим, но само досега. Църквата може наистина да планира да се извини, но продължава да нанася щети.

Така че Пьотр и аз няма да се оженим скоро. Църквата все още не иска да го правим. Но промяната настъпва, макар и бавно и мъчително - и ние не се отказваме от борбата за справедливост. И един ден църквата може би ще признае нашата любов такава, каквато е в действителност - любов, която премества планини, и любов, която променя всичко.

Чарли Бел е англикански свещеник в  и член на колежа Гиртон, Кеймбридж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
6
 
! Отговори
КАЛИНКА-МАЛИНКА преди 1 година
В наше село попът е любовчия--коя от десетте божи заповеди.
46
0
 
9
 
! Отговори
птица преди 1 година
Еми правилно се чувстваш (дори и по твоята библия). Втори клас си, грешки на природата стават, какво се вреш, какво искаш? Живей скромно .
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 38 - Тествах ... Засега резултатие много ми харесват.
44
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правителството на Украйна внесе в парламента закон, изготвен по заповед на президента Володимир Зеленски, за забрана на украинската православна църква (УПЦ).
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 46 - И какво?/Официално не се толерират и се крият, като мишки.
42
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де нали в библията е забранена еднополовата любов,айде тук да,му разрешат,ами пред господ как ще го обясни и не обезмисля ли хомосексуалноста му позицията която заема!?
41
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то в българската православна църква е пълно с такива. Или сте забравили Баба Гуси и младите монаси? Сигурно гони поне 50% да са такива.
40
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опит да наложат извращенията за нещо нормално.
39
2
 
16
 
! Отговори
какво се чудим преди 1 година
всичко което е насочено срещу природата -т.е. срещу продължението на рода е ненормално и води до самоунищожение .това се среща както при човека така и при животните, но поради това че води до задънена улица в еволюцията не е масово а рядко изключение. може да се търсят много аргументи в християнската любов и пр.но дастатъчно да си спомним случая с христос и смокнята ото не дава плод а такъв е невзможно въпреки че опитите на *** продължават.
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
явно порнграфията лъхаща от социалните мрежи активира и еднополовите хора да искат част от вниманието, ами разбираме ви но и това в момента е в повече, та нЕма нужда. То това се цели, в сичко да е на показ и определени касти да управляват света, а ние да сме в казана голи и боси, подчертавам голи и боси и гладни. Статия , не на място за България в момента, я кажете кавко се случва задкулисно пак?един коментар ми изтрихте вече
37
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бяха ли свещениците тия, дето си блъскаха главите в едно книжле с името "Библия"? В това книжле нямаше ли една история за 2 града - Содом и Гомор? А и думата "содомия" не идваше ли точно оттам? Но тоя свещеник е от англиканската църква - доста неща се обясняват. Хенри VIII-ми, за да може да се развежда спокойно и да има любовници се скарва с Ватикана (защо да им плаща?) и става глава на англиканците. Та тука е свободно съчинение- драскат си каквото им скимне. Като македонците, ама с религията
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пьотр... Ингилизинът си хванал украинка, значи :) Таз година булка, догодина люлка.... или не?
35
1
 
22
 
! Отговори
До 33 преди 1 година
Чувал ли си за думи като морал, дълг, чест, ценности и т.н. - и да си ги чувал, очевадно не ги разбираш! Хомосексуализма е тежко отклонение от нормалността, ето защо е срамно и неприятно явление, ето защо и обществото не го приема. Защо е тази жажда за парадиране? ОК болен си, имаш някакво психо-сексуално разтройство, защо смяташ че общество е длъжно да ти се възхищава за което?
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Говорим си за църкви и свещеност, на оня болния пак Путин му е в акъла. Няма да си излекува повредения мозък това момче.
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако това е зле, вижте рекламата на Batwoman
32
0
 
7
 
! Отговори
Оруел: преди 1 година
Нали ви казах...
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 32 - Хаъс? С какво е по-хаотично отпреди? Изглежда острани така, но не е. Аз разлика не виждам. А и ... "виновни" и "отговорни" са прязниндуми в нашата политика, поне от 80 години насам.
30
20
 
1
 
! Отговори
Застрелянин преди 1 година
Само показва, колко озостанали и тесногръди сме ние, българите! Защо трябва да се крият нашите гей свешенници? Защо гледаме с толкова лошо око на тях?
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тва с действащото правителствоо - хаха , нямали сме редовно ,ем чи да де. няма и да имамИ. Другото не се брои, н оможе и да сте прави в нашия случай може да е за добро , да е служебно завинаги и да се менкат винаги, така няма и да излизаме от хаоса, но няма и да има конкретни виновни и е иделка
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се, сега ще редактираме и Библията, за да може да угодим на вечно ревящите и вечно недоволни гейове - всичко в услуга на новите розови суперхора. Ако утре ви накарат да си дадете децата на гейовете, трябва да го направите с широка усмивка на лице, защото те са недвусмисленото добро, а знаете вие сте зли неверници.