Вархей в ЕП: РСМ трябва да изпълни договорите, които е подписала, изцяло

Протоколите към Договора от 2017 са част от преговорната рамка, ЕК ще следи за тях
40
Вархей в ЕП: РСМ трябва да изпълни договорите, които е подписала, изцяло

"Важно е, че в случая със Северна Македония има ясно установени правила - не само в самата преговорна рамка, но и в заключенията на Съвета, с които се приема общата преговорна рамка. И тук критериите са ясни: добросъседски отношения и договорите, подписани, за да подпомогнат процеса, трябва бъдат изпълнени изцяло. И това е част от процеса на присъединяване. Европейската комисия ще наблюдава този процес, тази година отново ще следим процеса. И - да, видях за развитието на събитията. Срещнах се и с представители на  гражданите от Северна Македония, определящи се за българи, и те също ми разказаха за последните развития по темата. Но за мен обнадеждаващ е факът, че правителството в Скопие е не само запознато, но и работи върху спиране на насилието и омразата срещу българите. Видяхме незабавната реакция на правителството. Виновниците са арестувани, има полицейско разследване и надявам се - ще бъдат последващ съдебен процес. Мисля,  ние че това също ни показва нивото на ангажираност на властите". Това каза в залата на ЕП тази седмица еврокомисарят по разширяването
Оливер Вархей в отговор на депутатски въпроси.

На въпрос на Андрей Ковачев дали комисарят може да потвърди, че не само промените в Конституцията (б.р. - за вписването на българите в нея), но и спазването на Договора за добросъседство между София и Скопие от 2017 година, заедно с на двата Протокола към него, са също предмет на мониторинг от ЕК за старта на преговорите на РСМ, комисарят по разширяването отговори: "Да, потвърждавам - всички те са част от преговорната рамка. Както и Преспанското споразумение. И ЕК трябва да следи за тях. Това е част от общите политически критерии на преговорите, част от главните принципи. През есента тази година отново ще изготвим пълен доклад относно мониторинга".

"Мисля, че това, което видяхме около 4 февруари, рождената дата на общия герой Гоце Делчев, не беше окуражаващо. Надявах се на нещо повече - нещо, за което лидерите на страните се бяха споразумели, а именно - за съвместно посрещане на годишнината от рождението на общия герой. Надявам се, че следващата година ще има общо честване. И смятам, че ние всички заедно, като ЕС трябва да изпратим съобщение, че историята е обща и трябва да бъде чествана като обща, както се бяха споразумяли двете държави," каза още еврокомисарят Вархей в пленарна зала.

На въпрос от Александър Йорданов дали комисарят има информация конкретно от правителството на РСМ дали е започнал процесът за промяна на съдържанието на учебниците в образователната система, "съобразно с общоприетата научна истина от цяла Европа - така че в тях вече да не се учи за българите като врагове, фашисти, варвари, татари и прочее лъжи, които се насаждат от десетилетия насам от властите, медиите и заинтересовани кръгове в РСМ", комисарят по разширяването отговори: "Мисля, че е ясно какво точно е споразумението между двете държави, така че се надявам всичко това да бъде изпълнено. Този конкретен проблем, който Вие споменахте, също е част от договореното".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: македонияЕПВерхей
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
5
 
! Отговори
Маке преди 1 година
Вархеи ви го каза в лице. Гоце Делчев е општ герои. Македонски и блгарски. Какво повече, да ви црта ли?
33
0
 
10
 
! Отговори
До Некъф преди 1 година
Тези сърби, ония сърби, а защо България не наложи ВЕТО на започването на преговорите между Сърбия и ЕС?
32
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние не искаме да анексираме Македония нито да избиваме македонците. Нямаме мераците, които Путин има към Украйна. Имали сме желание за присъединяване преди много години, когато техните дядовци не се срамеха да се наричат българи. Сега вече не искаме хора които ни мразят да се присъединяват към нас. Това хората в РСМ трябва веднъж завинаги да го проумеят, за да се спре с тази изкуствена омраза към нас.
31
4
 
8
 
! Отговори
Некъф преди 1 година
....... но и работи върху спиране на насилието и омразата срещу българите!Тоя с кви розови очила е!!! Ония сърбомани ни трепят на всеки ъгъл, а той виждал, че работят срещу омразата.
30
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гоце в прав текст е казал, че е македонски българин, не знам дали го разбират това западняците :))
29
5
 
0
 
! Отговори
хопъл преди 1 година
До АнонименТо и тук про-ЕС бяха много повече преди да влезнем и да видим какво е всъщност...
28
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво доживяхме,Устата да ни дава уроци по история.Един Ром се опитва да печели на гърба на Македонците.Смешници сме си.До къде ще я докараме незнам.Май до фалит и Булекзит.На там отиват нещата.Радев иска да харчи милиони левове за да обучава на Българска История ЕС и САЩ.Това нормален човек ли е? Само се излагаме. На хората от ЕС и САЩ всичко им е ясно.Даже им става още по-ясно с кой си имат работа.
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ЕС не вярват на Путинистите от България.Това е логично. И Путин даваше уроци по История на Европейските лидъри,сега е в изолация и с под 10% от това което продаваше на ЕС.Та може да се репчим на Македония,но помага ли това на Нас.Радев също иска да дава уроци по История в ЕС и САЩ.Все едно там не познават Балканската История.
26
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Македония няма 270 хиляди потписа срещу това Македония да не приема Еврото.В Македония може всичко да платиш в евро.Даже и тяхните патарини( пътни такси) ,може да бъдат платени в евро.В Македония няма политическа сила с над 2 % анти -Европа гласоподаватели. В Скопие най-голямата зграда е с фасада на флага на ЕС. В Македония над 70% от гражданите са про-ЕС.В България са малко над 50%. Така че Македония е в по-изгодна позиция.Македония няма про-Путин президент.
25
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато в България има про-Руски управници и политици, до тогава Македония ще бъде с предимство.
24
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е територия,както и Македония. И двете територии стават държави след като зад тяхното име се появяват институции,език,войска,полиция, образование,признати граници и всичко свързано с дефиницията за държава.Сега яд Ви е ,че Македония е държава,това е ясно и че не Ви харесват.Ясно е че и заради това има вето и други циркове.Но нищо няма да Ви помогне,понеже Македоците са про-САЩ,а вВие сте про-Путин.Нека това Ви бъде ясно още сега.Нищо няма да постигнете.Най-много нова катастрофа.
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македония не е държава а територия , Самуил бил техен цар - таратанци на тея глупости се смеят и албанци
22
2
 
19
 
! Отговори
Ицо преди 1 година
Днес пуснаха на свобода човека причинил тежки телесни повреди на Пендиков, по ентически причини. Справедливо ми е. Толкова за тоя неуспешен комунистически проект наречен БЮРМ, РСМ или каквото там си измислят тея. Никаква жал за тея сърбомански кучета. Каквото повикало такова се обадило!
21
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво значи "няма да има присъединяване"? Официално вето има ли - няма. Всичко е само на думи и замазване на очите на българите!!!!
20
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приказки, приказки, приказки... Очеизвадно българския въпрос въобще не е важен на тези в ЕС!!! За пореден път ни показват, че ние сме по-нисши от тях и не заслужаваме да си мърдат дори пръста за да защитят интересите ни!!!
19
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ми е интересно,чий интерес е спирането на развитието и членстовото и в ЕС? Защо се ангажират даже и "рапари" чалгаджии в процеса на създаване на омраза? Какво ще се случи ако Македония влезне в ЕС? На кой Българин ще навреди това? Според мен ще бъде предимстово за България,Македония да е член в ЕС и НАТО. Ще има съюзник ,вместо неприятел.Какво Ви става незнам. Според мен с блокирането на Македония се защитават интересите на Путин и спирането на стабилизирането на Балканския полуостров.
18
1
 
22
 
! Отговори
zdrgh преди 1 година
Няма за какво да се палите и да скачате на бой с маке-сърбоманите!!! Ето, комисарят Вархей много точно и правилно е казал: "Няма да има присъединяване на РСМ, ако не изпълнят всичко подписано от 2017-та насам"!!! Кратко, точно и ясно!!
17
2
 
9
 
! Отговори
МАКЕДОНСКА СКРОМНОСТ преди 1 година
Парвата залена *** е македонска. Парвото чевалче е македонско. Парвата динозауриа е македонска. Месечината е македонска и звездите на македонско нашепнуват. П.П. Само не треба да ме питате за средната плата /заплата/ и невработеноста /безработицата/, защо многу ке се налутам и ке праам револуции
16
7
 
4
 
! Отговори
Дони преди 1 година
Като му слушам лакърдиите на тоя чиновнически евpoплъx ми става ясно, че и война да си спретнем с макетата, тоя ше го отрази като дни на всенародно веселие...
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А тоя дем9белин къде ли не го пробутаха!!?