Нужен е по-ясен план в кампаниите на партиите за еврозоната

Зорница Русинова и Васил Велев пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 21 фев 2023 10:22 | 21 фев 2023 10:20, Анисия Иванова
15

Приемането на еврото у нас се отлага за 2025 г., въпреки това финансовият министър Росица Велкова заяви, че все още има шансове за влизане в еврозоната през следващата година.

"Загубите са големи. Надявам се, че ще има по-ясен план в кампаниите на партиите по тази тема, защото доколкото разбрахме от преговорите на финансовия министър, все още има възможност за отлагане на датата 1 януари 2024 г. с 6 месеца или година. Загубите за икономиката са ежедневни. Трябва добра разяснителна кампания", заяви председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова пред "България сутрин".

Още по темата

Според нея причините са комплексни и най-важно е институциите да си довършат промените в законодателната рамка. "Има доста работа. Тази законодателна рамка да бъде разяснена на бизнеса и хората. Потребителите също имат много въпроси. Трябва да убедим хората, че това е единственият възможен път на България. В последните месеци, откакто има по-сериозен дебат в обществото по темата за евро, никой не поставя обратния въпрос - какво ще стане с България, ако не влезе в еврозоната?", коментира Русинова.

Пред Bulgaria ON AIR Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България заяви, че бъдещето на валутния борд е еврозоната. "Не трябва да отслабваме темпото за подготовка за приемане на страната в еврозоната, а да демонстрираме воля за справяне с проблемите. Част от тях са лесно решими. По-трудната задача е справянето овладяване на инфлацията, но и в тази посока служебното правителство набеляза мерки. Ние ги подкрепихме, може да се ограничи значително инфлацията", каза Велев.

Според него последните 5 години за работодателските организации приоритетно е влизането на страната ни в еврозоната. "Твърдим, че това е добре за страната, предприятията и хората", смята гостът.

Важно оттук нататък е слизането до най-ниско ниво във веки един град и е необходимо да се обясни на хората какво ги очаква и какво трябва да се направи, подчерта Русинова. "Трябва да се следва и умерена бюджетна дисциплина, която във времена като криза и инфлация е сложна. Трябва разумно да се харчат държавните средства. Грешка е това, трябваше достатъчно рано да се обясни какви са предимствата ни", смята председателят на Икономическия и социален съвет.

Над 50% от БВП се формира чрез износ, заяви Велев, т.е. предприятията имат две сметки - в лева и евро. "Ще получават заплатата си в евро вместо в лева. Банките превалутират автоматично. Цените няма да нараснат. Статистиката показва, че в нито една страна, приела еврото, не се е породила допълнителна инфлация. Трябва да се стремим да влезем в еврозоната към 1 юли. Отлагането да е с половин година", категоричен е гостът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"какво ще стане с България, ако не влезе в еврозоната?" - А какво е станало с Полша? Чехия? Унгария? Швеция? Швейцария? Дания? Норвегия? Понеже те не са се присъединили? Нямат ли "ежедневни загуби"? Нямат ли "експерти"? Да ги излъжат нещо и тях?
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Трябва да убедим хората, че това е единственият възможен път на България"
9
0
 
4
 
! Отговори
figil преди 1 година
Интересното е как въпросите се задават винаги само за позитивите и същевремено се канят гости които са за влизане на България в Еврозоната. Това се наблюдава по-всички телевизии и специално БНТ1, където дори когато се запитват случайни граждани 90% от тях очакват и са за еврото. Като погледнем социологическите проучвания, над 50 % от българите са против, та как става мнозинството запитани винаги да са за него ?
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който иска и му трябва евро, банки има!
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Росица и Велев да разберат ако могат,че в еврозоната трябва да влезем само с достойни заплати.С мизерни доходи никаква еврозона.
6
0
 
6
 
! Отговори
Икономист преди 1 година
Ами щом им е нужен на партиите по-ясен план за еврозоната, нека да си го направят. Но пък, с финансисти като тези от Герб Ананиев, Горанов или пък като Ментата от ДПС и Гечев от БКП, които не стават за нищо, няма как да се случат нещата. Вэпреки мненията на компетентните финансисти, които си правят редовните отчети и баланси. Управлението на България изобщо не е като да се управляват финансите на акционерни дружества. Когато става въпрос за акции, Бойко Борисов си мисли, че са пожарникарски.
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лев 1879-1880 г. Веднага след Освобождението, ЛЕВЪТ е връстник на свободата! Никой не го пипна този символ на свободна България, даже соца не си позволи!
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде по-ясен план за еврозоната? Еврото не ни е нужно. Нужно е обуздаване на цените иначе ще има кютек.
3
1
 
22
 
! Отговори
Закъсняха преди 1 година
с ЛЪЖИТЕ....хората вече не вярват на нито една институция....След като в рамките на три години се търпяха всякакви издевателства /медицински, икономически, политически/...всеки нормален човек е против да се сменя валутата....Само около 1% ще имат полза от това начинание...Освен това е видно, че в Западна Европа текат крайно деградиращи за населението, процеси....с цел ликвидиране на всичко хуманно и човешко...
2
3
 
20
 
! Отговори
Народеее???? преди 1 година
Света загива пред ядрена война сме и са виновни точно тия които ни натискат да приемем еврото и европейските им ценности! Опомнете се вразумете си имате бащи майки деца и внуци в името на най близките ви с какъв акъл обслужвате сатанинските и пагубни намерения на злото?Това ли е доброто за народа?Продавате и погубвате всички заради продадените ви нещастни души на дявола заради гнусни пари дето и животните не ги ядат ,но вие заради тях продавате и майките и бащите и децата си!
1
21
 
1
 
! Отговори
Свобода преди 1 година
Защо? За да може копейкин да трупа дивидент от това и да манипулира простия българин.