Атаката срещу ТЕЦ-овете у нас: Ще останем ли без част от енергетиката?

Говори Емил Димитров - Ревизоро пред Bulgaria ON AIR
28 фев 2023 10:25, Анисия Иванова
173

Европейската прокуратура обяви, че разследването на ТЕЦ-ове в България е заради фалшифицирани данни за парникови емисии.

"Естествено продължение на започнат процес от предходно правителство, които започнаха проблема да се спре част от енергетиката в България и след време да плащаме скъп ток. Предполагам, че накрая ще останем или без част от енергетиката, или ще започне подмолно разпределяне коя ТЕЦ да работи и коя - не. И накрая, понеже ще останат топлофикации в много градове, ще трябва или държавата да ги купи, или да ги национализира, или да се чуди на кого да ги даде да ги управлява", заяви бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Той уточни, че има протокол, който казва как трябва да се намалят емисиите спрямо 1990 г. Всяко предприятие има емисии, които излъчва и въз основа на тях има квоти, които трябва да получи безплатно или да плати. Когато успееш да намалиш емисиите, плащаш по-малко квоти. Има служби, които проверяват какво е изгорено, има и верификатор, който атестира.

"Ние, за да не си решим проблема в България, сме сезирали Европа, та белким тя ни го реши по някакъв начин. Ще видите как лошо ще го реши", алармира Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Гостът уточни, че Европрокуратурата се съмнява, че тези заводи са бълвали повече емисии, отколкото са декларирали и че въз основа на механизма, който работи в цяла Европа, сертифицирани у нас фирми може би са съдействали, но това е много трудно да се докаже.

"Ние заявихме, че ще спрем страшно много мощности и емисии въз основа на по-скорошна година, отколкото трябваше. Ние бяхме много добре по отношение на емисиите, но някой я започна тази война. Реши, че трябва да се хареса в Европа, обвърза го с ПВУ и сега трябва да се спрат определени заводи, за да може другите да работят и да постигнем резултат. Не знам с колко е злоупотребено точно, но в България има лош въздух", подчерта Димитров.

Гостът отбеляза, че няма как да се спрат топлофикации, защото хората ще излязат на улицата. И добави, че се опитват да закрият два от ТЕЦ-овете, които не са държавни, за да можем да влезем в квотите.

"Предстоят много тежки дни за енергетиката", заключи Димитров.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В съсипването на държавата, наред са ТЕЦовете.
115
1
 
11
 
! Отговори
чакалнята на Б. Б. преди 1 година
В соца . Имаше лозунг " Един да произведе брак страда целия колектив" Сега в чакалнята , чакаме тоя произвел брак да спре да работи.
114
5
 
5
 
! Отговори
Кисел темерут преди 1 година
обикновен капитализъм
113
4
 
16
 
! Отговори
80% преди 1 година
все някой се намира да се изтъпанчи и да каже, че някой друг е виновен, обаче няма никой вкаран в затвора, значи затваряме 4 блока на АЕЦ и за 25год не може да построим 1 или 2 които да ги заместят, европа ни го казва от 20 год. че ТЕЦ на въглища няма да има , но ние пак чакаме последния моменти и пак друг ни е виновен, съседите построиха по няколко реактора за това време
112
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе вървете да ги разправяте на хората в Гълъбово тия глупости къде ги пишете долу под мен. Те много добре знаят има, или няма изпускане на вредни емисии. Достатъчно е да им разгледате статистиката на здравословните заболявания, а и с просто око не е трудно да видите, че пуши ***.Сигурен съм, че ако анкетирате пилотите примерно на турски авиолинии, които постоянно летят над тях много точно ще ви покажат къде пуши и мъкни *** в небето.Ревизоро не схваща, че е време да си ходят в затвора
111
10
 
25
 
! Отговори
SS преди 1 година
Спрът ли Тецовете или режим на тока,или цената му в космоса ! И двете са пагубни за икономиката ни !
110
2
 
17
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Не, че съм очаквал друго, обаче не бива да се бъркат проблемите ни в енергетиката и золумите на Мистър Ковачки. Щото сега ще останем с впечатление, че един бял гълъб ще бъде омърсен от европейците за да сринат инак идеално подредената ни държава.
109
5
 
7
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До ДОКОГА СОФИЯНЦИ - отговора е *** - докато над 50 процента от "софиянците" са ТВОИТЕ роднини на които въобще не държим, дошли в София. Повечето от тях, продължават да мекат, да си плащат данъците в родните паланки /за по тънко/ но цапат и живеят в София. Така дали ти е по ясно?
108
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
113 Братска страна - ще можем когато ЦЪФНАТ на"л", ъмите.
107
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 100 - това е като да си купиш скутер на ток. 2000 лева скутера, след две години 1000 лева за акумулатор. И така през 1-2 години.
106
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кво пак осрахте бе 103- Къф комунизъм те гони, бе ...
105
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЛЕД КАТО НИ АТАКУВАХА И УНИЩОЖИХА ЗЕМЕДЕЛИЕТО, АЕЦ, ИКОНОМИКАТА ИСКАТ И ДЕ ЩО ОСТАНА ДА СЪСИПЯТ ЕСЕСОВЦИТЕ. ПУТИН ЗАТОВА ИЗГОНИ "НЕ СА БЕГАЛИ САМИ" РАЗНИ ТАМ НПО, ТЪРГОВСКИ ВЕРИГИ, ЗАЩОТО И РУСНАЦИТЕ ЩЯХА ДА НИ ПОСЛЕДВАТ. НИЕ СЕГА СМЕ ЗЕРО, ДОРИ ДВЕ ЗЕРО.
104
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грета Тумберг вече протестира и против вятърните генератори! Така ,че скоро ще им вземат мерника и на тях. Тоест няма да има никаква енергетика.Ще се връщаме в пещерите в буквалния смисъл на думата.
103
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента се опитват да затрият енергетиката ни и да станем тотално зависими от запада. Не случайно затвориха от 1 до 4 блок на АЕЦ и искат и следващите блокове да ги затворят. Сега е оправданието да сме независими от Русия, но реално целта е да сме зависими от тях. Без Козлодуй цените ще хвръкнат до небесата, но западния капиталист е алчен.
102
1
 
7
 
! Отговори
ЩЕ СЕ НАУЧИМ ! преди 1 година
Щом има много неправилни и грешни неща в тецовете и енергетиката е задължително да останем без тях . Трябва не да ни вредят икономически юридически или физически , трябва ни полза от дейността им , за това сме ги създали . Нека бъде като в хирургията - да се изреже тумора от организма . ВРЕДИ !
101
0
 
10
 
! Отговори
96 преди 1 година
Айде бе! Кое му е лошото? Щяхме да имаме 2 големи атомни рекатора в екплоатация, 2 помалки още щяха да работят, щеше да има газ за вътрешния пазар и парното в София, щеше да е 3 пъти по-евтино, а сега, щяхме да даваме на братята немци ... А и нали се сещате, че Македония, Гърция, Сърбия и Румъния, щяхя да купуват евтин (за тях) ток от нас и да ни пълнят хазната?
100
3
 
2
 
! Отговори
Кво пак осрахте бе преди 1 година
Пак ли парата през свирката?От миналия век го строите тоз куманизъм бе.Путин е ангажиран в Украйна и ще прай куманизма чак догодина засега тикайте влака кат Бурлаки на Волге.
99
9
 
4
 
! Отговори
ФОТОПАНЕЛИ И.. преди 1 година
.....ГАЗ ОТ ЧЕРНО МОРЕ ЗАЕДНО С ТУРЦИЯ И РУМЪНИЯ ---ТОВА ЩЕ Е БЪДЕЩАТА ЕНЕРГЕТИКА!!!
98
9
 
2
 
! Отговори
Купете си фотопанели преди 1 година
...ТОВА ЩЕ Е БЪДЕЩЕТО !!!!
97
2
 
13
 
! Отговори
Ме преди 1 година
Няма по-нагли от гербаджии! Те ги гонят за измами и корупция, а той си бае своето.