Ще изчезне ли молдовският език?

Молдовските законодатели гласуваха за приемане на румънски за официален език
16 мар 2023 22:38, Йоана Цонева
49
Ще изчезне ли молдовският език?
Снимка: БГНЕС

В четвъртък молдовските законодатели гласуваха в полза на законопроект, който ще замени позоваванията на официалния национален език на страната от молдовски на румънски в конституцията и в законодателството, съобщава "Вашингтон пост".

Законопроектът беше иницииран от управляващата в Молдова прозападна Партия на действие и солидарност, PAS, и ще промени препратките към "молдовски език", "майчин език" и "държавен език" с "румънски език". Това предизвика дебат със социален, политически и геополитически оттенък.

Гласуването в четвъртък беше второ и последно. Всички присъстващи 57 депутати от PAS, която държи 63 от 101 места в законодателния орган, гласуваха в подкрепа, както и един независим депутат. Опозиционният блок на комунистите и социалистите, който има 31 места, и 6 депутати от приятелската на Русия партия Шор, най-вече бойкотираха вота.

Докато онези, които подкрепят официалните езикови промени, ги виждат като важна стъпка за кандидата за ЕС да се дистанцира от съветското си минало и историческите си връзки с Москва, други го виждат като атака срещу националната молдовска идентичност от страна на прозападни служители. Опозицията също изрази опасения относно процедурните промени в законопроекта.

По време на парламентарната сесия в четвъртък някои членове на блока на комунистите и социалистите размахаха голям транспарант, на който пишеше: "Народът е суверен, PAS е тиранин" и "Молдова. молдовци. молдовски."

Опозиционните партии могат да оспорят резултата в Конституционния съд на страната, каза Кристиан Кантир, молдовски доцент по международни отношения в университета в Оукланд.

"Проруските сили в Молдова и Кремъл ... винаги са оспорвали идеята, че мнозинството от населението е етнически румънско и говори румънски", каза той пред "Асошиейтед прес", добавяйки, че "за тези сили признаването на тази точка би подкопало молдовската държавност и връзки с Русия."

"Мисля, че спорът около този законопроект разкрива, че езиковият въпрос остава спорен в едно общество, което е дълбоко разделено по геополитически линии", добави той.

По-голямата част от 2,6-милионното население на Молдова говори румънски като първи език, а останалите говорят руски.

Молдова беше част от Румъния до Втората световна война, когато беше анексирана от Съветския съюз и руският стана официален език. През следващите половин век румънският се запазва в молдовските села. Той отново става национален език през 1989 г.

След първото четене на законопроекта, приет по-рано този месец, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова реагира, като го нарече "антируска резолюция".

Откакто Русия нахлу в Украйна миналия февруари, Молдова се сблъска с продължителна поредица от кризи и се опита да изгради по-тесни връзки със своите западни партньори, което много разгневи Москва. Миналия юни тя получи статут на кандидатка за членство в ЕС в същия ден като Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
8
 
! Отговори
M.P преди 1 година
Тези ги пишете скрап или пушено месо.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Xaxa Влашки и румански има ли разлика.
21
3
 
14
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
Разликата между молдовски и румънски е като между български и македонски.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и румунски език е много странен като много от думите са бг.
19
11
 
17
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
Молдовия (Молдавия) е историческа част от Румъния, език, култура, дори флаг - идентичността им е точно таква, не руска.
18
3
 
11
 
! Отговори
Vans преди 1 година
"Молдова беше част от Румъния до Втората световна война, когато беше анексирана от Съветския съюз и руският стана официален език. През следващите половин век румънският се запазва в молдовските села. Той отново става национален език през 1989 г."...След първото четене на законопроекта, приет по-рано този месец, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова реагира, като го нарече "антируска резолюция"За руснаците винаги стандартите са двойни
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едва ли ще изчезне, но ако се позамени до голяма степен ще е с Руски а не Румънски ;)
16
5
 
8
 
! Отговори
Дон Теодорос преди 1 година
ШШШШШШ еиии....Молдавия е част = НЕДЕЛИМА ЧАСТ от РУСКАТА ИМПЕРИЯ за 129 ГОДИНИ !!! == между 1793 год. Наполеоновите Войни + Френската Револузия от 1789 година..---- ЧАААААККК ДО 3 МАРТ 1918 ГОДИНА = БРЕСТ-ЛИТОВСКИЯ МИРЕН ДОГОВОР, когато Румания краде Молдова от Руската Империя /или Болшевишкото РСФСР от 23 октомври (7 ноември) 1917 година .
15
11
 
10
 
! Отговори
славянин преди 1 година
Молдовския език е каша от румънски и руски, македонския език е каша от български и сръбски, украинския език е каша от руски и полски, затова са обречени да изчезнат заедно с държавите си!
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същото трябва да стане и с македонската област. Ресурсът който се хаби в посока Украйна трябва да се пренасочи там. Прекалено дълго стоят като отбити от майка си сукалчета.
13
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отново не чуваме никакви възражения от страна на "свободния свят" въпреки че това е явен опит да се подмени идентичността на молдовския народ. Няма ги мантрите за право на самоопределяне, собствен език, бла-бла, обаче за Украйна веднага сменят стандартите си.
12
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и румънския е някаква разновидност на латински и е нещо като привнесен чужд език. За тези които не знаят румънците не много отдавна са ползвали българска азбука.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези от един фалшив език се мятат на друг.
10
5
 
7
 
! Отговори
:))) преди 1 година
И молдовците са врагове и фашисти, и нападнаха Расиюшката на собствената си територия.
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санду Мандо ,е Кировица 2,квото и кажат ,това ще прави.
8
12
 
12
 
! Отговори
По тоз повод преди 1 година
Злото кремълско жуже не е особено доволно...
7
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Молдовският е като македонския. Първият е измислен от Руснаците, вторият от сърбите.
6
4
 
23
 
! Отговори
Войко преди 1 година
Молдова си е румънският БЮРМ.
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Северномакедонците да се учат как се прави, ако ли не ще се влачат още дълги години в мизерия.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, ще изчезне.