Лондон изпраща на Украйна снаряди с уран за поразяване на танкове

Британски инструктори вече са обучили повече от 10 000 украински войници
21 мар 2023 18:32, Йоана Цонева
132
Лондон изпраща на Украйна снаряди с уран за поразяване на танкове
Снимка: БГНЕС

Великобритания ще изпрати на Украйна снаряди, съдържащи обеднен уран, които имат висока ефективност при унищожаване на бронирани машини, съобщава ТАСС.

Това става ясно от писмен отговор на британския заместник-министър на отбраната Анабел Голди на въпрос от Реймънд Джолиф, член на Камарата на лордовете.

"Наред с предоставянето на ескадрила от основни бойни танкове "Чалънджър 2" на Украйна, ние ще изпратим боеприпаси, включително бронебойни снаряди, които съдържат обеднен уран. Този тип снаряди са много ефективни при поразяване на съвременни танкове и бронирани превозни средства", посочва тя в изявление, публикувано на сайта на парламента.

Още по темата
Британската военна помощ за Украйна през 2022 г. възлиза на около 2,3 милиарда паунда.

Лондон изпрати над 10 000 противотанкови ракетни системи NLAW, над 200 бронирани превозни средства, реактивни системи за залпов огън M270 и високоточни ракети "Бримстоун".

Британски инструктори вече са обучили повече от 10 000 украински войници. Лондон оценява предоставената хуманитарна и икономическа помощ на 1,5 милиарда паунда.

През настоящата година британските власти възнамеряват да отделят още поне 2,3 милиарда долара за военна помощ на Украйна.

Междувременно стана ясно, че Пентагонът ще ускори доставката на танкове Abrams за Украйна, избирайки да изпрати обновен по-стар модел, който може да бъде приведен в готовност по-бързо. По този начин доставките ще могат да се осъществят до 8-10 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сащ и нато са най големите терористични организации и държава в света. Англия също. Създадоха фашистка Украйна с цел война с Русия, преди бе фашистка Германия. Вървим към трета световна война, ядрена, на англосаксонската раса не им пука за хората, мислят че те ще оцелеят. Никой няма да оцелее, никой. Англия е ясно че е гад,уранови снаряди. Сега е всичко на плещите на Путин, на него трябва да благодарим че има още свят. Но до кога,че тези гадове англичани мръднаха, луднаха, ***. Слава Русия
71
6
 
31
 
! Отговори
Който нож вади.... преди 1 година
Явно Атлантическият океан ще се наложи да се разшири с територията на Великобритания в името на един мирен свят. Очакваше се НАТО, а не Русия да използват по традиция уранови оръжия, но наглостта и безразсъдството се наказват. Жалко за обикновените британци, които са заложници на управляващите военолюбци.
70
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 79 Тръгвай си за село.Не разбра ли,че не си интересен.***.Ходи си в бандерията ,какво искаш да почнем да ви гоним ли бе.
69
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На никой нормален човек не му пука дали Украйна ще изчезне или не... Важното е урките да изчезнат!
68
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия не трябва да спира в Брюксел, а да валцова Лондон до морското равнище! Ще направи добро за целия свят!
67
4
 
13
 
! Отговори
Костадин Копейкин преди 1 година
Утре от Варна тръгвам с лодка към Одеса, за да атакувам украиницте в гръб.
66
6
 
22
 
! Отговори
Никос Тсакос преди 1 година
Що за неграмотни журналисти ???? Снаряди с обеднен уран срещу бронирани машини !!!!! Това може да го напише някой *** и неграмотен журналист само от България дето си няма хабер от нищо военно. Снарядите с обеднен уран облъчват и замърсяват голям периметър от местноста по която се изтреляни и предизвикват ракови заболявания в всички живи същества. Такива снаряди вече са използвани от НАТО в Югославия след коет е имло масово заболяване от рак на цели райони където са били използвани такива снаряди
65
5
 
15
 
! Отговори
запознат преди 1 година
Само преди месец в подземни складове в Сибир и Урал бяха открити стратегическите руски резерви от ядрени бойни глави и ядрени снaряди! Беше проверено състоянието на над 50 000 водородни бомби и над 3 000 000 ядрени снаряда от вида: 152-mm 3БВ3, 203-mm 3БВ2, и над 2 000 000 броя от 240-mm ядрена мина 3БВ! Всичките са прoизведени по съветско време! Предстои да бъдат направени изпитания на полигон Нова земя за да се види състоянието им!
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не копа окопи в Чернобил? Много светиш!
63
12
 
12
 
! Отговори
ДА ВИ СВЕТНА преди 1 година
Американските военни експерти казаха как може да бъде потопена Великобритания под 200 метра силно радиоактивана океанска вода. Първо ще бъде ударена от тежката ракета Сармат със 16 броя хиперзвукови планиращи бойни модули Авангард движещи се със скорост 32 км./сек.. След това западно от британските острови ще бъде активирана 100 мегатонна ядрена бойна глава докарана там с помощта на ядрения дрон Посейдон движещ се със скорост 200 км./ч. на дълбочина до 1000 метра.
62
8
 
14
 
! Отговори
според мен преди 1 година
На британците ще им се стъжни! Само преди месец в Сибир бяха разконсервирани складовете с ракети със среден обсег на действие и ядрените бойни глави за тях! Не по малко от 50 000 броя произведени по времето на СССР!
61
4
 
9
 
! Отговори
запознат преди 1 година
руснаците имат 1 052 000 бр. от 152-mm ядрен снаряд 3БВ3 и 1 023 000 бр. от 203-mm ядрен снаряд 3БВ2. Изстрелват се на разстояние от 18 до 30 km. от САУ: 2С19 Мста-С, 2С3 Акация и 2С7 Пион които са налични сега на фронта. Скоро ще стане голямо мазало защото мощността на 3БВ3 е 2,5 килотона тротилов еквивалент. Разработени са от РФЯЦ-ВНИИТФ академик Евгений Иванович Забабахин в град Снежинск. Отделно разполагат с над 1 088 000 бр. 240-mm ядрена мина 3БВ4 която се изстрелва от 2С4 Тюльпан. Активно-реактивния боеприпас лети на 18 km.
60
8
 
26
 
! Отговори
КУРтев преди 1 година
Споко! Руснаците ще им го върнат на британците обогатен и силно екслозивен и радиоактивен!
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 71 Не просяк си от бандерия то си личи .И не си ти този който ще решава кой ще управлява в България гледай си клоуна и си проси.
58
15
 
3
 
! Отговори
Костадин Костадинов преди 1 година
До68:аз не правя на отворен,Аз съм Костадин Костадинов,най-великия патриот и най-великия историк. Възраждане ще управлява... скоро,ама и Аз не знам колко скоро,но гласувайте за мен, щото новата кола има големи двигател и харчи много,а и моя началник от Русия ми вдигна цената на горивото чрез Лукойл.
57
2
 
6
 
! Отговори
Костадин Костадинов преди 1 година
До 65: прочети 64, че явно си пропуснал часовете по физика.Възраждане скоро ще управлява!
56
3
 
0
 
! Отговори
Костадин Костадинов преди 1 година
Да ,аз съм най-Ентелегентния ,нали и затова гласувате за мен. И Аз не злобея,а констатирам ,правиш ли разлика?Скоро Възраждане ще управлява!
55
0
 
6
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Каквото и да пратят все тази.НАТО в Европа има 6 000 танка,а Русия 13 500 на склад и то от тези дето стрелят и с управляеми ракети.Турските 3600 не ги включвам,защото Турция не праща танкове.И всичките да ги дадат на Украйна пак тая.А и може Русия да няма толкова и от НАТО да преувеличават след като САЩ имат само 10 000 на склад в САЩ,но очите на страха са големи.
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 64 Ти ли си най-високо интелигентния бе ,я се погледи .Злобата е комплекс за малоценност и това не е показател за висок интелект.
53
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента Вовата заедно с председателя Си дават пресконференция на журналистите.Вовата е обявил че ако тези боеприпаси пристигнат Русия ще е в правото си да използва и тя оръжия с ядрени компоненти.Скоро май Украйна може да се превърне е една радиоактивна нива.