Русия ползвала АЕЦ Запорожие "за радиационно изнудване на света"

Украйна не може да гарантира нейната безопасност
28 мар 2023 07:20, Александър Попов
131
Русия ползвала АЕЦ Запорожие "за радиационно изнудване на света"
Снимка: БГНЕС/EPA

Украинският президент Володимир Зеленски е заявил пред ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси, че безопасността на атомната електроцентрала в Запорожие не може да бъде гарантирана, докато руските войски не напуснат обекта, съобщи Ройтерс.

Във вечерното си видеообръщение той каза, че разговорите му с Гроси са били насочени към енергийната сигурност, включително тази на украинските атомни електроцентрали, които според него Русия използва "за радиационно изнудване на света".

"Държането на атомна електроцентрала като заложник за повече от година - това със сигурност е най-лошото нещо, което някога се е случвало в историята на европейската или световната ядрена енергетика", подчерта украинският президент.

"Без незабавното изтегляне на руските войски и персонал от Запорожската атомна електроцентрала и прилежащите райони всички инициативи за възстановяване на ядрената безопасност и сигурност са обречени на неуспех", заявил е Зеленски, цитиран на президентския уебсайт.

Гроси заяви, че двамата със Зеленски са имали "обмен на мнения" относно защитата на централата и нейния персонал. Екип от наблюдатели от от агенцията на ООН е разположен в централата от септември. Ръководителят на МААЕ многократно е призовавал за създаване на зона за сигурност около обекта и се опитва да преговаря и с двете страни, но заяви през януари, че постигането на споразумение става все по-трудно.

Запорожието е един от четирите региона, за които Москва твърди, че са анексирани през септември след референдуми, осъдени от международната общност. Русия смята обекта за своя територия, която Украйна отхвърля.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
0
 
! Отговори
?¿??? преди 1 година
А добър дан.
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 98 Я пак? Путин ли печата долари и евро като изоглавен? Путин ли ни кара да купуваме с 30%по-скъп американски втечнен газ? Путин ли ни кара да вземаме петрол други край на света със съответната надценка? Путин ли ни залива с украинска селскостопанска продукция призведена при неясни условия? Путин ли спря евтиното желязо и въглища? Путин ли ни спря руските туристи? Путин ли предизвика конфликтите в Б.Изток и Сев.Африка ни наводни с бежанци? Амерински хедж фондове потопиха Дойчебанк
96
0
 
0
 
! Отговори
toti преди 1 година
Много я проточихте тази война...взе да намирисва на договорки,между теби Путин,за да фалира световната икономика,НО ВЕЧЕ НИКОЙ НЕ МУ СЕ ЗАНИМАВА С ТАЗИ ПРОСТОТИЯ !!
95
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя е за съд не Путин Разруши държава и вкара цял континент в рецесия
94
1
 
1
 
! Отговори
куку от карлукуву преди 1 година
Зеленият *** да се изнася към сметището. EKOTOI
93
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 година
А на какво Дередже са ВСУ целокупно гледате Видео клипове дори в Телеграм и не виждате... Руските ударни Хеликоптери в момента летят с по 4(само) ПТУР(максимално 12-16) и 2 касети с 80мм НУРС с които от пределна дистанция обстрелват ВСУ. Какво ви говори. Какво ви говори видео клип колона на ВСУ от западни бронемашини всякаквъв род и фасон и боядисани в пясъчно - ЛОГИСТИЧЕН КОШМАР а и нямат дори боя за да ги пребоядисат
92
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зел, уапай и са потапай
91
1
 
3
 
! Отговори
мак преди 1 година
А тоя не изнудва ли? Колко помощ получи, а все му е малко. Вече не стигат пари за пенсии, не само тук, но б..ес..ните индивиди ще наливат в украйна още с години.
90
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига е ревал че докара криза и вкарва Европа във война
89
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Давайте му оскар , но той не иска оскар иска пари и то много пари в противен случай получава оръжия и убива предимно славяни прави нов холокост. Факт.
88
1
 
12
 
! Отговори
До 91 преди 1 година
До до 90 Мислиш ли? Или си много уплашен!
87
13
 
2
 
! Отговори
до 90 преди 1 година
източник - на чичо ми бабата го видяла в телеграм в руския канал на дедо вова :)
86
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гpъцkи мeдии:Дeceтkи oфицepи oт НAТO пoгpe6aни в тaeн бyнkep, yнищoжeн oт "Kинжaлитe".Cпopeд гpъцkия пopтaл Pronews, пoлyчeн в peдakциятa oт "aмepиkaнckи изтoчници", "пo вpeмe нa oпepaциятa зa oтмъщeниe зa пpoвokaтивнaтa aтaka в paйoнa нa Бpянck", pyckитe вoeнни ca aтakyвaли cъвмecтния ykpaинcko-нaтoвckи koмaндeн и koмyниkaциoнeн цeнтъp c xипepзвykoвa pakeтa "Kинжaл".В peзyлтaт нa "yжacявaщия yдap",kakтo ce твъpди в cтaтиятa,ca yбити "дeceтkи нaтoвckи oфицepи".Пo вcяka вepoятнocт cтaвa дyмa зa paзгpoмa нa "ГЩ в cянka" нa НAТO в Ykpaйнa,чиeтo cъщecтвyвaнe зaпaднитe cлyжитeли yпopитo oтpичaт.
85
1
 
4
 
! Отговори
3 преди 1 година
Острият тон на американската преса се обяснява с факта, че подобни герои са опасни за САЩ. Това е развъдник на "вътрешен тероризъм". Връщайки се у дома, те носят със се6е си Украйна на Зеленски - територия, осквернена от нацизма и покрита с кръв.
84
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 1 година
"Измамници, изнасилвачи, лъжци" New York Times нарисува колективен портрет на американските наемници в Украйна.Оказа се, че много от тях нямат военен опит, влизат в конфликт помежду си, организират измами и извършват военни престъпления. В статията "Открадната доблест" изданието се позовава на документи и свидетелства на украински служители и признанията на самите наемници. Отбелязва се, че един от тях, Джеймс Васкес, е излъгал за военния си опит.
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 81 Ами няма нищо общо ,след като Китай до ония ден купуваше оръжия от Русия за около 10 милиарда на година.Русия няма нужда от помощ,а и няма страна ,която да притежава нещо,което Русия няма.
82
0
 
1
 
! Отговори
пуйката на Холмс преди 1 година
Що да се изтеглят руските войски откъдето и да е било?Вместо да поиска руските войски да го сложат за президент на Русия.Много е скромен и това му пречи!
81
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Йордан и да добавим - спряно е в централата всичко което може да се спре. Но има две неща които изискват постоянно охлаждане - самите реактори(в тях все още има ядрено гориво което и при спрял реактор генерира някаква остатъчна топлина) и басейните за съхранение на "изстиващи" "изгорени/употребени" ядрени касети(поне 5-7 години се държат там и излъчват слабо топлина и радиоактивност)
80
0
 
11
 
! Отговори
Йордан преди 1 година
Относно ядрената електроцентрала, която според внушението на нашите медии е много опасна, то защо периодично Украинската армия я обстрелва и спира тока за поддържащите системи?
79
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп смята, че Украйна може да бъде унищожена в рамките на година и половина, ако конфликтът не бъде решен.