Защо Унгария спира Швеция да бъде допусната в НАТО?

Отношенията между страните са в нисква точка и необходимо повишаване на доверието
6 апр 2023 22:37, Йоана Цонева
155
Защо Унгария спира Швеция да бъде допусната в НАТО?
Снимка: БГНЕС

Отношенията между Швеция и Унгария са в ниска точка. Това заяви Гергели Гуляс, началник на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан, съобщава "Ройтерс".

Той призова Стокхолм да предприеме стъпки за повишаване на доверието, след като иска да получи подкрепата на Унгария за членство в НАТО.

Швеция и Финландия официално кандидатстваха заедно за присъединяване към Алианса през май миналата година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г.

Кандидатурата на Швеция обаче беше задържана от Турция и Унгария, като последната мотивира отказа си с недоволство от шведските критики към резултатите на Орбан по отношение на демокрацията и върховенството на закона.

Във вторник Финландия официално се присъедини към НАТО, което предизвика заплахи от страна на Москва за "контрамерки".

Приветствайки влизането на Хелзинки, президентът на САЩ Джо Байдън призова Турция и Унгария да приключат своите процеси на ратификация, за да може Швеция също да се присъедини към Алианса "без забавяне".

Още по темата
Шефът на кабинета на Орбан обаче повтори опасенията на управляващата партия относно кандидатурата на Швеция за НАТО, които по негови думи се споделят и от правителството на Орбан.

Тези притеснения бяха засилени от скорошното присъединяването на Швеция и Финландия към съдебно дело, заведено срещу Унгария от Европейската комисия, отбеляза той.

"Настоящите отношения между Швеция и Унгария, също и поради тази намеса от страна на Комисията, са в ниска точка и са необходими стъпки за повишаване на доверието", категоричен бе Гуляс.

В такава ситуация единството на НАТО е от първостепенно значение и не е полезно да внасяме двустранни дебати в Алианса, подчерта той.

Унгарският парламент спря процеса на ратификация от миналия юли, а Орбан изрази опасения относно членството на двете скандинавски страни в НАТО за първи път през февруари.

Наред с други критики Орбан обвини и двете страни в разпространение на "откровени лъжи" за здравето на демокрацията в Унгария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
7
 
2
 
! Отговори
До АаА преди 1 година
подарява??!?!? мили пъпчиви пубери...вие май настина не знаете как функционира света, и се информирате само от каналите на козяк.... тъжен факт :(
84
11
 
11
 
! Отговори
123 преди 1 година
НАТО да излезе от прякото командване на САЩ. Да бъде под командването на ООН. Това е решението на всички проблеми, но за съжаление на САЩ ще загубят най-доходния си бизнес.
83
15
 
6
 
! Отговори
Курти преди 1 година
Швеция са допуснали голяма грешка с приемането на Унгария в ЕС
82
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Орбан смени рязко плочата и е на страната на ЕС. Никой не желае близост с руския бедняк, освен Китай, който изкупува от бензиностанцията с хартиени ракетки, петрол на безценица.
81
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Орбан....истината боли нали...да не са излъгали....Троянският кон на Путин в ЕС...
80
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо ли, защото им харесва съвецката инвазия от 1956 г. Орбан иска пак да ги освобождават.
79
15
 
19
 
! Отговори
АаА преди 1 година
ще спираме еврофондовете на Путинския пудел... ДА ходи да му с е моли на него- той да му подарява милиарди като ЕС! Нали е много отворен!
78
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така се прави, а нек акто Харварда, дето подписа празен лист за РСМ!
77
4
 
12
 
! Отговори
На ви сега сорос преди 1 година
Администрацията на Орбан обвини опозицията в разгръщане на антикитайска истерия и увери, че клонът на университета Фудан ще осигури образование от световна класа. Показателно е, че унгарските власти преди това бяха затворили Централноевропейския университет, спонсориран от американския филантроп от унгарски произход Джордж Сорос, и учебните програми бяха преместени във Виена.
76
5
 
8
 
! Отговори
Соросен университет? преди 1 година
Строителни материали и труд за този проект ще бъдат доставени от Китай. Строителството трябва да се извърши от китайската държавна компания CSCEC, която е тясно свързана с Китайската народноосвободителна армия и следователно е в американския "черен списък".
75
3
 
10
 
! Отговори
Сорос губи преди 1 година
В самата Унгария голям скандал предизвикаха плановете на правителството да се открие клон на Шанхайския университет Fudan в Будапеща. Според проекта, в Будапеща трябва да бъде построен студентски град за пет хиляди души, като цената му се оценява на 1,8 милиарда долара. Унгарското правителство възнамерява да вземе за тази цел заем от 1,5 млрд. долара от Китайската банка за развитие. Опозицията нарече заема "огромен, непрозрачен и нерентабилен".
74
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
111 Унгария се финансира повече от Китай какъв ЕС. ЕС няма пари всичко дългове и кредити. Франция е с почти два пъти дълг на бвп. Италия Гърция Испания също
73
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските роби драскат коментари още прееди да си измият очите. Поне някоя копейка да взимахте?
72
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Орбан иска едновременно да е и с Путин и да царува необезпокояван, ама и да *** пари от ЕС, та от там "балансираната позиция". ЕС пък не иска да губи Унгария, че тя да стане още една Сърбия, пълна с московска пропаганда. Малко патова ситуация. Губи само народът на Унгария, както е във всички авторитарни държави където царя иска само за него. Няма нормален човек, който да иска да се асоциира с Русия.
71
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
108 в крайната има унгарско малцинство. Десния сектор тръгна да го гони. Как мислиш унгарците няма ли да начупят промитите фашизирани укропитеци ако решат или ще слушат твоите глупости за съседки и столове. Ето за това Орбан ви изгони от там соростутите. И тук трябва.
70
7
 
8
 
! Отговори
От устата на рушкаКу преди 1 година
"Швеция и Финландия нямат никаква изгода да влизат в НАТО..... " рва няма стойност.
69
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Орбан е една крачка зад Путин. За да защити престола си с удоволствие би наднал някоя съседка.
68
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сащ опитват да обградят Русия с натовски държави. Защо не приемат Мексико в Нато? Какво пречи? Даже могат да дадат ядрено оръжие на мексиканците да се защитават, ама нещо не става и дума.
67
11
 
10
 
! Отговори
НатовскиГенерал преди 1 година
Слава на НАТО
66
8
 
5
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 1 година
Защото са аутисти като кучето на Чеченеца Куката и Тротинетката