Защо Унгария спира Швеция да бъде допусната в НАТО?

Отношенията между страните са в нисква точка и необходимо повишаване на доверието
6 апр 2023 22:37, Йоана Цонева
155
Защо Унгария спира Швеция да бъде допусната в НАТО?
Снимка: БГНЕС

Отношенията между Швеция и Унгария са в ниска точка. Това заяви Гергели Гуляс, началник на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан, съобщава "Ройтерс".

Той призова Стокхолм да предприеме стъпки за повишаване на доверието, след като иска да получи подкрепата на Унгария за членство в НАТО.

Швеция и Финландия официално кандидатстваха заедно за присъединяване към Алианса през май миналата година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г.

Кандидатурата на Швеция обаче беше задържана от Турция и Унгария, като последната мотивира отказа си с недоволство от шведските критики към резултатите на Орбан по отношение на демокрацията и върховенството на закона.

Във вторник Финландия официално се присъедини към НАТО, което предизвика заплахи от страна на Москва за "контрамерки".

Приветствайки влизането на Хелзинки, президентът на САЩ Джо Байдън призова Турция и Унгария да приключат своите процеси на ратификация, за да може Швеция също да се присъедини към Алианса "без забавяне".

Още по темата
Шефът на кабинета на Орбан обаче повтори опасенията на управляващата партия относно кандидатурата на Швеция за НАТО, които по негови думи се споделят и от правителството на Орбан.

Тези притеснения бяха засилени от скорошното присъединяването на Швеция и Финландия към съдебно дело, заведено срещу Унгария от Европейската комисия, отбеляза той.

"Настоящите отношения между Швеция и Унгария, също и поради тази намеса от страна на Комисията, са в ниска точка и са необходими стъпки за повишаване на доверието", категоричен бе Гуляс.

В такава ситуация единството на НАТО е от първостепенно значение и не е полезно да внасяме двустранни дебати в Алианса, подчерта той.

Унгарският парламент спря процеса на ратификация от миналия юли, а Орбан изрази опасения относно членството на двете скандинавски страни в НАТО за първи път през февруари.

Наред с други критики Орбан обвини и двете страни в разпространение на "откровени лъжи" за здравето на демокрацията в Унгария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
8
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До 70 какво значи "няма такива"? Искаш да кажеш, че САЩ не произвеждат нищо? Само в гардероба си имам 3 якета произведени в САЩ, едното не е мръднало вече над 10 години а го използвам за туризъм и преходи. Ако някой руснак успее да постигне такова качество на дреха или каквото и да е, ще си сменя името на Альоша.
44
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички които са против САЩ да спрат да използват продукти които се произвеждат с участието на САЩ.
43
10
 
12
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Достатъчно е американците да събират по един долар на ден от всеки гражданин на САЩ (за седмица ще съберат БВП на Русия) и да ги предоставят на производителите на оръжие като Lockheed Martin, руснаците няма да издържат и 2 месеца срещу въоражените украинци.
42
5
 
10
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Русофилитте в България не са повече от 2-3 хиляди ненopмaлника. Руснаците обаче са друга водка, има доста спящи клетки които драскат във сички сайтове с коментари. Прибирайте се в Русия, да подсилите икономиката, защото само със старта на репарациите, всеки руснак ще дължии по 15 000 долара на Украйна. За размера на вноските през следващите сто години ще се решава в Хага, Вашингтон, базата Рамщайн и за да се спази цикличноста, в Нюрнберг ще се изкажат песа, лошадь-а и лилипутчо. :))
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това прилича на рекет.
40
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А знаете ли че САЩ отстъпва на Русия по брой ядрени бойни глави почти 3 пъти?Какво има да говорим за самолети и кораби при това положение.
39
7
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
За никого не е тайна, че имперското величие на русия, размахвано пред публиката е главно за вътрешна употреба и за копейкаджиите на руска грантова захранка , не струва пукнат грош. По данни на руския сайт by24.org, който цитира кап. I ранг Константин Сивков, д-р на военните науки, русия отстъпва на САЩ по самолетоносачи 12 пъти, по броя на крайцери 6,5 пъти; по ескадрени миноносци 5 пъти, по многоцелеви атомни подводници 4 пъти.
38
8
 
3
 
! Отговори
Закривай преди 1 година
окрайна!
37
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хиперзвуковият ракетен комплекс Кинжал се оказа изключително успешно оръжие.
36
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Началникът на щаба на Пентагона: САЩ трябва да увеличи военния бюджет поне двойно, за да може да противостои на Русия и Китай, особено в контекста на поредния неуспех с хиперзвуковите оръжия, което за тях означаваше - а сега дайте да започнем всичко отначало.
35
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За първи при посещението на Си Цзипин в Москва, Русия и Китай заявиха съвместно, че стремежите на Северна Корея за своята безопасност са справедливи. Това никога не е било досега, това е съвършено нов подход. Северна Корея има право на безопасност, както и Русия. И Русия и Китай стоят зад Северна Корея.
34
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Северна Корея скоро може да разработи хиперзвуково оръжие.
33
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Съучастието на украинците в тези масови убийства е било по-голямо, отколкото в повечето други страни. Стотици хиляди украински евреи са били убити. И това не е първият път, когато украинците са правили подобен избор. През 1648 г. Богдан Хмелницки ръководи погром, който води до смъртта на десетки хиляди евреи, включително бебета, деца и майки. Това е било много отдавна, но статуята на този масов убиец все още стои в центъра на Киев." Тия затова ли искат да помагат на укропитеците?
32
5
 
7
 
! Отговори
идиота Макрон преди 1 година
Пълен провал в Китай.
31
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия рязко ще увеличи производството на ракети "Кинжал", и носители ще бъдат не само Миг-31, така че Русия да може да истрелва стотици, и хиляди ракети Кинжал които при необходимост да поразяват целите по целия свят.
30
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как са визите, отмениха ли визите за българи? Могат ли българите да пътуват без визи за САЩ както западно европейците, или българите в ЕС са нещо втора категория хора?
29
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото шведите са спонсори на тероризма.
28
13
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Ето ги прашясълите русофили кацнаха тука да ръкопляскат на Орбан. Че още един руски магнат се е самоубил в путлярска блатная им е неудобна тема. Търсият къде да се скрият от позора който се разкрива всекидневно за това първобитно и вонящо блато наречено русия.
27
2
 
10
 
! Отговори
ДА СИ ПРИПОМНИМ преди 1 година
НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО Е,ЧЕ СЪВЕТО-ФИНСКАТА ВОЙНА СТАЛИН РЕКЛАМИРА КАТО ОСВОБОДИТЕЛНА. ПОМАГАЛ НА ФИНИТЕ ДА СЕ ОСВОБОДЯТ ОТ КУЛАЦИТЕ И БУРЖОАТА.
26
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега няма да има никаква руска армия. Финландия ще бъде унищожена за минути ако се наложи, без нито един руски войник да напуска пределите на поделението си.