Франция отново е в палежи, полицията отговаря със сълзотворен газ

Арестуваните в Париж са над 110 души
15 апр 2023 20:25, Анисия Иванова
70

Франция отново беше обхваната от безредици, след като снощи Конституционният съвет даде зелена светлина на оспорваната пенсионна реформа. Палежи и сблъсъци се разиграха за пореден път при демонстрациите в Париж, Рен, Гренобъл и други градове.

Само в столицата бяха арестувани над 110 души. Късно през нощта демонстранти запалиха пожари в няколко района на Париж, докато полицията се опитваше да овладее ситуацията със сълзотворен газ. В Рен пламна полицейски участък. Масови безредици имаше и в Лион. В Марсилия блокираха трафика на места.

Конституционният съвет утвърди почти целия текст на закона, включително вдигането на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. Протестите пред сградата бяха забранени, но и там се събра множество, което посрещна решението с освирквания и скандирания.

Законът вече е в сила, но синдикалистите остават непреклонни в настояването той да бъде анулиран. Социалистите подготвят проект за отмяна на реформата. Профсъюзите свикаха протестни шествия на 1 май - Международния ден на труда.

Вижте повече в репортажа на Григорий Неделков по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
10
 
! Отговори
Нане преди 1 година
А и по принцип от франсетата нищо не стаа, първи клекнаха на гитлер... Роби... ===)))
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъппите французи трябва да искат конституционни промени за демократизиране на тоталитаризма и диктатурата на богатите и олигархията.
25
6
 
5
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Вижда се че чрез протести не стават нещата при демонокрацията.... За целта се издигат барикади със съответните картечни гнезда, стрелба със гранатомети, минохвъргачки, снайпери.... ===)))
24
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, хубава демокрация. И у нас трябва да я въведем. Такава демокрация, че само улицата е опозицията. Учете се да ядете бой от полицията. Това е демокрацията. Малко ви би Бойко. Падна тоталитаризмът на Бойко и сега пак сме в Преход и не можем да закрепим властта. Във Франция не могат да бутнат властта, ние не можем да я качим и закрепим. Французите могат само да ни завиждат.
23
5
 
15
 
! Отговори
До наму преди 1 година
От русофил: ей така се сваля диктаторско правителство. Ей така ще бъде свален и наркомана, ей така ще бъде свалена и Урсула, няма друг начин. Честито на русофобите!
22
9
 
4
 
! Отговори
наму преди 1 година
До всички русовили! Ей така се отвоюват права в Европа а не с *** на комунистически ***! Тия хора от векове са на барикадите вие ги наричате еврогейове!
21
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като искаш пенсии ще трябва да правиш деца за да има кой да ги изработва тези пенсии.Като няма деца , няма и пенсии.
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Синдикатите във всички държави са в комбинация с мафията. Франция не е изключение.
19
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са борци за свобода и демокрация.
18
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за революция и Макарон в бастилията
17
2
 
4
 
! Отговори
Френски наци спорт преди 1 година
Либерте, фратерните, патерните... нашия национален спорт са стачките;))) Франчул, ако н стачкува, не е французин.Въпрос: Що стачкувате, бря? Исками да събудим българите;))) Нал са хейхуйеропсе;))) па са пенсионират веке на 80-сет;)))
16
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, французи!
15
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ше работите франчуля ше работитееее .Не 65 до 196 години да им ги направи Макрон .Това е капитализма - работиш, работиш и лягаш да спиш и сънуваш че работиш и ставаш рано и отиваш пак да работиш докато си жив. Какви са тези глупости- пенсии ???? Робите нямат права Макрон и френсият съд го доказа с потвъждаването на обновеният закон за пенсионирането в Франция ! По демократични и справедливи избори си го израха Макрон ,сега защо реват ?
14
1
 
15
 
! Отговори
Шаши преди 1 година
Та с този *** за по сложните работи се разбрах на английски. А, французойката си знаеше само френския. *** сигурно говори и 1-2 африкански от неговата родина. Някои заглеждал ли е в голямото градове на Франция, как се държат децата на колонистите. Френските седят свити и плахи, а онези са нахални и брутални. Краят на Франция е предрешен.
13
3
 
15
 
! Отговори
Шаши преди 1 година
Който е бил по селата във Франция ще разбере за какво говоря. Тези от колониите са в градовете. Те пак се водят французи. На работа имат привилегии. Не ги уволняват не защото не работят, а защото са задължени да вземат друг. И той няма да работи, но процента трябва да се спазва. По селата има по малко нашественици. Има села където има още по-малко. Значи там се работи. Бил съм в село където имаше само един африканец, ама баш африканец. Беше женен за ефирна французойка. А той беше 150-60кг.
12
4
 
26
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Франция ще извоюват правата си за разлика от лошият матрял
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ли е сложно да се разбере, че ако пенсионните осигуровки са доброволни, няма да се стига до подобни проблеми?
10
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да емигрират в Русия.....
9
7
 
28
 
! Отговори
Шаши преди 1 година
Франция и Германия почнаха да си заминават някъде към 1992-3 година. Една богата държава умира бавно, но за сметка на това завинаги.
8
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бoй по про'с'таците дет гласуваха за Макрон!