Франция отново е в палежи, полицията отговаря със сълзотворен газ

Арестуваните в Париж са над 110 души
15 апр 2023 20:25, Анисия Иванова
70

Франция отново беше обхваната от безредици, след като снощи Конституционният съвет даде зелена светлина на оспорваната пенсионна реформа. Палежи и сблъсъци се разиграха за пореден път при демонстрациите в Париж, Рен, Гренобъл и други градове.

Само в столицата бяха арестувани над 110 души. Късно през нощта демонстранти запалиха пожари в няколко района на Париж, докато полицията се опитваше да овладее ситуацията със сълзотворен газ. В Рен пламна полицейски участък. Масови безредици имаше и в Лион. В Марсилия блокираха трафика на места.

Конституционният съвет утвърди почти целия текст на закона, включително вдигането на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. Протестите пред сградата бяха забранени, но и там се събра множество, което посрещна решението с освирквания и скандирания.

Законът вече е в сила, но синдикалистите остават непреклонни в настояването той да бъде анулиран. Социалистите подготвят проект за отмяна на реформата. Профсъюзите свикаха протестни шествия на 1 май - Международния ден на труда.

Вижте повече в репортажа на Григорий Неделков по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
26
 
! Отговори
късно чадо преди 1 година
ще робувате и вие като нас щом сте забравили революциите си и ще станете малцинство след време както я карате а имате урк и пришълци, нато, търтеи и др да изхранвате
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 10 че то нечръли борн белгийски премиер нито знаеше химна на белгия, нито какъв е националният им празник.
5
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пеят Марсилезата, но не я разбират. Като че ли не са французи. При толкова много навлеци и мързели, дето се преселиха там от Африка и местните са прихванали от африканския умствен ген.
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен, к.6 Ти луд ли си или нас правиш на луди? Кой ще използва тактически атомни бомби за разпръскване на демонстранти?! Нали радиоактивните гама лъчи ще поразят и демонстрантите, и тези,които ги разпръскват! И сетне цели 50 години този район ще бъде радиоактивно облъчен и лъчението ще поразява всеки,който премине през този район!
3
16
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички тук знаехме, че Макрон не става и за зелев ***. Само във Франция не им беше ясно. Е, сега го разбраха някои.
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега гледах клип Байдън с латексова маска,а кой е под нея не се знае.
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Солидарни с франсетата!Шваабата не трябва да победи.