Въпреки края на военните учения край Тайван, Китай не се изтегля

Тайванските сили следят ситуацията и са в готовност за реакция
11 апр 2023 11:56, Йоана Цонева
46
Въпреки края на военните учения край Тайван, Китай не се изтегля
Снимка: БГНЕС

Китайските военни самолети и кораби все още са във водите около Тайван. За това предупреди министерството на отбраната на острова днес - ден след края на тридневните военни учения на Пекин, съобщава "Ройтерс".

Президентът на Тайван Цай Инуън разкритикува Китай за "безотговорното" му поведение.

Пекин започна тридневните учения в събота, след като президентът на Тайван Цай Инуън се срещна с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в Лос Анджелис.

Китай счита демократично управлявания остров за своя територия и никога не се е отказал от използването на сила, за да го постави под свой контрол. От своя страна, правителството на Тайван категорично възразява срещу претенциите на Пекин.

Въпреки че снощи Китай обяви, че ученията са приключили, Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че са засечени девет китайски кораба и 26 самолета, включително изтребители J-16 и Су-30, извършващи патрули за бойна готовност около острова рано тази сутрин.

От ведомството посочват, че тайванските военновъздушни и военноморски сили и наземните ракетни екипажи следят отблизо ситуацията и имат готовност за реакция.

Въпреки че правителството на Тайван многократно осъди ученията, то уточни, че няма да причинява провокации и ескалация на напрежението.

Още по темата
Във "Фейсбук" Цай подчерта, че като президент "представлявам моята страна пред света" и нейните посещения в чужбина, включително визитите ѝ в Съединените щати, не са отскоро и това е, което очаква тайванският народ.

"Китай обаче се възползва от това, за да започне военни учения, причинявайки нестабилност в Тайван и региона. Това не е отговорно отношение за голяма държава в региона", категорична е тя.

Китай симулира прецизни атаки и блокади на Тайван по време на ученията, като в маневрите взеха участие десетки изтребители и бомбардировачи.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че днес 91 китайски военни самолета са извършили мисии около острова.

Официалната централна новинарска агенция на Тайван заяви, че това е рекорд, въпреки че военното ведомстно уточни, че не може да провери дали това е така.

Министерството публикува карта, показваща, че днес китайски самолети са пресекли средната линия на Тайванския проток, която служи като неофициална граница между двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
5
 
! Отговори
Големия памперс преди 1 година
Нито руснаците, нито китайците ще тръгнат да нахлуват в Украйна или Тайван, ако последните не са подстрекавани (От кого ли?) да се изолират, разграничават, провокират, изнудват, мразят (Чрез умишлено промиване на мозъците на подрастващите) и т.н. Скоро световният шампион по бокс Усик (когото аз лично много уважавам за разлика от корумпирания клоун Зеленски), отчете като голяма грешка забраната на руския език и репресиите срещу руско говорящите украинци, повечето от които са с руско самосъзнание.
34
6
 
6
 
! Отговори
дедовия преди 1 година
Рано или късно всички империи ще се срещнат и един ще остане хегемона. Това е пределно ясно.Ако това е Русия, всички ще пият бира, уиски, водка, вода за по 2 рубли. В техния свят бради се режат на всеки 50 г., или ще се върнат назад в еволюцията.Ако това е САЩ, в тяхната ос на злото всички пак ще станат роби и ще плащат на тесен кръг облагодетелствани.Ако това е Китай, ще ви се скъса дупето от работа. :) :) :)Освен, че ще научите китайски, има шанс и да станете хора. :) :) :)
33
5
 
8
 
! Отговори
do 36 преди 1 година
До Unleashed dragon: По-важното е, че петродолърът и САЩ стават второстпенен фактор. Мед ми капе от сърцето
32
14
 
7
 
! Отговори
Unleashed dragon преди 1 година
Комунисти, русофили и чайнафили са глупави хора.Свободата на хората е застрашена.Китайският дракон няма да се засити и за да оцелее ще отхапе огромна територия от любимата ви, поставена на пиедестал, но реално глупава и слаба Русия. Защо според вас е този пушек в Украйна?Ще дойде ред и на любимия полуостров на Ердоган и ККП ще го подкрепи. Защото маниашките империи мислят еднакво.Падне ли Тайван, това е началото.
31
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук има една група душевно болни на които им се привиждат на всякъде азни англо-санксонци...
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Света отива по дяволите другари, а вие си ги мерите като на футболен мач...
29
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дедовия,читайците дя не вземат пак да ядат ориз и да карат велосипедчета, А?
28
4
 
16
 
! Отговори
дедовия преди 1 година
Що, почна да даваш оценки, работата е ясна.Могат да приближат и САЩ ще падне. Проблема на *** *** е, че хем знаят, че ще им се наложи да ходят там, хем го отлагат. А САЩ изора света с 2 светочни войни и пак не е хегемон. Сега ще има 3-та световна война и пак няма да стане.В тази война целия свят трябва да има за цел да строши главата на САЩ, а не да ги защитава.След ВСВ САЩ са ударили и ограбили повече страни, от колкото има в НАТО.
27
14
 
5
 
! Отговори
aa преди 1 година
До дедовияПроблемът е че флотът на Китай и Русия заедно не може и да доближи САЩ. Да не говорим за ВВС. Разбирате ли ***? Мизерници сте, а мизерници армия не правят.
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за какво им е на китайците да унищожават САЩ, който до голяма степен си е техен? Това са десетилетия работа по инвестиции, подкупване на политици и от двете партии, контрол над правителствените структури, бизнеса, университетите. За да взривят всичко ей-така? По принцип най-опасни са притиснатите в ъгъла хора, които нямат какво да губят, а Китай има какво да губи.
25
5
 
16
 
! Отговори
Бай Дрън в шок! преди 1 година
Сикрет сървиз не смогват да сменят памперсите...
24
4
 
15
 
! Отговори
дедовия преди 1 година
Грешката на Китай и Русия е, че не са изпратили флотите си срещу САЩ, от където идват всички проблеми. Решат ли този, Тайван и Украйна след това ще паднат за дни.
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Председателят Си не разкритикува Република Китай за безотговорното й поведение, след като президентът на Република Китай Цай Инуън се срещна с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в Лос Анджелис, а изпрати флота и самолетите на КНР към остров Тайван.
22
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната главоблъсканица, създадена от англо-саксонците.... По цял свят са заложили подобни бомби със закъснител...
21
4
 
10
 
! Отговори
Хуй Сяо Цзяо преди 1 година
А не бе! Тайванците да си знаят - умиране има, отърване нЕма!
20
17
 
8
 
! Отговори
... преди 1 година
Жълтите ще поревът още малко и пак тихичко ще си приберат гемиите. Знаят какво ще им се случи, ако прекрачат границата. САЩ ще им затворят Малакския проток, трябват им само две ударни групи на самолетоносачи за да го направят. Една изолация от западния свят и се връщат 50 години назад. Просто няма да има кой да им купува евтините играчки и тогава ще видим как се хранят 1 милиард и нещо жълти.
19
0
 
8
 
! Отговори
Шегобиец преди 1 година
Явно не са се научили момчетата още.
18
6
 
14
 
! Отговори
Това лято преди 1 година
новините ще са - на конгрес на тайванската КП за председател единодушно бе избран другарят Си.
17
14
 
4
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 1 година
Айде да се изтеглят вече, че родната вата протърка баcтyна от лъскане.
16
16
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
БАЙ ДЗЪН ВЕЧЕ ПОБЕДИ КИТАЙ ДЕТО НЕ СМЕЕ И ЕДИН ПАТРОН ДА ДАДЕ НА МОРДОРСКОВИЯ ДА НЕ ГИ СМАЧКАТ ФАЩ И ЕС ОТ САНКЦИИ И ДА ПУКЯСАТ НАБЪРЗО)!