Очакванията за влизане в еврозоната

Реално това може да стане до три години
8 май 2023 16:20, Росен Стойчев
72
Очакванията за влизане в еврозоната
Снимка: БГНЕС/EPA

България полага усилия да бъде готова да приеме еврото не по-късно от 1 януари 2025 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите.

Икономистът Владимир Сиркаров изрази скептицизъм, че това би било възможно.

Още по темата
"Това е доста оптимистичен сценарий, теоретично е възможно. Най-рано началото на 2026 г. обаче според мен е по-вероятно. В момента трябва да влезем в критериите за 2024 г., която обаче ще бъде оценявана през 2025 г., за да влезем през 2026 г. Този сценарий е свързан с това да свършим нашата работа. Макроикономическата ситуация не предполага да имаме никакъв дефицит. Фискалната политика трябва да се включи в изтегляне на ликвидността и за ненамеса на държавата чрез разходи в помпането на допълнителна инфлация". Това обясни Сиркаров пред Нова.

Финансовият експерт Деян Василев обясни, че правилата за влизане в еврозоната са добри  за икономиката. " Трябва да си зададем въпроса възможна ли е по-добра събираемост на данъците и по-малка сива икономика. Също и по-малко разхищение на обществения ресурс и корупция.  Проектобюджетът на служебния кабинет е само една първа версия, в която са вкарани всички възможни харчове. Тази версия винаги е работна, на нейната база всички финансови министри играят ролята на усмирител. Този първи вариант е зле свършена домашна работа с излишно надути капиталови разходи", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало, каква еврозона бе ***? Предстои РЕФЕРЕНДУМ за това! Организиран от единствената българска партия!
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Клубът на длъжниците очаква балканските про'с'таци да им вземе резервите и нивелира дълговете!
62
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очакванията са изобщо да НЕ влезем и да си спасим суверенитета и държавата, за която Левски и Ботев дадоха жовота си!
61
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
еурохатлантиците и краварофилите четат историята като дявола библията :))) ако не беше Русия сега трябваше да се кланяте или на пречупен кръст или в някоя джамия да биете чело по колко пъти там на ден ама сега понеже дават грантове от хамерика за България и се завъртяха на 180 градуса.
60
8
 
5
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
До само ВъзражданеНе петни името на Дякон Левски, защото думите му за *** никак не са любезни!Дякон Левски ненавижда пРоссияЦитат от писмо на Левски до Любен Каравелов:Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките. - В. Лъвский
59
5
 
8
 
! Отговори
само Възраждане преди 1 година
активистчето и Левски ли е руснак понеже започва с Лев? :)) такива иддиотии само продажници могат да ломотят. На Европа им трябват авери за споделяне дълговете на гърци и испанци в пирамидата наречена еврозона.Не е маловажно и колко милиарда ще набутаме при влизането като гарант.Не е маловажно и тукашните спекуланти по колко кожи ще ни съдират - но това е най малкото.После ако не слушаме и не се навеждаме няма от Еуропата еуро.
58
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврото е валута на силните в ЕС да управляват по-слабите.
57
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не казва как точно ще ни помогне еарото. Щяло да е добре за икономиката. Как? Какво не му харесаха Поша, Унгария, Чехия и др.?
56
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2025 е късно! Още другата година трябва да приемем еврото, иначе не се знае какви полит. обрати могат да настъпят под въздействие на войната.
55
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Час по-скоро да се въведе еврото само това е гаранция за правилното развитие на държавата!!!
54
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рептили, рептили, в момента тече референдум.
53
1
 
10
 
! Отговори
604 хиляди българи преди 1 година
НЯМАТ ЗНАЧЕНИЕ ЗА Т.НАР. НАШИ "ДЪРЖАВНИЦИ", "МЕДИИ" И ЗАПАДНИ "ПАРТНЪОРИ" :)))
52
4
 
17
 
! Отговори
Лилов преди 1 година
А ЕС ДОКОГА ЩЕ ПРОСЪЩЕСТВУВА ???
51
19
 
4
 
! Отговори
ПП активист преди 1 година
България ще приеме еврото, колкото и да пищят русофилите. Валутата с Риското име ЛЕВ (Лъв на Български) отива в канала, заедно с Русия и русоробите!
50
2
 
16
 
! Отговори
Батман преди 1 година
Абе тия още ли се надяват на туй еврооо..мали нахална напаст ейей. . Няма да стане аз говорих с юнкер главния шефа.. и до 50 години Няма български те левове дасе заместят .. Няма евро това е забравете. Върнете в чужбина и си зимайте евро. България Няма да влезе в Евро зоната.. одарих с *** по главата на българското правителство. Крайййй...
49
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чии очаквания, на хората или ...., май са диаметрални мненията.
48
5
 
14
 
! Отговори
до пиаВицата мистик преди 1 година
а да го подам на май ка ти , чунким захване нещо свестно ? Обясни ми за чий де дов една камара държави не го приемат и са повече от добре . При сегашните условия влизането в еврозонта само ще ни дозакопае
47
5
 
25
 
! Отговори
Бгг преди 1 година
Първо честен референдум за запазване на лева.
46
3
 
20
 
! Отговори
до пп ативиста преди 1 година
или сте невероятно заблуден човек или на хранилка поредния ***, те всички в еврозоната са със стандарта на Холандия хахаха, как ще придобием тоя стандарт след като любимата ви ПП подписа "план за възстановяване" с който орязва тецовете с над 40% ? с колко според вас ще се повиши тока тогава и от там и цените на всички стоки и услуги,от там и на бизнес и икономика?
45
9
 
12
 
! Отговори
ПП активист преди 1 година
Не ни трябва да сме част от Европа и еврозоната, това ще убие и така едвам оцеляващ бизнес и бедните ще станат още по бедни..