Зоран Миланович: За 10 г. членство в ЕС Хърватия не е напреднала достатъчно

По думите му, механизмите за взимане на решения в ЕС не са демократични
24 май 2023 07:20, Йоана Цонева
43
Зоран Миланович: За 10 г. членство в ЕС Хърватия не е напреднала достатъчно
Снимка: БГНЕС

Президентът на Хърватия Зоран Миланович каза, че Хърватия не е напреднала достатъчно за десетте години, през които е член на Европейския съюз, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ.

Президентът говори снощи в град Шибеник, където бе на посещение по повод Деня на Шибенишко-книнската жупания, предаде БТА.

"Моята равносметка за първите десет години на Хърватия в ЕС – без излишен ентусиазъм, моля", заяви Миланович по повод годишнината.

По думите му, механизмите за взимане на решения в ЕС не са демократични, политическата отговорност е по-малка отколкото в Хърватия, а по въпросите за мира и войната решения взимат хора, които не са били избирани, докато никой не пита за мнението на народа.

"Да приключим с илюзиите – живеем в сложен и несправедлив свят, в който не ни питат за големите решения, важно е да запазим самоуважението си", отбеляза Миланович.

Хърватският президент посочи, че в сравнение с останалите страни членки на ЕС, Хърватия използва най-малко европейските пари.

Днес Миланович ще участва в конференция в Загреб, посветена на 10-ата годишнина от присъединяването на страната към ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
33
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Някакъв мръдналл рускии фен (17) пак ще ни обеснява ,каква благодат е извън ЕС :)) И пак няма да може да посочи, къде е тая благодат да се качим на самолета и да е видим;)))) Ето това са противниците ви, които искат да ви върнат 30г назад вас и децата ви. Просто едни елементарни пропагандисти, без грам акъл.
14
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Отидете вижте къде е Полша /12/. Особено вижте полската енергетика. Изцяло се върнаха на енергоносители въглища - 19 век.
13
8
 
39
 
! Отговори
БАНко преди 11 месеца
ТОЗИ ЧОВЕК Е МНОГО , МНОГО УМЕН И МНОГО УВАЖАВАН !!! СКАПАНАТА ЕВРОПА НА УРСЪСЕЛ Е ПОЗОР !!!
12
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За 10 г. членство в Еесовската Зона Хърватия не е напреднала на мм, а е затънала като България. Успокоява ни факта, че затъваме не само ние, но и челниците-стахановци - Германия, Франция.
11
30
 
11
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
За някои таракани, лъжата спирачен път няма! Най-много поразии на България са нанесли сервилните на Кремъл политици...Луканов, Жан Виденов, Радев! Над 2 милиона млади българи дръпнаха на запад,защото не издържат на тази комунистическа клоака! А те изкарват, че Западът им бил виновен, защото предлагал по-хубав начин на живот! Трябвало да ги затворят е трудов лагер, като Сев.Корея и Русия, и да се хвалят колко били "добре", и колко била "лоша" Европата? Увредени мозъци!
10
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Отидете вижте къде е Полша. Това че хората избират мързеливи политици и без визия си е техен проблем. Правиш проекти, взимаш пари от ЕС. Имаш на разположение целия ЕС и изнасяш без мито. Създай условия за добри продукти и изнасяй.
9
4
 
8
 
! Отговори
Иван преди 11 месеца
Като се има в предвид че четем преразказ на преразказа какво е казал някой, да не забравяме че всеки от преразказващите е променил историята в зависимост от това в какво вярва и какво го вълнува. Изобщо не съм сигурен какво е казал този на снимката, който и да е той и какво това означава за нас
8
18
 
12
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
Войната е от една година? Какво общо има с това , дали Хърватия е дръпнала за последните десет? И кой му пречи да си каже мнението и да взема решения? Това, че му липсвало ентусиазъм, си е негов проблем! Полша, Прибалтийските, Словакия, Чехия, та даже и Румъния гонят стандарта на старите страни членки! Да не говорим, че България беше държава, с най-много еврофондове! Преди това беше Лукановата и Виденовата зима!
7
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ти, обаче, Чичо (4), здраво си мръднал и имаш нужда от въдворяване в някое весело заведение, щом си надращил такива глупости. И подобните ти - също.
6
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Почвам да оставам с усещането,че много политици почнаха да оправдат собствената си некадърност, корумпираност и слабост с ЕС?!?Тези хора трябва да почнат да работят повече.. доста повече, а не да седят в удобните си столове с 10,000 заплати и цял ден само да говорят празни приказки. ЕС дава достатъчно пари, граници , бизнес, пътуване и опции за всеки който иска и може да работи. Естествено мързеливите местни чиновници НЕ са свикнали да работят и да има закони. Но за това не е виновен ЕС!
5
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нищо от това, което е казал не е истина. Нито пък е истина,че България НЕ е мръднала. Всички много добре помним България преди ЕС , помним инфраструктурата, помним администрацията и високо. Нямаме нищо общо с този период. Разни популисти псотояно се опитват да създават негативно отношение към ЕС ,без да си мърдат пръста да работят. Този е президент и взема заплата ... като той е направил лично за обществото на Хърватия? Това трябва да говори той и всеки, като него. ЕС не е магия да те оправя.
4
7
 
28
 
! Отговори
Урсулката решава! преди 11 месеца
>> а по въпросите за мира и войната решения взимат хора, които не са били избирани, докато никой не пита за мнението на народа. >> Ще се сетите!
3
8
 
31
 
! Отговори
Чичо преди 11 месеца
България за 16 въобще не е мръднала
2
3
 
24
 
! Отговори
Няма и да напредне преди 11 месеца
Дори Италия е от страната на изсмукваните а не на изсмукващите! Тези които изсмукват са Германия, Холандия, Белгия, Франция и донякъде северноевропейските страни.
1
3
 
30
 
! Отговори
€$ преди 11 месеца
Никоя източноевропейска страна не е напреднала достатъчно.