Пътят на спасението към Западен Берлин - тунел широк едва 50 см

Подземният проход е открит при строителство на нов комплекс
Обновена: 18 юни 2023 10:37 | 18 юни 2023 10:30, Камелия Цветанова
43
Пътят на спасението към Западен Берлин - тунел широк едва 50 см
Снимка: БГНЕС

Тесен тунел за бягство от времето на Студената война, прокопан под Берлинската стена, бе открит при строителни работи в германската столица, предаде ДПА.

Тунелът, който е широк едва 50 см и висок 70 см, е открит под улица в центъра на Берлин, която някога е била укрепена граница между комунистическа Източна Германия и анклава, контролиран от западните съюзници.

Тунелът е открит по-рано този месец по време на строителството на нов жилищен комплекс, съобщи вчера берлинският вестник "Бе Цет" (BZ).

"За съществуването на тунела вече се знаеше, но геофизичните изследвания показваха, че той се намира по-дълбоко под земята", каза пред вестника представител на берлинската служба за опазване на историческото наследство.

Режимът в Източна Германия издига строго охраняваната Берлинска стена, за да попречи на гражданите си да бягат в капиталистическа Западна Германия. В отчаянието си много хора се опитват тогава да избягат на Запад чрез подземни проходи. В участъка на улица "Бернауер", където е открит най-новият тунел, е имало прокопани поне още 12 тунела за бягство.

Говорител на строителната компания заяви, че не иска да разрушава тунела или да го запълва с бетон, а ще вземе мерки за неговото запазване за изследователски цели. /БТА, десислава Иванова/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: тунелБерлин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Мухаха преди 10 месеца
Айде стига с тия опорки ... Отдавна вече обявиха статистиката .... ОКОЛО СТО ЧОВЕКА СА ИЗБЯГАЛИТЕ ПРЕЗ БЕРЛИНСКАТА СТЕНА ОТ СЪЗДАВАНЕТО 1961 г. ДОКАТО Я РАЗРУШАВАТ ПРЕЗ 1989г. .... това са данните които бяха публикувани след като разсекретиха архивите на ГДР и ФРГ ... СТО ЧОВЕКА ..... И не питайте колко избягаха от България от "лошия " комунизъм преминавайки нелегално границата ... Мога да ви подскажа . Днешно време толкова колкото са минали за 45г. МИНАВАТ ЗА 1 ЧАС нелегални сирийци ...
32
0
 
1
 
! Отговори
Зевзек преди 10 месеца
Германците имат два вариянта- или да приемат исляма или да бягат през граница.
31
0
 
3
 
! Отговори
Питай патило преди 10 месеца
Не само стройната фигура е важна за да се осъществи успешно бягство. Трябва да са ти под ръка дрехите или поне гaщute. Който не вярва, да пита мачовците, които имат апетит към чужди булки, чиито мъже са в командировка. И да можеш да слезнеш бързо по олука. Или да рипнеш през прозореца, ако не прелюбодействаш по-нависоко от втория етаж. Ако си дебелан, трудно ще се справиш.
30
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По-долу от немеца стои единствено неграмотният му балкански фен. Факт.
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По същото време Сталин предлага за първи път (вторият е през 1955/56г, след смъртта му) ГДР и ГФР да се обединят по условията по които Австрия се обединява през 1955г. Западните окупатори, заедно с "бащата на републиката", мюрето Аденауер, отказват. Факт е другаре, факт.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Стената е построена 1961ва година. Сталин умира 1953тагодина. Аз ти пиша за преди 50та година. Върхът е 1952ра година, когато комунистите в Берлин предлагат (заедно със затварянето на границата между ФРГ и ГДР) на Сталин да се построи стената в Берлин. Той отказва. Това е факт. Но неграмотен европеиден про'с'так не може да чете. Също факт.
27
4
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Немският о6** още няма конституция, въпреки, че даже окупаторите му са предвиждали да има. По-долу от немците са само балканските им фенове.
26
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
По същото време Сталин предлага за първи път (вторият е през 1955/56г, след смъртта му) ГДР и ГФР да се обединят по условията по които Австрия се обединява през 1955г. Западните окупатори, заедно с "бащана на републиката", мюрето Аденауер, отказват. Факт.
25
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
До Румен Стената е построена 1961ва година. Сталин умира 1953тагодина. Аз ти пиша за преди 50та година. Върхът е 1952ра година, когато комунистите в Берлин предлагат (заедно със затварянето на границата между ФРГ и ГДР) на Сталин да се построи стената в Берлин. Той отказва. Това е факт. Но неграмотен европеиден про'с'так като теб не може да чете.
24
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
"Правилно пише в статията, че немците сами са си построили Стената. Още преди 1950та година немците предлагат да я построят, но Сталин им звбранява." - това е факт, про'с'таци неграмотни!
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не го пипайте скоро може да се наложи отново да се ползва но в обратната посока
22
0
 
6
 
! Отговори
До Румен - 21 преди 10 месеца
Когато изграждат Берлинската стена, Роза Люксембург и Карл Либкнехт отдавна вече не са между живите. Те двамата са основатели на т.нар. дружество "Спартак", което по-късно прераства в Германска комунистическа партия. През 1919 г. Либкнехт организира т.нар. Въстание на спартакистите (всъщност, на берлинските работници). След потушването му той и Р. Люксембург са арестувани и разстреляни. За останалото си прав.
21
0
 
12
 
! Отговори
Извод преди 10 месеца
Грижете се да поддържате фигурата си стройна, защото не се знае кога през къде ще ви се наложи да бягате.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И сега мисленето на някои източно германците е различно от тези на западната. / Филма" Живота на другите" го показва от части/ Западните не разбират това ,защото са си живяли в една пазарна система с лоялност към всеки даваш продукт и услуга. С действащо върховенство на Закона. В общество на мултилатерализъм.
19
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Където е стъпил рашистки ботуш нищо не вирее. Източна и западна Германия са пример за това, дори днес, 30 години по-късно разлика има, в мисленето, в икономиката, в качеството на живот. Сега рашистите искат да скапят и Украйна. "Не е важно ние да живеем добре, важно е другите да са зле". Това е мотото на рашистите.
18
1
 
7
 
! Отговори
Румен преди 10 месеца
Христо, модела е същия и в България поставен от Сталин. След монархията 1944. В правителството са Г. Димитров, Васил Коларов,Карло Луканов, Цола Драгойчева, Трайчо Костов - в последствие убит от комунистите . За промяна във възгледите си. И въпроса си към Сталин . " В България има и е с народна демокрация. И ние трябва да информираме народа за вашата промяна в политиката ви за диктатура на комунизма." След което Сталин посега взима очилата му и ги счупва. Нарича го политически шут.
17
2
 
14
 
! Отговори
Румен преди 10 месеца
Христо как четеш!? Пише режима на Източна Германия . По това време режима е поставен от Сталин / Хонекер Роза Люксембург Карал Липнех и др./ Стената се изгражда светкавично около едно денонощие от страх да не се смени властта. Разделя семейства, близки. Това което съм видял е една трагедия.
16
15
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Правилно пише в статията, че немците сами са си построили Стената. Още преди 1950та година немците предлагат да я построят, но Сталин им звбранява.
15
2
 
12
 
! Отговори
До 5 преди 10 месеца
Обратно никога не се е налагало тъй като западноберлинчаните си минаваха спокойно отгоре, и с колите си ,другарю с промит мозък!
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Представете си колко са точни геофизичните изследвания, след като са изчислявали, че е много по-дълбоко. нАука