Рецесията в Германия ще е дълбока, но е шанс за родния бизнес

Иван Тихов: Златните години на България са започнали и са пред нас
Обновена: 29 юни 2023 19:40 | 29 юни 2023 19:30, Анисия Иванова
110
Рецесията в Германия ще е дълбока, но е шанс за родния бизнес
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Рецесията в Германия ще бъде дълбока. Сега сме в началото. Има доста фирми, които нямат чувство, че са стъпили във фалита. Все още се борят. Но мисля, че сме в началото на една голяма рецесия в Германия, а това е много голяма възможност за България. Златните години на България вече са започнали и са точно пред нас. Това каза Иван Тихов, представител за България в Германската бизнес асоциация BVMW eV Bundesverband, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

 "Златните години на България са започнали и са точно пред нас. В Германия се търси всичко, което е качествено - качествени продукти, дейности, стоки, хора. Това се отнася и за търговски фирми, ако стоката е качествена има интерес да се купува. Немският пазар е голям и като цяло гладен, включително и за български стоки. Бих казал на българските бизнесмени - действайте смело и стъпете на немския пазар", призова той.

Високите цени на енергията и на работната ръка оскъпяват производството и всички други дейности, добави събеседникът. "Германия е на прага на рецесия. Но това, което за една държава е проблем, за друга може да е възможност. Точно за това за България критичната ситуация в Германия е шанс. В Германия електричеството, например, е много по-скъпо, отколкото в България. Тук електроенергията е на едни от най-ниските цени в цяла Европа и за това страната ни става все по-привлекателна дестинация за производство. Има немски компании, които вече са на ръба на фалита и те задължително трябва да търсят други места, където да инвестират и да произвеждат", разясни Тихов.

"Рецесията в Германия ще бъде дълбока. Ние сега сме в началото и има доста фирми, които нямат чувство, че са стъпили във фалита, все още се борят. Но мисля, че ние сме в началото на една голяма рецесия в Германия. Това е много голяма възможност за България".

Шансът е в това да привлечем фирми, които се затрудняват с големите разходи в Германия, добави Тихов. "За да са конкурентни в световен мащаб, германските фирми трябва да намерят по-изгодни възможности за производствата си. Те ги намират в България - ние сме в Европа, в НАТО, разходите са приемливи, имаме и много таланти и страната ни става все по-привлекателна. Затова реших, след като съм живял 33 години в Германия, да се върна обратно в България и да помагам на немски инвеститори, но и на български фирми да бъдат успешни заедно", добави гостът.

Когато една компания иска да стъпи на немския пазар той трябва да бъде подготвен, защото там бизнесът е различен, подчерта Иван Тихов. "Само с много пари в Германия не можеш да бъдеш успешен. Нужно е знание по какъв начин работят хората там, да познаваш и законите, както и бизнес етикетът".

За особеностите на бизнес етикета събеседникът каза, че в Германия, например, една среща на високо ниво в дадена компания се планира и уговаря няколко седмици, а понякога и месеци и дори години предварително, докато в България тези срокове са немислимо дълги. Това е една голяма разлика, която виждам между България и Германия. Тя е свързана с начина, по който се планира времето. Хората, които са свикнали тук, в България, нещата да стават бързо, трябва да имат повече търпение в Германия. За да се навлезе успешно на немския пазар, трябва задачите да се планират по-дългосрочно".

Какъв процент от разходите на работещите в Берлин отива за наем на жилище? Какви специалисти, дейности и продукти търсят немските компании в България? Заплаха ли е за икономиката на Германия предстоящата забрана на производството на двигатели с вътрешно горене от 2035 година?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
Да продължават да преди 10 месеца
Са все така съпричастни с украфашистите,скоро и Германия в колабс!
80
0
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Това не е точно така. Досега при подобни кризи, България е била на печалба от немския пазар, но по друга причина. Примерно ковид кризаата. Конкурентите ни от Италия, Белгия...затвориха производства, ние не, нали сме тарикати. И беше голям бум. За да има изгода България, не само Германия трябва да е в рецесия, но и нашите конкуренти от други европейски страни. В противен случай, никой няма да предпочете главно манифактурното ни производство.
79
0
 
2
 
! Отговори
хахах преди 10 месеца
"след като съм живял 33 години в Германия" след като се е върнал този специалист е спал на течение и сега няма представа къде се намира, сигурно е в някаква паралелна вселена
78
1
 
6
 
! Отговори
Иван преди 10 месеца
Доста безсмислен коментар на "един". Разбира се, че нещата не са каквито бяха. Всичко се променя. Немско качество няма от повече от 20 години насам, поради простата причина, че всичко се внася от трети страни, понеже е по-евтино. Немския продукт просто ще стане по-скъп и по-малко хора ще си го позволяват. Ако до сега не си го разбрал явно живееш надалеч от големия град.
77
6
 
9
 
! Отговори
eдин преди 10 месеца
Работя в китайска фирма-която има отношения с германски фирми и виждам нещата отвътре.Статията е вярна и Германия не е това което беше.Сега е съвсем друго високи цени на продуктите а прочутото немско качество вече е компрометирано.На практика немския продукт е сглобен с китайски модули и суровини.Имат сериозни проблеми.Когато се задават трудни времена по бедния и свикнал с недоимъка българин ще се справи по успешно от богатия разглезен немец.
76
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Иван Тихов: Златните години на България са започнали и са пред нас"- КОГАТО НЯКОЙ ГОВОРИ ЗА ЗЛАТНИТЕ ГОДИНИ. СЪЩИЯ ДА СЕ МАХНЕ ОТ ЖИВИТЕ ДА НЕ ПРЕЧИ С КРАЖБИТЕ, ЗАЩОТО Е ГОТОВ И ТУКА ДА ФАЛИРА БИЗНЕСИ
75
0
 
9
 
! Отговори
Ековек преди 10 месеца
При този тип батерии ел.колите нанасят повече вреда на природата от едно ДВГ на газ .ДВГ та на водород и етилен е истината това с батериите е вредно- много вредно.
74
0
 
6
 
! Отговори
ъцз преди 10 месеца
днес бг тите чушят тъпомерра щом тази дума се цензурира
73
0
 
6
 
! Отговори
ъцз преди 10 месеца
този Иван Тихов счупи ***...
72
4
 
12
 
! Отговори
Ето видяхте ли? преди 10 месеца
Хората от Възраждане ви казаха че ЕС запада и Русия е бъдешето. Хайде да ходим да ставаме строителни работници в Русия :D
71
1
 
14
 
! Отговори
Иван преди 10 месеца
Благодаря ви за пасквила! Утре отивам при шефа ми и му казвам "Германия е в рецесия, вдигни ми заплатата, понеже тук сме цъфнали и вързали". Ще докладвам резултата!
70
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи да го разбираме така в Германия двигателя на европеиския съюз ще има рецесия но в България няма да има рецесия! Ние сме помазани от бога и докато съюза е в рецесия ние ще завладяваме пазарите му въпреки ,че основното което произвеждаме са компоненти и съставни части за производствата там които ще са в рецесия!А забравих произвеждаме български пчелен мед ще завладяваме немския пазар с него а след някоя и друга година ще сме световен монополист!
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Наистина
68
4
 
21
 
! Отговори
Munchen преди 10 месеца
Колко жалък трябва да си, за да се надяваш и да се радваш някой друг да страда и да е в криза, евентуално за да се облажиш? Няма да спечелиш ти нищо, а само и единствено дебелогушите бизнесмени. Понеже не можем да сънуваме ред и стандарт на живот като в Германия ще се радваме там нещо да не е наред. Б. Ганьовска простотия!
67
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путин на форума на АСИ "Силни идеи за новото време": Заради напускането на чуждестранните компании светът не се срина, а напротив, даде възможност на родните производители. Благодарение на това икономиката върви напред, БВП на Русия нарасна с 5,4% през май.
66
0
 
9
 
! Отговори
никой преди 10 месеца
ТИЯ КАТО СА ВРЕЦЕСИЯ, НИЕ ЗАЩО ЩЕ ХОДИМ ПРИ ТЯХ, НАКЪЗЕ СМЕ СЕ ЗАПЪТИЛИ БРЕ УПРАВЛЯВАЩИ ИЛИ НЕ ВИ ИНТЕРЕСУВА! ДА ГРАБНЕТЕ КОТО МОЖЕТЕ И АЙ ЧАО ,КОЙ ОТ КЪДЕ Е, НИЕ ЩЕ ДУХАМЕ СУПАТА
65
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тихов явно е спал на течение. Цялата тази пледоария, стъпила на простото предположение, че в Германия производствените разходи били по-скъпи отколкото в България. Само че от 20 години всички са наясно с малкия парадокс, че в България е по-скъпо. Газ, ток, транспорт, всичко. Така че, ако Германия ще изпада в дълбока рецесия, то тук в България ще е апокалипсис.
64
7
 
20
 
! Отговори
Германия преди 10 месеца
отряза клона на който седеше. ЕС направи същото... Борел го каза директно - ЕС имаше предимството да купува евтини суровини и енегия от Русия както и евтини стоки от Китай... Бай Бай ... :))) Сега е ред некой друг да захлеби... Решихте да бръкнете Вгъза на кокошката която ви снасяше златните яйца.... хахаххахаха
63
4
 
12
 
! Отговори
51 преди 10 месеца
"Украйна е в уникална ситуация: тя не трябва да се тревожи за поддържането на икономиката" --- Окраина няма вече икономика, всичко е в руини... Така че Окраина няма за какво да се безспокои.... Месомелачката върви, хората способни да държат оръжие намаляват с огромни темпове.... Скоро ще останат само деца и старци тоест тия които не могат да подържат икономика.... А железарията от запада все още има нужда от хора... Та така, окраина от страна се превърна в територия.
62
0
 
1
 
! Отговори
Ееееех преди 10 месеца
До Кухненски дебатиДа, то Хрушчов така "заханваше", че му изплатиха 1 000 000 000 000 долара кеш същия ден